Η αντίστροφη μέτρηση για τη δημοσιοποίηση των προτάσεων του υπουργείου Παιδείας για τις αλλαγές στα ΑΕΙ άρχισε. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα σχέδια του υπουργείου για τον νέο νόμο-πλαίσιο θα δημοσιοποιηθούν το αργότερο έως την Πέμπτη, ώστε η ουσιαστική έναρξη του διαλόγου να γίνει στη Σύνοδο των Πρυτάνεων στο τέλος της εβδομάδας στο Ρέθυμνο. Εν όψει των σχεδίων του υπουργείου πανεπιστημιακοί και φοιτητές δηλώνουν σε θέση μάχης. Από σήμερα φοιτητικοί σύλλογοι θα πραγματοποιήσουν γενικές συνελεύσεις, κατά τις οποίες αριστερές παρατάξεις προτίθενται να προτείνουν έναρξη καταλήψεων. Ταυτόχρονα, από φοιτητές και πανεπιστημιακούς που τοποθετούνται στον χώρο της Αριστεράς θα οργανωθεί την Παρασκευή στο Ρέθυμνο «αντι-Σύνοδος» και το Σάββατο πορεία προς τον χώρο της Συνόδου, όπου θα μιλήσει η κ. Αννα Διαμαντοπούλου.
Ειδικότερα, πυρετώδεις είναι οι διεργασίες στο υπ. Παιδείας για τη διαμόρφωση του κειμένου της τελικής πρότασης για το νέο νόμο-πλαίσιο λειτουργίας των πανεπιστημίων και ΤΕΙ. Ηδη, οι δηλώσεις του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου και της υπουργού στη σχετική συνάντηση των Δελφών στις 26/9 προκάλεσαν ενστάσεις από όλες τις φοιτητικές παρατάξεις. Από την άλλη, στο υπουργείο Παιδείας θεωρούν δεδομένες τις αντιδράσεις όποια και εάν είναι η τελική πρόταση. Την προηγούμενη εβδομάδα έγιναν συμβολικές καταλήψεις στο Νομικό Τμήμα της Νομικής Αθηνών, στην Ιατρική Αθηνών και σε οκτώ από τις εννέα σχολές του ΕΜΠ. Σε πολλές σχολές κεντρικών ΑΕΙ θα γίνουν σήμερα και αύριο φοιτητικές συνελεύσεις, ενώ μέλη αριστερών παρατάξεων από την Αθήνα έχουν δηλώσει την πρόθεση να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στο Ρέθυμνο. Τις περισσότερες αντιδράσεις συγκεντρώνει η αλλαγή στον τρόπο διοίκησης των ΑΕΙ.
Στο Ρέθυμνο, οι πρυτάνεις αναμένεται να εστιάσουν και στα προβλήματα που προκαλεί η μείωση της επιχορήγησης των ιδρυμάτων. Σε χθεσινή έκτακτη συνεδρίασή της η Σύγκλητος του ΑΠΘ έκανε λόγο για «αδυναμία λειτουργίας του πανεπιστημίου μετά την περικοπή του 33% του τακτικού προϋπολογισμού και τη μεγαλύτερη του 50% μείωση των δημοσίων επενδύσεων. Το κονδύλι του τακτικού προϋπολογισμού που εγκρίθηκε για φέτος, δεν επαρκεί ούτε για την κάλυψη των ανελαστικών δαπανών». Η Σύγκλητος του ΑΠΘ ζητεί από την κυβέρνηση να εξαιρεθεί η χρηματοδότηση των ΑΕΙ από την πολιτική λιτότητας.
(Kαθημερινή)
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top