Φωτογραφική διάταξη με την οποία ουσιαστικά παραχωρεί την αξιοποίηση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού στο Κατάρ, πέρασε χθες ο Χ. Παμπούκης μαζί με σειρά αλλαγών στο νόμο για το fast track. Σύμφωνα με την προσθήκη που έγινε, δίνεται η δυνατότητα ανάθεσης έργων με στρατηγική επένδυση, χωρίς διαγωνισμό κατόπιν διακρατικής συμφωνίας, με επιφύλαξη των περιορισμών που μπορεί να προκύψουν από την ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Με απλά λόγια μπορεί η κυβέρνηση να προχωρήσει στην παραχώρηση της έκτασης των 5.800 στρεμμάτων στο Ελληνικό στο κρατικό fund του Κατάρ χωρίς να είναι αναγκασμένη να προχωρήσει σε διεθνή διαγωνισμό για την προσέλκυση επενδυτών.
Αλλωστε, την περίοδο αυτή, με την κρίση να έχει πλήξει και μεγάλες εταιρείες real estate διεθνώς αλλά και την αδυναμία των τραπεζών να χρηματοδοτήσουν τόσο μεγάλα projects, μόνο οι Αραβες θα μπορούσαν να επενδύσουν.
Η διακρατική συμφωνία που υπεγράφη πριν μερικές ημέρες στη νέα Υόρκη μεταξύ Ελλάδας και Κατάρ για επενδύσεις €5 δισ. είναι ουσιαστικά το πρώτο βήμα για την αξιοποίηση του Ελληνικού. Η αλλαγή που επέφερε στο νόμο ο κ. Παμπούκης ανοίγει το δρόμο διάπλατα για την παραχώρηση της έκτασης χωρίς να υπάρξει η χρονοβόρα διαδικασία των διαγωνισμών.
Υπενθυμίζεται ότι το το κρατικό fund του Κατάρ, Qatar Investment Authority (QIA) που δραστηριοποιείται κυρίως στους τομείς ενέργειας, τουρισμού, ακινήτων και ξενοδοχείων, έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την αξιοποίηση του παλιού αεροδρομίου στο Ελληνικό.
Στα σχέδια είναι...... η υπογειοποίηση της παραλιακής, κατασκευή μαρίνας ελλιμενισμού πολυτελών θαλαμηγών, συνεδριακών κέντρων, μικρού αεροδρομίου, ξενοδοχείων.
Η κυβέρνηση επιθυμεί έτσι να κάνει "ρελάνς" μετά το "ναυάγιο" του Αστακού και να ανακοινώσει μια μεγάλη επένδυση στην Ελλάδα από τους Καταριανούς.
Στην Αθήνα ο σεΐχης Αλ Σαγέντ
Σήμερα υπό το Χάρη Παμπούκη συνεδριάζει η Επιτροπή Ελλάδος-Κατάρ για το Μνημόνιο των 5 δισ., ενώ στην Αθήνα έρχεται ο επικεφαλής του Qatar Ιnvestment Αuthority (QΙΑ), ο σεΐχης Αλ Σαγέντ.
(ered.gr)
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top