Σύμφωνα με έρευνα της ΕΣΕΕ από τη... λαίλαπα της οικονομικής ύφεσης δεν ξεφεύγουν ούτε οι μεγάλες εμπορικές επιχειρήσεις.
Eντονα είναι τα σημάδια της οικονομικής αποσύνθεσης της Αθήνας λόγω της ύφεσης. Ενα στα έξι εμπορικά καταστήματα έβαλε λουκέτο, ενώ από την οικονομική ύφεση δεν γλιτώνει ούτε το... αριστοκρατικό Κολωνάκι. Ενα στα εννιά έχει άδειες προθήκες...
Οι πάλαι ποτέ κραταιές και ιστορικές εμπορικές πιάτσες όπως η Ερμού, η Σταδίου και η Πανεπιστημίου «αργοσβήνουν». Τα ενοικιαστήρια πυκνώνουν και παραμένουν για αρκετούς μήνες κολλημένα στις βιτρίνες.
Ο εμπορικός χάρτης της Αθήνας και του Πειραιά αλλάζει και όλο και περισσότερες επιχειρήσεις σβήνουν, με αποτέλεσμα σιγά σιγά να επιβεβαιώνονται οι δυσοίωνες προβλέψεις της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου για απώλειες 100.000 θέσεων εργασίας μέχρι το 2011.
Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Β. Κορκίδης παρουσιάζει τα πρώτα αποτελέσματα μεγάλης έρευνας (από τις 19 έως τις 30 Ιουλίου) για την αναλογία κλειστών-ανοιχτών καταστημάτων στην Αθήνα και στον Πειραιά. Από τη... λαίλαπα της οικονομικής ύφεσης δεν ξεφεύγουν ούτε οι μεγάλες εμπορικές επιχειρήσεις, όπως λέει ο κ. Κορκίδης: «Σε όλες τις περιοχές μπορούν να καταγραφούν μια σειρά από κοινά χαρακτηριστικά. Πρώτη βασική διαπίστωση είναι ότι δεν κλείνουν μόνο τα μικρά μαγαζιά.
Επίσης, σε όλες τις περιπτώσεις καταγράφεται ως κοινό γνώρισμα μια τοπική συγκέντρωση των κλειστών επιχειρήσεων. Εκεί που κλείνει μία επιχείρηση, κλείνουν και άλλες».
Από τις ποιοτικές διαφορές του κάθε εμπορικού δρόμου προκύπτουν επιπλέον συμπεράσματα. Η οδός Πατησίων γιά παράδειγμα εμφανίζει μία αναλογία της τάξης του 15%, σχετικά μικρή ως προς το σύνολο της Αθήνας με κύριο χαρακτηριστικό τη συνύπαρξη παραδοσιακών και σύγχρονων δραστηριοτήτων. Επιπλέον οι περισσότερες επιχειρήσεις οι οποίες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τον χώρο τους ανήκουν στον κλάδο του εμπορίου ένδυσης και υπόδησης.
Στη Ν. Ιωνία και συγκεκριμένα στη Λεωφόρο Ηρακλείου η οποία εξυπηρετεί τρεις κατά σειρά περιοχές (Ν. Ηράκλειο, Ν. Ιωνία, Πευκάκια) η εικόνα εμφανίζεται σε πρώτη ανάγνωση καλύτερη με την αναλογία να φτάνει στο 14%.
Το Χαλάνδρι παρουσιάζει μια υψηλή συγκέντρωση κλεισιμάτων, με δυο κεντρικούς εμπορικούς δρόμους (Παπανδρέου και Αγία Παρασκευή) να παρουσιάζουν αναλογία κλειστών/ανοιχτών καταστημάτων περίπου 20%.
Στον Πειραιά η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη στην Ελευθερίου Βενιζέλου και την Ηρώων Πολυτεχνείου, όπου τα ποσοστά ξεπερνούν το 14%.
Οι επιπτώσεις από το κλείσιμο των επιχειρήσεων είναι πολλαπλές και σύμφωνα με την έρευνα της ΕΣΕΕ:....


Χάνονται θέσεις εργασίας. Εκτιμάται ότι θα μείνουν μέχρι και το 2011 100.000 άνεργοι.
Οι ιδιοκτήτες ακινήτων μετρούν απώλειες εισοδημάτων.
Προκαλείται αρνητικός αντίκτυπος στην κατοικία καθώς ερημώνεται η γειτονιά και διαταράσσεται η ασφάλεια των πόλεων.
Η συγκέντρωση και εγκατάσταση σε συγκεκριμένους χώρους θα προκαλέσει αυξήσεις στο κόστος και στις τιμές.
Θα μειωθούν τα έσοδα της τοπικής αυτοδιοίκησης.
ΤΑ ΔΥΟ ΑΚΡΑ
Σε τούνελ η Σταδίου, αντέχει η Κηφισιά
Η εικόνα του κέντρου της Αθήνας παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, με την αναλογία των κλειστών/ανοιχτών επιχειρήσεων να φτάνει περίπου το 17%.
Κρισιμότερη παρουσιάζεται η κατάσταση στην οδό Σταδίου, στην οποία καταγράφεται η υψηλότερη αναλογία, περίπου 25%, ακολουθεί η οδός Πανεπιστημίου, όπου το 20% των καταστημάτων είναι κλειστά, ενώ στην Ερμού η αναλογία φτάνει στο 15%.
Στην περιοχή της Κηφισιάς, η αναλογία φτάνει περίπου το 12%, με την ψαλίδα μεταξύ των εμπορικών δρόμων να κυμαίνεται από 7% έως 20%.
Το υψηλότερο ποσοστο των κλειστών επιχειρήσεων στις οδούς Σταδίου και Πανεπιστημίου θα μπορούσε να αποδοθεί σε μια σειρά παραγόντων, όπως η, από τριετίας, λειτουργία του Πολυκαταστήματος «ΑΤΤΙΚΑ» που αφορά και στους δύο αυτούς δρόμους, η πραγματικότητα και ο μύθος γύρω από την εγκληματικότητα στο κέντρο της Αθήνας, καθώς και οι πυκνές κινητοποιήσεις της τελευταίας περιόδου.
(ethnos.gr)
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top