Σε χθεσινή μας ανάρτηση με τίτλο "Μνημόνιο" εναντίον... "Δανειακής Σύμβασης"

λάβαμε το παρακάτω ενδιαφέρον σχόλιο
Αγαπητέ φίλε,
η δανειακή σύμβαση κατατέθηκε πραγματικά στην βουλή, αλλά όχι για ψήφιση, αλλά για απλή ενημέρωση! Γι΄ αυτό και ούτε ψηφίστηκε, ούτε και πρόκειται να ψηφιστεί ποτέ.

Τι ακριβώς συνέβη, το εξηγεί ο καθηγητής Χρυσόγονος στο άρθρο του Η χαμένη τιμή της ελληνικής δημοκρατίας:
Το πρώτο άρθρο του ν.3845/2010 περιγράφει το ιστορικό της δημιουργίας του «μηχανισμού στήριξης», στις παραγράφους 1 έως 3, ενώ η παράγραφος 4 εξουσιοδοτούσε τον Υπουργό Οικονομικών να υπογράφει μνημόνια, συμφωνίες και συμβάσεις για την εφαρμογή του μηχανισμού, με την προσθήκη ότι αυτά θα εισάγονται στη Βουλή για κύρωση. Τούτο ήταν όμως ούτως ή άλλως επιβεβλημένο, δεδομένου ότι οι συμβάσεις αυτές εμπίπτουν, λόγω του αντικειμένου τους, στο πεδίο εφαρμογής του άρθρου 36 παρ.2 του Συντάγματος. Πέντε (!) μόλις ημέρες μετά τη δημοσίευση του ν.3845/2010 ωστόσο ο ν.3847/2010 (ΦΕΚ Α’ 67/11.5.2010) ήρθε να ανατρέψει την πρόβλεψη εκείνη και να ορίσει, στην παρ.9 του μόνου άρθρου του, ότι τα ανωτέρω μνημόνια, συμφωνίες και συμβάσεις εισάγονται στη Βουλή όχι για κύρωση, αλλά για «συζήτηση και ενημέρωση» (ως εάν να επρόκειτο όχι για το νομοθετικό σώμα, αλλά για λέσχη συζητήσεων ή για καφενείο) και ακόμη ότι «ισχύουν και εκτελούνται από της υπογραφής τους».


Τώρα, για να βρεις όλη την δανειακή σύμβαση, όπως κατατέθηκε στην βουλή, για ενημέρωση, θα πας στην διεύθυνση:
http://www.hellenicparliament.gr/Nomothetiko-Ergo/Katatethenta-Nomosxedia?law_id=bcf0f265-06e2-4d43-a1ce-06ce96d27fb1

Εκεί θα δεις δυο σειρές από pdf. στην πρώτη σειρά είναι 3 pdf ενώ στην άλλη πολλά περισσότερα. Από τα τρία εσύ θα ανοίξεις το μεσαίο (πάντα εκεί είναι όλη η γλύκα...) και θα πας στην σελίδα 59 του PDF (όχι του κειμένου), και θα δεις αυτό που λέει για την εθνική κυριαρχία (παράγραφος 11). Και για συμπλήρωμα πάνε και στην σελίδα 50 (πάνω-πάνω).

Αυτά και βοήθειά μας...
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top