Σήμερα η εβδομαδιαία τοπική εφημερίδα της Πάτρας "Κόσμος" στο πρωτοσέλιδό της μιλάει για τα "ψέματα" Δημαρά και  αναφέρει μεταξύ άλλων ότι:  "Ο Γιάννης Δημαράς τάζει προεκλογικά λαγούς και πετραχήλια σε ανέργους , όμως πέρυσι είχε καταψηφίσει την μείωση των τελών στο Δημοτικό Συμβούλιο". Η εφημερίδα  βέβαια λόγω της περίεργης εμμονής της εναντίον της παράταξης Δημαρά "ξεχνάει" να ενημερώσει τους αναγνώστες της ότι την ίδια πρόταση  την είχε καταψηφίσει και η παράταξη του κ. Πελετίδη. Και γεννάται λοιπόν το εύλογο ερώτημα σε όλους μας. Μα τόσο ανάλγητες είναι οι δύο παρατάξεις που καταψήφισαν ένα τέτοιο κοινωνικό μέτρο; Η απάντηση και η αλήθεια  (μιας και ότι έγραψε ο Κόσμος αποτελούν αναλήθειες)  δίνεται στο παρακάτω κείμενο που αποτελεί το απομαγνητοφωνημένο πρακτικό από την συγκεκριμένη συνεδρίαση.
 
25.11.2009
3ο ΘΕΜΑ :     Οικονομικά κριτήρια για την πλήρη – μερική απαλλαγή των ευπαθών κοινωνικών ομάδων από τα δημοτικά τέλη.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ : Έχετε καμμία ερώτηση επ’ αυτού; Ο κύριος Φλωράτος.
ΦΛΩΡΑΤΟΣ : Η πρώτη παρατήρησή μας είναι ότι το βάζετε από το 2011, δηλαδή το πάτε δύο χρόνια πίσω. Δηλαδή το πάτε στην άλλη Δημοτική Αρχή, την καινούργια που θα εκλεγεί το 2010. Αν είναι η ίδια εντάξει, δεν αλλάζει τίποτα.
Δεύτερη παρατήρησή μας είναι ότι τα κριτήρια αυτά λογικά είναι, μόνο θα ήθελα να πω οικογένειες που έχουνε παραπάνω από 4 παιδιά, 5, μπορούσαμε να το βάλουμε 25.000 το εισόδημα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ : Πλαφόν.
ΦΛΩΡΑΤΟΣ : Πλαφόν, ναι. Γιατί 20.000 € τι είναι, είναι 1.500 € το μήνα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ : Ο κύριος Γιαννακόπουλος.
ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ : Μία ερώτηση. Ήθελα να ρωτήσω αυτή είναι απόφαση του ΔΟΥ ή του κυρίου Χαροκόπου ή του κυρίου Χασμάν; Γιατί σαν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Δ.Ο.Υ.Π  να σας γνωρίσω ότι δεν έχει απασχολήσει το θέμα. Και παρότι ζήτησα από τον κύριο Χαροκόπο, μόλις ήρθε από το εξωτερικό, να θέσει υπόψη του Διοικητικού Συμβουλίου το θέμα, δεν το έφερε καν να το ξέρουμε. Να γνωρίζουμε δηλαδή σαν Δημοτικό Συμβούλιο  αποφασίζει εδώ για τα κριτήρια αυτά ο κύριος Χαροκόπος με τον κύριο Χασμάν ή..... το Διοικητικό Συμβούλιο του Δ.Ο.Υ.Π;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ : Άλλη ερώτηση; Ο κύριος Δημαράς.
ΔΗΜΑΡΑΣ :  Επειδή οι απαλλαγές γίνονται σε άτομα και όχι σε τετραγωνικά, ήθελα να μάθω πόσοι είναι αυτοί που θα τύχουν αυτής της απαλλαγής που από ό,τι αναφέρεται η εισήγηση έχει βγει με βάση τον ετήσιο που έχουν γίνει στην αρμόδια Επιτροπή 31.8.2009. Το λέω δε αυτό γιατί δεν έχω αντιληφθεί να  έχει γίνει καμμία δημοσιοποίηση του θέματος ώστε και άλλοι άποροι και άλλοι πολύτεκνοι ή άλλοι ανάπηροι να έχουν δηλώσει ενδιαφέρον, μία ερώτηση είναι αυτή.
Η δεύτερη ερώτηση είναι αυτό που έχει σχέση με τη ΔΕΗ, γιατί μας είπατε ότι το πρόβλημα, ενώ είχε αποφασίσει, λύθηκε; Αυτά τα δύο θέλω να ρωτήσω.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ : Ο κύριος Χαροκόπος.
