Επανέρχονται εκ νέου τα αρνητικά σενάρια για την ελληνική οικονομία με επενδυτές, αναλυτές και fund manager να εκτιμούν ότι η Ελλάδα δεν θα αποφύγει τη χρεοκοπία. Οι βασικές αιτίες πίσω από τις απαισιόδοξες εκτιμήσεις για την ελληνική οικονομία θα πρέπει να αποδοθούν κατά βάση σε τέσσερις βασικούς λόγους.
1) Οι ξένοι ανησυχούν ότι η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει σοβαρές δυσκολίες στο να εκταμιεύσει την τρίτη δόση των δανείων της. Από την άλλη, τα έσοδα του μηνός Ιουλίου αποδεικνύονται απογοητευτικά.
2) Η διατήρηση των spreads και των CDS σε επίπεδα πάνω από τις 750 μονάδες βάσεις καταδεικνύει τη διάχυτη ανησυχία για τη μεσοπρόθεσμη ικανότητα της χώρας να ανταπεξέλθει των δυσκολιών. Είναι αξιοσημείωτο ότι ενώ μέχρι πρότεινος η ελληνική οικονομία έδειχνε να εμφανίζει σημάδια βελτίωσης ακόμη και σύμφωνα με τους εκπροσώπους της τρόικας, παρ' όλα αυτά, τόσο τα spreads όσο και το παράγωγο των ομολόγων παραμένουν σε δυσθεώρητα ύψη, απόρροια του γεγονότος ότι οι μακροπρόθεσμοι επενδυτές των ομολόγων δεν έχουν πειστεί ακόμη για την ελληνική οικονομία.
3) Οι διεθνείς επενδυτές και αναλυτές διατυπώνουν απαισιόδοξες εκτιμήσεις για την Ελλάδα επειδή εκτιμούν ότι η μακροπρόθεσμη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας θα προσκρούσει στην ενδεχόμενη νέα κρίση που ενδέχεται να πλήξει την αμερικανική και όχι μόνο οικονομία.
4) Οι μακροπρόθεσμοι επενδυτές δεν αξιολογούν στατικά αλλά δυναμικά την ελληνική οικονομία άρα ....

ουσιαστικά θα έχουν κατασταλαγμένη άποψη για την οικονομία της χώρας μας μετά την εκταμίευση και της πέμπτης δόσης.
Στο πλαίσιο αυτό, είναι δικαιολογημένες οι εκτιμήσεις αναλυτών κι επενδυτών. Δεν συμπληρώθηκαν καλά – καλά πέντε ημέρες από την αποχώρηση των εκπροσώπων του ΔΝΤ και της τρόικας από την Ελλάδα και τα νέα σενάρια περί αδυναμίας της Ελλάδας να στηρίξει τις οικονομικές υποχρεώσεις βγήκαν στην επιφάνεια. Στο σύνολό τους, μάλιστα, όσοι υποστηρίζουν το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας μένουν αδιάφοροι από τις δηλώσεις περί προόδου της χώρας που έκαναν οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ ή από τα “μπράβο” του Γιούνκερ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. “Η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει και τον δρόμο της θα ακολουθήσει και η Ισπανία”, ανέφερε ο John Taylor της FX Concepts, για να συνεχίσει: “Όσο περνά ο καιρός θα δούμε τους αριθμούς της ελληνικής οικονομίας να χειροτερεύουν και το ίδιο ισχύει για τους αντίστοιχους ισπανικούς. Δεν έχουν από πού να πιαστούν. Οι αγορές ελληνικών και ισπανικών ομολόγων απέχουν πολύ από το να γίνουν ελκυστική πρόταση”. Ο Jimmy Rogers της Rogers Holdings με έδρα τη Σιγκαπούρη δίνει ακόμη μεγαλύτερη έκταση στο θέμα. Θεωρεί πως τα χρέη της Ελλάδας θα πάρουν στο λαιμό τους και το ευρώ. “Δεν βλέπω το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα να επιβιώνει εξαιτίας των μελών της ευρωζώνης που πλησιάζουν στη χρεοκοπία όπως είναι η Ελλάδα”, τόνισε ο 67χρονος.
Στο δείκτη των χωρών με πιθανότητα χρεωκοπίας της εταιρείας αναλύσεων CMA, η Ελλάδα κατέχει σταθερά τη δεύτερη θέση, πίσω από τη Βενεζουέλα με πιθανότητα στάσης πληρωμών στο 47% από το 44% που ήταν τον περασμένο μήνα. Η σκοπιμότητα ενορχηστρωμένων δηλώσεων και στατιστικών στοιχείων είναι προφανές ότι υποδηλώνει έλλειψη εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία.
(bankingnews.gr)
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top