Χωρίς κανένα αντίκρισμα ως προς τον διακηρυσσόμενο στόχο, τη βελτίωση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας στο εξωτερικό, θα αποδειχθεί τελικά αυτή η λαίλαπα μέτρων εξοντωτικής λιτότητας εναντίον του ελληνικού λαού που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση Παπανδρέου σε συμμαχία με το ΔΝΤ και την ΕΕ.
Μπορεί ως διά μαγείας η υστερία των "σπρεντ" να έχει εξαφανιστεί από το προσκήνιο στην Ελλάδα, η πικρή πραγματικότητα όμως είναι ότι εξακολουθούν να βρίσκονται σε αστρονομικά επίπεδα. Απαγορευτικά, εννοείται, για την έκδοση πολυετών ελληνικών ομολόγων με στόχο τη διάθεσή τους στις αγορές του εξωτερικού. Καμιά απολύτως θετική επίπτωση δεν είχαν τα μέτρα του απεχθούς και εξευτελιστικού "Μνημονίου" στον τομέα της δυνατότητας εξασφάλισης δανείων με λογικά επιτόκια από τις αγορές.
Αυτή η αποτυχία όμως είναι το λιγότερο. Το σοβαρότερο είναι ότι από τη στιγμή που η χώρα υπήχθη στο καθεστώς του ΔΝΤ, όλοι οι ξένοι οικονομολόγοι, ακόμη και οι φιλικά διακείμενοι προς την Ελλάδα, θεωρούν πλέον βέβαιη τη... χρεοκοπία της χώρας μας!
Δεν υπάρχει ούτε ένας αρθρογράφος, αναλυτής, πολιτικός που να υποστηρίζει ότι η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει, εκτός φυσικά από εκείνους που είναι υποχρεωμένοι λόγω της θέσης τους να το λένε - ο Τρισέ, ο Μπαρόζο κλπ. Ακόμη όμως και ένας σύμβουλος του προέδρου της Κομισιόν, ο Βέλγος Αντρέ Σαπίρ, συνεργάτης του Αμερικανού νομπελίστα και συμβούλου του Γιώργου Παπανδρέου, Τζόζεφ Στίγκλιτς, σοσιαλιστής και ο ίδιος, ομολογεί σε συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα "Ελ Παΐς" ότι "είναι αλήθεια πως εγώ πιστεύω ότι υπάρχει η πιθανότητα η Ελλάδα να προχωρήσει σε στάση πληρωμών".
Προσθέτει μάλιστα ότι "η ΕΕ πρέπει να προετοιμαστεί γι' αυτή την πιθανότητα... Αυτό που σχεδιάζουμε είναι να θέσουμε σε κίνηση ένα σύστημα που θα επιτρέπει να προβλέπουμε πώς θα κατανέμουμε ανάμεσα στις χώρες - πιστωτές τις συνέπειες μιας πιθανής αναστολής πληρωμών".
Την ίδια εικόνα αποπνέουν οι σελίδες και της παγκόσμιας έκδοσης των "Τάιμς της Νέας Υόρκης". Ο αρθρογράφος Μάικ Ντόλαν κάνει λόγο για μια Ελλάδα "βασανισμένη από τη λιτότητα και λιμοκτονούσα για ανάπτυξη, η οποία τελικά θα υποχρεωθεί να αναδιαρθρώσει τα τεράστια εθνικά της χρέη".
Ο πασίγνωστος Αμερικανός Νουριέλ Ρουμπινί ήταν πολύ πιο κατηγορηματικός σε άρθρο του στους "Φαϊνάνσιαλ Τάιμς" της Τρίτης, κάνοντας ευθέως λόγο για "αναπότρεπτη χρεοκοπία", την οποία "μόνο καθυστερεί" το υποτιθέμενο "πακέτο σωτηρίας" του ΔΝΤ και της ΕΕ.
Ο Ρουμπινί προτείνει να... χρεοκοπήσουμε από τώρα για να κάνει και η ΕΕ οικονομία!
"Θα ήταν καλύτερα να χρησιμοποιηθεί ένα μικρό ποσό δημόσιου χρήματος για να δελεαστούν οι πιστωτές σε μια προληπτική συμφωνία τώρα παρά να σπαταληθούν 110 δισεκατομμύρια ευρώ σε μια προσπάθεια να εμποδιστεί μια αναπότρεπτη αναδιάρθρωση του χρέους αργότερα. Τέτοιοι δημόσιοι πόροι θα ήταν καλύτερα να χρησιμοποιηθούν για να βοηθήσουν να περιφράξουν άλλες οχυρωμένες για μάχη οικονομίες της ευρωζώνης" υποστηρίζει.
Τα μαθηματικά στοιχεία που παρουσιάζουν όλοι είναι τραγικά απλά και πειστικά: με τους όρους που δανείζεται η Ελλάδα από την ΕΕ και το ΔΝΤ, από το 115% του ΑΕΠ της που χρωστάει σήμερα, θα χρωστάει το... 145% του ΑΕΠ της μετά από τρία χρόνια! Ε, αυτό το ποσό είναι αδύνατον να το ξεπληρώσει - πόσω μάλλον που τα δάνεια της ΕΕ πρέπει να αποπληρωθούν ολόκληρα, όχι μόνο οι τόκοι, σε τρία χρόνια! Πού να βρει η χώρα να πληρώσει 130 δισεκατομμύρια στις χώρες της ΕΕ σε μια πενταετία - χώρια τους τόκους παλαιότερων δανείων;
Kαι σαν να μην έφταναν όλα αυτά τα χρέη, θα έχει βυθιστεί η χώρα και σε πρωτοφανή ύφεση και δυστυχία εξαιτίας των μέτρων κυβέρνησης - ΔΝΤ. Ζοφερό το μέλλον...
(του Γιώργου Δελαστίκ - Έθνος)

 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top