Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα πολιτικά θέματα που θα μας απασχολήσουν από τον Οκτώβριο και μετά, είναι η ενημέρωση από την προηγούμενη κυβέρνηση αλλά και από την σημερινή (προσοχή σ΄ αυτό!) της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας για την οικονομία, καθώς και για τα χρέη του Εθνικού Συστήματος Υγείας (νοσοκομεία) και της γενικής διακυβέρνησης προς τα νοσοκομεία (ασφαλιστικά ταμεία) για τα έτη 2005-2009.
Τώρα θα μου πείτε, πώς είναι δυνατόν να υπάρχουν χρέη προς τους προμηθευτές συσσωρευμένα τόσων ετών; Στη χώρα μας όλα είναι δυνατά. Η ‘περιοδική’ αυτή εξόφληση είναι μια αμαρτία που ξεκίνησε από το 1997 και συνεχίστηκε, με την ανοχή κράτους και προμηθευτών. Οι κυβερνήσεις δεν πλήρωναν, για να επενδύουν τα χρήματα σε πιο ‘παραγωγικές’ δράσεις, οι δε προμηθευτές αύξαναν τις τιμές προϊόντων τους για να ‘ανταπεξέλθουν’ στις καθυστερήσεις. Εξαιρούνται –για να είμαστε δίκαιοι- τα φάρμακα, η τιμή πώλησης των οποίων καθορίζεται με απόφαση του Υπουργείου Ανάπτυξης-Εμπορίου. Το ίδιο Υπουργείο εξάλλου, το Ανάπτυξης-Εμπορίου, είχε και την ευθύνη των προμηθειών των μηχανημάτων των νοσοκομείων (βλ. Siemens κ.λπ.) και των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ.
Έτσι λοιπόν, τέλος 2004, η κυβέρνηση της ΝΔ εξόφλησε όλα τα χρέη της περιόδου 2000-2004 και ήταν έτοιμη να εξοφλήσει τα χρέη 2005-2008. Μεσολάβησαν όμως οι εκλογές μεσούσης της διαδικασίας ρύθμισης, που σταμάτησε την επομένη της εκλογής του ΠΑΣΟΚ.
Πόσα ήταν τα πραγματικά χρέη μέχρι το τέλος 2008; Το ΕΣΥ χρωστούσε καθαρά περίπου 2,2 δισ. ευρώ (αφαιρουμένων των ταμειακών υπολοίπων και των τρεχουσών πληρωμών της περιόδου των νοσοκομείων) και τα Ασφαλιστικά Ταμεία (προς το ΕΣΥ/Νοσοκομεία), 3,3 δισ. περίπου ευρώ.
Όταν λοιπόν, τον Απρίλιο 2009 ο πρώην Υφυπουργός Υγείας Γιώργος Παπαγεωργίου κλήθηκε να απαντήσει εγγράφως στη Βουλή, σε ερώτηση του Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Μανώλη Σκουλάκη, απέστειλε δυο πίνακες. Έναν με τις απαιτήσεις από τα ασφαλιστικά Ταμεία, μειώνοντας το πραγματικό χρέος του ΕΣΥ σε 2,22 δισ. ευρώ και ένα δεύτερο με το σύνολο των χρεών (ΕΣΥ+ Ασφαλιστικά Ταμεία) προς τους προμηθευτές, ύψους 5,25 δισ. ευρώ.
Όταν η νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, προσπάθησε να αυξήσει το έλλειμμα για να μας οδηγήσει, μέσα από παλινωδίες που κόστισαν στους πολλούς και ωφελήθηκαν οι λίγοι, συνέστησε μια Επιτροπή για την Αξιοπιστία των δημοσιονομικών στοιχείων, που παρέδωσε την έκθεσή της τον Ιανουάριο 2010, και συζητήθηκε από την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.
Έλα όμως που η περίφημη αυτή έκθεση απέκρυψε τον ένα από τους δύο πίνακες που κατέθεσε ο κ. Παπαγεωργίου και συμπεριέλαβε στα συμπεράσματά της μόνον το έναν που ανέγραφε το συνολικό χρέος ΕΣΥ και Ασφαλιστικών Ταμείων, παραπλανώντας Βουλευτές και ΜΜΕ, για το πραγματικό κόστος. Και το πιο σημαντικό. Φρόντισε να συμπεριλάβει ένα μόνο έγγραφο, της Γενικής Διευθύντριας του Υπουργείου Υγείας προς την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία τον Απρίλιο 2009, όπου απαντώντας σε ερώτημα του Υπουργείου Οικονομίας για τα καθαρά χρέη του ΕΣΥ που βαρύνουν τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας, ανέφερε το αυτονόητο ποσό των ‘2,2 δισ. ευρώ περίπου’. Ούτε και έλαβαν υπόψιν επιστολή προς τον ΓΓ της Στατιστικής Υπηρεσίας του πρώην ΓΓ του Υπουργείου Υγείας, τέλος Ιουνίου 2009, διευκρινίζοντας στα αγγλικά, για χρήση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, το θέμα των χρεών των νοσοκομείων και των ασφαλιστικών Ταμείων!
Και όλα αυτά, τη στιγμή κατά την οποία ο Υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης, χωρίς να γνωρίζει προφανώς τα ‘άνωθεν’ μαγειρέματα για το φούσκωμα του ελλείμματος, δήλωνε στην Ολομέλεια της Βουλής συσσωρευμένα χρέη 4 ετών των νοσοκομείων για το 2008, το γενικό ποσό ύψους 2,33 δισ. ευρώ.
Σε αυτή λοιπόν την έκθεση της Επιτροπής για την Αξιοπιστία (ποιος μιλάει!) των Δημοσιονομικών στοιχείων, στηρίχθηκε η μηνυτήρια αναφορά του κ. Καρατζαφέρη, δύο ιδιωτών και ενός αγνώστου! Η δικογραφία στάλθηκε στη Βουλή, αρχές Σεπτεμβρίου από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ‘αμελλητί’, με βάση τον Νόμο περί Ευθύνης Υπουργών. Οι μηνυτές γνώριζαν το περιεχόμενο του Νόμου και ‘έσπευσαν’ να αναφέρουν και τα ονόματα του πρώην Πρωθυπουργού και των πρώην Υπουργών Υγείας και Οικονομίας, ώστε η δικογραφία αντί να πάει στο αρχείο, όπως έπρεπε, εστάλη ‘αμελλητί’ στη Βουλή.
Δικηγορικοί κύκλοι της Αθήνας που γνωρίζουν την υπόθεση, μας ανέφεραν ότι ετοιμάζονται μηνύσεις και αγωγές από τους ενδιαφερόμενους εναντίον των ‘μηνυτών’ και όλων των μελών της Επιτροπής για την Αξιοπιστία των δημοσιονομικών στοιχείων. Συγχρόνως, ετοιμάζουν υπόμνημα που θα σταλεί προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, διευκρινίζοντας την υπόθεση αυτή και καταγράφοντας διπλές εγγραφές (!) για τα χρέη της υγείας από τη σημερινή κυβέρνηση στον προϋπολογισμό του 2010, και στα στοιχεία που έδωσαν στην τρόικα.
Περιμένουμε έναν ζεστό Οκτώβρη.
(statesmen.gr)

 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top