Χέρι στα ακίνητα των Ασφαλιστικών Ταμείων μπορεί να βάλει το υπουργείο Οικονομικών, εφόσον προχωρήσει η πρόταση της Διυπουργική Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων για τη συγκρότηση Γενικής Γραμματείας Αξιοποίησης Δημόσιας Ακίνητης Περιουσίας στο Υπουργείο Οικονομικών η οποία θα εποπτεύει τις κτηματικές υπηρεσίες, τα εθνικά κληροδοτήματα, και την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των ΝΠΔΔ (όπως οι ασφαλιστικοί οργανισμοί).
Με αυτό τον τρόπο το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να αναλάβει ενιαία την διαχείριση και την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου που μέχρι τώρα αποτελούσε «τσιφλίκι» του εκάστοτε υπουργού. Εξάλλου η αξιοποίηση των κρατικών ακινήτων αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση αφού υπολογίζει σε έσοδα €700 εκατ. το 2011 μέσω των συμβάσεων παραχώρησης. Στην τριετία θα φθάσουν τα €4 - €4,5 δισ.
Σε δεύτερη φάση προωθείται η δημιουργία ενός φορέα χρηματοοικονομικής διαχείρισης των ώριμων προς αξιοποίηση ακινήτων του δημοσίου με τη μορφή ΑΕΕΑΠ στον οποίο θα περιέρχονται ακίνητα από υφιστάμενους φορείς του δημοσίου και σε επόμενη φάση θα διαθέσει μειοψηφικό πακέτο μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Ειδικότερα για την ακίνητη περιουσία, δόθηκε εντολή στην Ειδική Γραμματεία Αποκρατικοποιήσεων και Αναδιαρθρώσεων του Υπουργείου Οικονομικών για την άμεση πρόσληψη ομάδας εξειδικευμένων συμβούλων με στόχο την καταγραφή, ποιοτική ανάλυση και επενδυτική διερεύνηση των ακινήτων του Δημοσίου έως τον Ιούνιο του 2011, προκειμένου να υπάρξουν ολοκληρωμένα και αξιόπιστα στοιχεία για το σύνολο των ακινήτων του Δημοσίου που μπορούν να αξιοποιηθούν άμεσα.
Σημαντικές εκτάσεις και ακίνητα που ανήκουν στα χαρτοφυλάκια της ΚΕΔ και της ΕΤΑ είναι οι Γούρνες στο Ηράκλειο, το εργοτάξιο της Γέφυρας στο Αντίρριο, το χιονοδρομικό στο Βόρρας, το Πρασονίσι στη Ρόδο καθώς και η Αφάντου, το Καζίνο της Πάρνηθας, τμήμα του Ελληνικού και της Αφάντου στη Ρόδο, τις αλυκές της Αναβύσσου, τη Σκότινα και το τουριστικό λιμάνι στη Βουλιαγμένη.
(ered.gr)

Σημ: Ακίνητα όπως το ξενοδοχείο Εσπέρια (φωτο) που ανήκει στο Ταμείο Νομικών μπορεί να περάσουν στην διαχείριση του υπουργείου Οικονομικών
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top