Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου οφείλει εξηγήσεις σχετικά με την απροθυμία του να ζητήσει στοιχεία ‘επωνύμων’ που φοροδιαφεύγουν ή διαθέτουν μυστικές καταθέσεις στο εξωτερικό. Τι φοβάται; Δεν κατανοεί, όμως, πως έτσι αποδεικνύονται ‘μπαρούφες’ όλα αυτά τα περί 4ου δρόμου προς το Σοσιαλισμό;
Το κλίμα που εκπέμπεται από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εστιάζεται, μετά και τον τελευταίο έλεγχο της τρόικας, στην ανάγκη περιορισμού των δαπανών της διοίκησης (του σπάταλου Κράτους, όπως συνηθίζεται να χαρακτηρίζεται) και την αύξηση των εσόδων, κυρίως από μη δηλωθέντα εισοδήματα.
Προς τούτο, το Υπουργείο Οικονομικών έχει ‘αγιοποιήσει’ το ΣΔΟΕ και τους επονομαζόμενους ‘ράμπο’, μήπως και κατορθώσει να φέρει στα κρατικά ταμεία χρήματα που τώρα καταλήγουν στις τσέπες ‘επωνύμων’ και μεσαζόντων του τερατώδους κυκλώματος της ‘μαύρης οικονομίας’.
Η κυβέρνηση ισχυρίζεται πως έχει κατανοήσει ότι δεν μπορεί να εντείνει έτι περαιτέρω τη φορολογική επίθεση στα μεσαία και κατώτερα εισοδήματα -πόσο, άλλωστε, ακόμα μπορούν να αντέξουν;- για τον απλούστατο λόγο πως έτσι θα προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερη ύφεση με ανεπανόρθωτες αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχολογία και της κοινωνίας και της αγοράς.
Αυτές οι… καλές προθέσεις της ομάδας του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, ωστόσο, ακούγονται αντιφατικές ως προς την εκνευριστική σιωπή σε ό,τι αφορά τις πολιτικές καταστολής της φοροδιαφυγής μερικών χιλιάδων μεγαλοσχημόνων που διαθέτουν παχυλότατες καταθέσεις σε ξένες τράπεζες. Μόνο στο χρονικό διάστημα μετά τον Ιανουάριο και εν μέσω της αβεβαιότητας για την ανθεκτικότητα των ελληνικών τραπεζών, αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ ‘κινήθηκαν’ προς την Κύπρο. Αυτό είναι γνωστό και επισημασμένο από την ίδια την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών.
Το ίδιο περίπου συμβαίνει και με τις καταθέσεις σε ελβετικές τράπεζες που, όπως λέγεται από τραπεζικές πηγές της Γενεύης, αγγίζουν το 1 τρισεκατομμύριο ευρώ (!) και συναγωνίζονται εκείνες των Αράβων εμίρηδων που ελέγχουν την αγορά πετρελαίου παγκοσμίως και αγοράζουν για χόμπι ποδοσφαιρικές ομάδες της Premiere League.
Υπάρχει, άραγε, σοβαρότερη, πρόκληση, για μια κοινωνία που μαστίζεται ολοένα και περισσότερο από τις συνέπειες της κρίσης, από το να διαπιστώνει πως την ώρα που εφευρίσκονται νέοι φόροι και εκμηδενίζονται τα εισοδήματα των πολλών, η φαραωνικών διαστάσεων φοροδιαφυγή των ολίγων παραμένει στο (πολιτικό) απυρόβλητο;
Τι πράττει, λοιπόν, επ’ αυτών ο αρμόδιος υπουργός Οικονομικών; Εάν δεν μας διαφεύγει κάτι, μάλλον τίποτα.
Και τι σκέπτεται ο ίδιος ο πρωθυπουργός μεταξύ των ‘μεταφυσικών’ αναζητήσεών του για τον… 4ο δρόμο προς το Σοσιαλισμό; Δυστυχώς, επίσης τίποτα.
• Είναι, για παράδειγμα, γνωστό πως εάν ο κ. Παπακωνσταντίνου διατύπωνε ένα απλό αίτημα στην Τράπεζα της Ελλάδος θα μπορούσε, εντός ολίγων ημερών, να έχει στα χέρια του τη λίστα των Ελλήνων που εξήγαγαν στην Κύπρο τεράστια ποσά με εμβάσματα μέσω ελληνικών τραπεζών. Γιατί δεν το πράττει; .............

Τι συμβαίνει, λοιπόν, στο Υπουργείο Οικονομικών; Διότι είναι προφανές πως κάτι περίεργο συμβαίνει. Πώς να εξηγηθεί η απραξία του κ. Παπακωνσταντίνου; Διότι καλές είναι οι θερινές ‘επιχειρήσεις’ στα νησιά από το ΣΔΟΕ, καλό είναι να βγαίνουν στο φως οι έλεγχοι στον Ρέμμο, την Παπαρίζου, τη Βανδή και άλλους, τι θα γίνει, όμως, με τους ‘άλλους’;
Οι φήμες οργιάζουν. Κάποιοι ισχυρίζονται πως η κυβέρνηση γνωρίζει πως μεταξύ των ‘επωνύμων’ που εξήγαγαν μεγάλα ποσά στην Κύπρο ή διαθέτουν μυστικές καταθέσεις στην Ελβετία βρίσκονται ισχυρότατα πρόσωπα της εγχώριας επιχειρηματικής ελίτ (αυτών που συνήθως συναλλάσσονται και συνεργάζονται με το ελληνικό Δημόσιο) ή, ακόμα, και ευυπόληπτα μέλη του πολιτικού προσωπικού της χώρας.
.......

Ο πρωθυπουργός και αντ’ αυτού ο υπουργός Οικονομικών οφείλουν να αποδείξουν πως διαθέτουν τη βούληση να θίξουν ακόμα κι εκείνους με τους οποίους συναγελάζονται εδώ και χρόνια, εκείνους στους οποίους αναθέτει δουλειές το ελληνικό Δημόσιο, εκείνους στις δεξιώσεις των οποίων παραβρίσκονται και στα media των οποίων ‘φιλοξενούνται’.


(του Σεραφείμ Κοτρώτσου - Statesmen.gr)
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top