ΧΑΡΟΚΟΠΟΣ : Κατ’ αρχάς κάτι για τον κύριο Φλωράτο. Αυτά, η μείωση και η απαλλαγή των δημοτικών τελών αφορά αυτούς που έχουν κάνει αιτήσεις το 2008 και το 2009 που δεν έχουν δοθεί και θα δοθούν το Γενάρη του 2010, σε δύο μήνες ουσιαστικά. Όσοι κάνουν αίτηση το 2010, θα πάνε στον επόμενο προϋπολογισμό.
Τώρα για τον κύριο Γιαννακόπουλο. Πράγματι ρωτήθηκα …
(Ταυτόχρονες ομιλίες)
ΤΖΑΝΑΚΟΣ : Αυτό λέει, λέει για τους καινούργιους. Εσείς διαβάσατε για τις καινούργιες αιτήσεις. Διαβάσατε για τις νέες αιτήσεις.
ΧΑΡΟΚΟΠΟΣ : Να το ξαναπώ άλλη μία φορά. Οι αιτήσεις του 2008 και του 2009 που έχουν γίνει θα δοθούν το Γενάρη του 2010, σε δύο μήνες ουσιαστικά. Όσες αιτήσεις γίνουν από τον καινούργιο χρόνο θα μεταφερθούν στον επόμενο προϋπολογισμό.
Αυτό που λέει ο κύριος Γιαννακόπουλος, πράγματι έχει δίκιο, αλλά σήμερα ουσιαστικά δεν περνάμε κοινωνικά κριτήρια, περνάμε τα οικονομικά κριτήρια, γι’ αυτό δεν πέρασε από το Διοικητικό Συμβούλιο του Δ.Ο.Υ.Π. Τα κοινωνικά κριτήρια έχουν περάσει ήδη από προηγούμενη απόφαση του Δ.Ο.Υ.Π., καταλάβατε; Και επειδή στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο δεν ήσαστε, είχε μιλήσει ο κύριος Αντιδήμαρχος, ο κύριος Ζαφειρόπουλος, ότι η Δημοτική Αρχή θα δεσμεύσει περίπου στις 200.000 € γι’ αυτή την ιστορία, να δώσουμε την απαλλαγή, γι’ αυτό το λόγο δεν πέρασε από το Διοικητικό Συμβούλιο του Δ.Ο.Υ.Π. Δεν είναι δηλαδή κάτι εσκεμμένο.
Κύριε Δημαρά, τι ρωτήσατε;
ΔΗΜΑΡΑΣ : Πόσα άτομα είναι αυτά που θα τύχουν, πόσοι ανάπηροι, πόσοι πολύτεκνοι, πόσοι άποροι. Εσείς μιλάτε να εγκρίνουμε τετραγωνικά, χωρίς να ξέρουμε πού απευθύνεται. Γιατί δεν πάνε σε τετραγωνικά, πάνε σε ανθρώπους, γι’ αυτό ζήτησα αυτό.
Και το δεύτερο που ζήτησα είναι αν λύθηκε το ζήτημα … , ή θα μας έρθετε του χρόνου και να πείτε όταν θα το βάλει η παράταξη του κυρίου Πελετίδη τι έγιναν τα χρήματα, θα πείτε, ξέρετε δεν είχαμε πρόβλημα γιατί η ΔΕΗ είχε ένα, δεν το φέρατε καν, το έφερε η παράταξη του κυρίου Πελετίδη.  Μπορεί να το βάλω και εγώ του χρόνου.    
ΧΑΡΟΚΟΠΟΣ : Για το δεύτερο θέμα θα σας απαντήσει ο Αντιδήμαρχος, ο κύριος Ζαφειρόπουλος. Οι αιτήσεις έχουν γραφτεί έτσι στο σύνολο των τετραγωνικών, είναι από ό,τι θυμάμαι, δεν το έχω μπροστά μου, είναι γύρω στις 1.300 οικογένειες και πολύτεκνοι και άτομα με αναπηρία και άπορες. Έχουν γραφτεί αναλυτικά στο γενικό σύνολο τα τετραγωνικά, γιατί ουσιαστικά εμείς τα τετραγωνικά ψηφίζουμε αυτή τη στιγμή και απαλλάσσουμε και μειώνουμε.
Τώρα όσον αφορά το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, θα σας απαντήσει ο Αντιδήμαρχος.
ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΣ : Σε ό,τι έχει σχέση με τη ΔΕΗ, δεν έχει αυτό σχέση με τη ΔΕΗ, αυτό που συζητούσαμε την προηγούμενη φορά είχε σχέση με την απώλεια εσόδων που είχε ο Δήμος Πατρέων αφού δεν μπόρεσε να εφαρμόσει την απόφαση που πήραμε με τον προϋπολογισμό του 2008 για  7% αύξηση στα καταστήματα πάνω από 300 τετραγωνικά.
