Τέσσερις μήνες μετά από το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας των 110 δισ. ευρώ, η χώρα δεν έχει αποκαλύψει ακόμη τις πλήρεις λεπτομέρειες των χρηματοοικονομικών συναλλαγών που χρησιμοποίησε για να αποκρύψει το χρέος της.
«Δεν έχουμε δει ακόμη τα πραγματικά αρχεία», σχολίασε ο Walter Radermacher, επικεφαλής της Eurostat, στις 2 Σεπτεμβρίου. Υπενθυμίζεται ότι πρώτη η Eurostat ζήτησε να δει τα συγκεκριμένα αρχεία το Φεβρουάριο.
Ο Radermacher υπόσχεται αρκετή «αυστηρότητα» από τα στελέχη της Eurostat, όταν αυτά θα βρεθούν αυτό το μήνα στην Ελλάδα για να καταλήξουν σε μια σταθερή εκτίμηση της συνολικής αξίας των χρεών που αποκρύβησαν από τις αδιαφανείς συμβάσεις. «Πρόκειται για μια νέα εποχή», σχολίασε ο ίδιος.
«Αυτό που έκαναν οι Έλληνες, ήταν κάτι αντίστοιχο με το προπατορικό αμάρτημα», επισημαίνει πολύ χαρακτηριστικά ο Ruairi Quinn, πρώην υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας. «Τους αξίζει να τιμωρηθούν, και νομίζω ότι έχουν τιμωρηθεί πολύ σκληρά για αυτό», προσθέτει ο ίδιος.
Η εμπιστοσύνη στα στατιστικά στοιχεία της Ελλάδας και η ικανότητά της να αποπληρώσει το χρέος της, δέχτηκε ένα ισχυρό πλήγμα τον Οκτώβριο, όταν η χώρα υπερδιπλασίασε τις εκτιμήσεις για το έλλειμμα του 2009.
Το ευρώ κατέρρευσε, εγείροντας ερωτήματα για το εάν το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα μπορεί να επιβιώσει, ενώ έχει χάσει το 15% της αξίας του έναντι του δολαρίου, από τις 20 Οκτωβρίου και ύστερα.
Όπως σχολιάζει το Bloomberg, οι επενδυτές δεν εμπιστεύονται ακόμη την Ελλάδα. Απαιτούν αποδόσεις πενταπλάσιες από τις αντίστοιχες για την κατοχή 10ετών ομολόγων, «μια ένδειξη ότι οι αγοραστές ανησυχούν πως η χώρα θα χρειαστεί να αναδιοργανώσει το δανεισμό της».
Ο επικεφαλής διαχείρισης χαρτοφυλακίου της Pacific Investment Management, Andrew Bosomworth, σημείωσε πως η αναδιάρθρωση θα είναι σημαντικό μέρος της προσπάθειας των Ελλήνων να βγουν από τη δύσκολη θέση.
Από την πλευρά του, το στέλεχος της Eurostat, Radermacher, επισημαίνει ότι υπάρχουν ακόμη αρκετές συναλλαγές, όπως αυτές που διευθετήθηκαν από τη Goldman Sachs, η οποία βοήθησε την Ελλάδα να αποκρύψει το μέγεθος των χρεών της, που θα πρέπει να διαλευκανθούν.
«Η υπόθεση της Goldman Sachs είναι μόνο η αρχή», όπως τονίζει ο Radermacher.
Μάλιστα, στο κείμενο του Bloomberg υπενθυμίζεται ότι πλέον η Eurostat έχει αυξημένες αρμοδιότητες, ήδη από τον προηγούμενο μήνα, που της επιτρέπουν να ελέγχει τα χρηματοοικονομικά στοιχεία μιας χώρας, εάν μπορεί να αποδείξει πως υπάρχουν ξεκάθαρες αμφιβολίες ότι τα στατιστικά στοιχεία δεν είναι ακριβή.
Η επίσκεψη στην Ελλάδα αυτό το μήνα, θα περιλαμβάνει και στελέχη από την Eurostat, την ΕΚΤ και την Κομισιόν, ανέφερε ο Rademacher.
Δηλώνει χαρακτηριστικά πως «επειδή πλέον έχουμε more muscles, έχουμε το δικαίωμα να ζητήσουμε μια εσωτερική έρευνα σε οτιδήποτε βρούμε χρήσιμο ή σχετικό».
(capital.gr)

Online-press: Το know how είναι ακριβό και πρέπει να το πληρώσουν ανάλογα οι ...κουτόφραγγοι!!

 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top