(του Νικόλαου-Κυριάκου Ζωντανού)
Είναι από τα εκλογικά αποτελέσματα που, σε μια πρώτη ανάγνωση… διαφεύγουν της προσοχής μιας ενδελεχούς ανάλυσης. Μόλις όμως ο φακός του αναλυτή επιστρέψει στον τόπο του εγκλήματος, τα δεδομένα επαναπροσδιορίζονται, επανατοποθετούνται, και η οπτική αποκτά άλλη διάσταση.
Στον δήμο Χανίων της Κρήτης, ο Μανώλης Σκουλάκης, εν ενεργεία βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πάλαι ποτέ υπουργός Υγείας, έφτασε στον πρώτο γύρο της αναμέτρησης στο 39%. Λογικό, θα σκεφτείτε, από τη στιγμή που η Κρήτη ήταν και παραμένει το «πράσινο» νησί».
Απ’ την άλλη, τα Χανιά, είχαν περάσει τα τελευταία οκτώ χρόνια στον έλεγχο της Νέας Δημοκρατίας, με δήμαρχο τον Κυριάκο Βιρβιδάκη, ανιψιό του Επιτίμου Προέδρου της ΝΔ Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Η δε Νομαρχία, με τη σύμπραξη ΝΔ και Συνασπισμού, είχε περάσει στον έλεγχο του Γρηγόρη Αρχοντάκη. Συμπέρασμα: Τα Χανιά ήταν εξαίρεση, και… δεν ήταν ΠΑΣΟΚ.
Στις προχθεσινές εκλογές για τον Δήμο Χανίων, αναμετρήθηκαν οι τρεις προαναφερθέντες: Ο Κυριάκος Βιρβιδάκης είχε την επίσημη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας, αλλά συγκέντρωσε μόλις το 16,5%. Ενώ ο Γρηγόρης Αρχοντάκης, ο οποίος κατέβηκε στον εκλογικό στίβο ως ανεξάρτητος, συγκέντρωσε 26%, βγήκε δεύτερος, και την επόμενη Κυριακή ετοιμάζεται για… μια ζαριά ανατροπής, απέναντι στον Μανώλη Σκουλάκη.
Λεπτομέρεια πρώτη: Το τοπικό ΠΑΣΟΚ των Χανίων, δεν εμφανίζεται να έχει αγκαλιάσει με ιδιαίτερο ενθουσιασμό την υποψηφιότητα Σκουλάκη.
Λεπτομέρεια δεύτερη: Ο Γρηγόρης Αρχοντάκης, που εξ αρχής εμφανίζεται με προίκα πολυσυλλεκτικότητας σε σχέση με τον αντίπαλό του, ήταν το πρώτο στέλεχος που αποχώρησε από τη Νέα Δημοκρατία, τον Δεκέμβριο του 2009..... μετά την εκλογή του Αντώνη Σαμαρά στην ηγεσία της Κεντροδεξιάς.
Μάλιστα, σε επίσημη συνέντευξη Τύπου που είχε παραχωρήσει ο κ. Αρχοντάκης, είχε σπεύσει να ξεκαθαρίσει ότι ο ίδιος δεν ήταν ποτέ υποστηρικτής της Νέας Δημοκρατίας αλλά της Ντόρας Μπακογιάννη, την οποία είχε στηρίξει δημοσίως και με την υπογραφή του κάτω από κείμενο με αυτοδιοικητικούς.
Που καταλήγουμε από όλα αυτά; Όχι απαραίτητα εμείς, αλλά οι… φήμες που ακούγονται και οι συζητήσεις που γίνονται στα καφενεία των Χανίων; Ότι ο Κυριάκος Βιρβιδάκης, συγγενής μάλιστα του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, μετά από δυο θητείες στο αξίωμα του δημάρχου, ήταν σχετικά… εύλογο να «θυσιαστεί», προκειμένου ο Γρηγόρης Αρχοντάκης, ένας ακραιφνής υποστηρικτής της Ντόρας Μπακογιάννη, να κερδίσει στον δεύτερο γύρο τον δήμο. Και μαζί με την ψυχολογικών διαστάσεων επικράτηση του Δημήτρη Γιαννουλάκη έναντι του Γιάννη Πλακιωτάκη, στη μάχη για τη 2η θέση της Περιφέρειας Κρήτης, να προσφέρει στη Ντόρα Μπακογιάννη μια πρώτη «προίκα» επιρροής, ενόψει του νέου κόμματος που θα ανακοινώσει.
Τι σου είναι αυτές οι συζητήσεις στα καφενεία, δεν νομίζετε;
(statesmen.gr)
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top