Στο επόμενο θέμα που κάνουμε ίση αύξηση 1% και στα καταστήματα και στις οικίες, γιατί δεν έχει τη δυνατότητα το Μηχανογραφικό της ΔΕΗ να δεχτεί αυτή την πρόταση η οποία είχε γίνει στον περυσινό προϋπολογισμό.
Τώρα βεβαίως από την 1η Ιανουαρίου, έτσι για να το κλείσουμε αυτό, θα  εφαρμοστεί αυτό το οποίο έχουμε μελετήσει πλέον και πηγαίνει προς εφαρμογή.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ : Ο κύριος Φλωράτος.
ΦΛΩΡΑΤΟΣ : Γιατί δεν κάνετε όπως έκανε όλη η Ελλάδα που έβαλε μηδενικά τέλη στην κρίση;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ : Στο επόμενο θέμα αυτό. Αυτό το θέμα το ψηφίζετε;
ΦΛΩΡΑΤΟΣ : Τα κριτήρια; Τα ψηφίζουμε τα κριτήρια.
ΔΗΜΑΡΑΣ : Εμείς σε τετραγωνικά δεν ψηφίζουμε και θεωρούμε ότι είναι απαράδεκτη η κατάσταση να λέτε, γιατί εκπλήσσομαι όταν την προηγούμενη φορά ως αιτιολογία είπατε, δεν υλοποιήθηκε η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου γιατί το λογισμικό της ΔΕΗ δεν μπορούσε. Και σας ρωτάω σήμερα αν αυτό έχει λυθεί και μου λέτε ότι δεν είπαμε αυτά. Ένα το κρατούμενο.
ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΣ : Κύριε Δημαρά, δεν είπαμε αυτά, αν δεν το καταλάβατε, τι να κάνουμε;
ΔΗΜΑΡΑΣ : Δεύτερον, η ερώτηση ήταν απλή. Είπατε ότι δεν υλοποιήσατε ένα πρόγραμμα που πάρθηκε με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, γιατί το λογισμικό της ΔΕΗ δεν μπορούσε να το υλοποιήσει. Και γι’ αυτό δεν απαλλάξατε αυτούς που είχατε πάρει απόφαση να απαλλαχθούν. Και σήμερα σας ρωτάω. Όσον αφορά θεωρώ ότι είναι απαράδεκτο, ένα μέτρο που δεν το ξέρει κανένας, γιατί δεν εφαρμόστηκε για κανέναν, πήραμε μία απόφαση όταν πήραμε, ποιοι έκαναν αίτηση ότι δεν απαλλάσσονταν δεν ξέρω, δεν το εμφανίσατε, και ξαφνικά ο κύριος Φούρας είπε διαθέτω 200.000 € γι’ αυτούς τους άπορους, τους ανάπηρους και τους πολύτεκνους, τα μισά δηλαδή από τη διαφήμιση της ελεγχόμενης στάθμευσης και σήμερα μας φέρνετε να εγκρίνουμε 200.000 € για αντίστοιχα τετραγωνικά. Τέτοιες ιστορίες εμείς όχι μόνο δεν τις ψηφίζουμε, τις καταψηφίζουμε.
ΧΑΡΟΚΟΠΟΣ : Επάνω σ’ αυτό που είπε ο κύριος Δημαράς, στα ονόματα και στα τετραγωνικά, μία διευκρίνιση να κάνω. Ήδη έχουν περάσει όλα τα ονόματα από την τριμελή επιτροπή που έχει οριστεί, δύο είναι από το Δ.Ο.Υ.Π. και ένας εργαζόμενος από το Δήμο Πατρέων, δηλαδή ουσιαστικά ήδη έχουν εγκριθεί τα ονόματα και οι οικίες που θα απαλλαγούν και θα μειωθούν. Εδώ στο Δημοτικό Συμβούλιο έτσι έπρεπε να έχει έρθει, με τετραγωνικά. Δεν μπορούσε να έρθει κάπως διαφορετικά, να έχετε υπόψη σας. Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ : Ο κύριος Ζαφειρόπουλος.
ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΣ : Τώρα ουσιαστικά μιλάμε για τετραγωνικά, ενώ δεν αναφέρονται τα τετραγωνικά, ο κύριος Δημαράς τα έχει μπερδέψει γιατί είναι στο επόμενο θέμα. Αλλά εγώ τι να κάνω; Εγώ εκείνο που έχω να πω είναι ότι αυτή η απόφαση ως έχει θα εφαρμοστεί από 1η Γενάρη. Όποιος το κατάλαβε, το κατάλαβε, και όποιος δεν το κατάλαβε το ψάχνει.
ΔΗΜΑΡΑΣ : Οι άπορες οικογένειες πλήρης απαλλαγή σύνολο 4.500 τετραγωνικά μέτρα, κύριε Ζαφειρόπουλε, διαβάστε την εισήγηση γιατί είναι της δικής σας παράταξης δεν είναι της δικής μου που δεν λέει τετραγωνικά. Διαβάστε την, μήπως θέλετε να σας την δώσω;
ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΣ : Είναι στο επόμενο θέμα.
