Επιβάρυνση χωρίς αντίκρισμα χαρακτηρίζει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) τη μετάταξη ΦΠΑ, από το 2011, εκατοντάδων αγαθών και υπηρεσιών σε 23% από 11%, όπως ανέφερε σε δήλωσή του ο πρόεδρος της, Β. Κορκίδης.
Η μετάταξη του ΦΠΑ χαρακτηρίζεται ότι είναι μία λανθασμένη εκτίμηση, μία βεβιασμένη απόφαση που θα έχει το αντίθετο από το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Το ελληνικό εμπόριο εκφράζει την έντονη αντίθεσή του για την εν λόγω εξέλιξη, δηλώνοντας τη δυσκολία να αντεπεξέλθει σε αυτήν τη νέα αύξηση.
''Η, χωρίς φραγμούς, άγρα φορολογικών εσόδων θα προκαλέσει μεγάλη αναταραχή ανατιμήσεων στην αγορά, ιδίως σε είδη πρώτης ανάγκης, τα οποία συνιστούν και τις βασικές ανάγκες των νοικοκυριών. Δεν είναι δυνατόν να θεωρείται ως βασική λύση για τα Δημόσια Έσοδα η αποψίλωση των εισοδημάτων των μισθωτών και των μικροεπιχειρηματιών και την ίδια στιγμή να απορούμε για την υστέρηση εσόδων και τη μείωση του ΑΕΠ'', είπε ο κ. Κορκίδης.
Σημείωσε δε ότι το αρχικό χρονοδιάγραμμα μετάταξης του ΦΠΑ από 01-01-2011, τα εναλλακτικά σενάρια μετάταξης όσο και οι εξαιρέσεις κατηγοριών δεν θα αποτρέψουν τις φορολογικές ανατιμήσεις στα περισσότερα βασικά καταναλωτικά αγαθά. Από τις 34 κύριες κατηγορίες με συντελεστή 11% σχεδιάζεται αύξηση σε περίπου 24 ομάδες αγαθών και υπηρεσιών, πράγμα που σημαίνει ότι ο πληθωρισμός θα κινηθεί στα επίπεδα του 7%.
Με δεδομένο ότι ο τζίρος του συνόλου των αγαθών της μέσης κατηγορίας ΦΠΑ ξεπερνάει τα 52 δισ. ευρώ ετησίως, η μετάταξη του ΦΠΑ του 30% αυτής της κατηγορίας υπολογίζεται από την ΕΣΕΕ ότι θα επιβαρύνει επιπλέον τον καταναλωτή με 2 δισ. ευρώ.
''Εφόσον το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης υιοθετήσει το σενάριο μετάταξης του ΦΠΑ και το συμπεριλάβει στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, που θα καταθέσει στις 4 Οκτωβρίου, τότε θα συζητάμε για ταφόπλακα στην αγορά, για αυτοκτονία στον τουρισμό και για το ισχυρότερο πλήγμα στα νοικοκυριά'' συμπλήρωσε ο κ. Κορκίδης.
(e-typos.com)

 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top