ΔΗΜΑΡΑΣ : Το νούμερο 3 σας διαβάζω την εισήγηση που μας δώσατε. Είναι ή δεν είναι;
ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΣ : Είναι σε τετραγωνικά γιατί έτσι πρέπει να περάσει στο επόμενο θέμα που είναι το νούμερο 4 που αφορά τα τέλη. Περνάει σε τετραγωνικά για να μπορέσουμε να το παντρέψουμε με τα τέλη στο επόμενο θέμα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ : Ο κύριος Καρπέτας.
ΚΑΡΠΕΤΑΣ :  Δεν καταλαβαίνω αν έχει γίνει παρεξήγηση ή όχι. Πέρυσι είχαμε πάρει μία απόφαση για μείωση των τελών στους απόρους, ανάπηρους και όλα αυτά. Αυτή η απόφαση, από ό,τι καταλάβαμε, δεν υλοποιήθηκε και ευελπιστούμε ότι φέτος θα υλοποιηθεί γιατί αποφάσεις που παίρνονται αυτή τη στιγμή  είναι σχεδιασμένες πιο σωστά. Αυτό κατάλαβα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ : Ο κύριος Αντωνόπουλος.
ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ :  Εκτός από τη γκρίνια και τα επιμέρους υπάρχει και το βασικό. Κοιτάξτε τώρα ο Δήμαρχος στην προηγούμενη συνεδρίαση όταν μπήκε το θέμα από την παράταξή μας, δεν είπε ότι έλειπε ο σχεδιασμός. Τώρα σήμερα λέτε ότι λείπει ο σχεδιασμός. Άλλο πράγμα είχε πει και μάλιστα ο κύριος Ζαφειρόπουλος επέμενε ότι το πρόβλημα ήταν στο λογισμικό, στη μηχανογράφηση δηλαδή της ΔΕΗ. Το λάθος του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν μόνο για τους πολύτεκνους, όχι για τις υπόλοιπες κατηγορίες. Τώρα αν το πρόβλημα που έχετε είναι ζήτημα τεχνοκρατικό να έρθει έτσι η εισήγηση με τα τετραγωνικά, εμείς δεν θα αντιπαρατεθούμε σ’ αυτό. Αλλά το να γνωρίζει ο αρμόδιος Πρόεδρος του Δ.Ο.Υ.Π. για πόσες οικογένειες μιλάμε και πόσους αναπήρους, μπορούσε να το ξέρει, άσχετα από όσα έχετε τεχνοκρατικά η εισήγηση. Δεν απαντάει, προφανώς δεν γνωρίζει. Αλλά η ουσία είναι στο εξής, θεωρούμε ότι όπως γίνεται, όπως έρχεται η πρόταση, δεν μπορεί να ψηφιστεί γιατί δεν έχει κοινωνική ευαισθησία. Για παράδειγμα θεωρεί ότι πρέπει να πληρώσουν άτομα που παίρνουν μέχρι 20.000 €. ……………………
Αυτή είναι η ευαισθησία σας επί της ουσίας. Νομίζω ότι δείχνει μία πραγματικά κοινωνική αναλγησία, μια απονιά προς τους ανθρώπους που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα στοιχειώδη. Και αυτό δεν μπορεί σήμερα να γίνει δεκτό, τουλάχιστον από εμάς. Για σας όλα αποδεκτά  είναι εκεί που έχετε καταλήξει. Και κυρίως όλο αυτό που φέρνετε σήμερα δεν περιλαμβάνει μία σειρά κατηγορίες, οι οποίες για μας είναι ευπαθείς. Για παράδειγμα ο άνεργος που δεν μπορεί να ανταποκριθεί, δεν είναι εδώ, αυτός που έχει εισόδημα στο επίπεδο του ορίου της φτώχειας, όπως το έχουν ορίσει οι κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμοί, δεν απαλλάσσεται. Δήμαρχε, δεν είναι 14.000 € το όριο φτώχειας.
…………………………………………………..
ΔΗΜΑΡΑΣ : Θα καταψηφίσουμε γιατί είναι περιορισμένος αριθμός πολιτών, γιατί ο περιορισμένος αριθμός έχει βγει από  την αδράνεια τη σκόπιμη που επιλέξατε, που να εμφανίζεται ο Δήμαρχος να κάνει φιλοδώρημα, να κάνει ελεημοσύνη 200.000 €, δηλαδή ίσο με τη μισή προβολή του συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ : Ποιοι απέχουν; Καταψηφίζει η παράταξη του κυρίου Πελετίδη και του κυρίου Δημαρά. 
    
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top