Τα πρώην βασιλικά κτήματα είναι από τους ελάχιστους, πλέον, πνεύμονες πρασίνου που έχουν απομείνει κοντά στην Αθήνα
Η φωτιά που ξέσπασε πριν από μια εβδομάδα κοντά στο αεροδρόμιο στο Τατόι ευτυχώς σβήστηκε εξαιρετικά γρήγορα, δείχνοντας το βάρος που έχει ρίξει η πολιτεία στην ευρύτερη περιοχή της Πάρνηθας. Το γεγονός όμως παραμένει: το Τατόι, ένας από τους ελάχιστους πλέον πνεύμονες πρασίνου που έχουν απομείνει κοντά στην Αθήνα, είναι σήμερα ένα «ώριμο» δάσος, με μεγάλες πιθανότητες να πέσει θύμα πυρκαγιάς. Η φωτιά δεν είναι η μόνη απειλή, βεβαίως: πρόσφατα τα τέως βασιλικά κτήματα βρέθηκαν στους καταλόγους των «προς αξιοποίηση» κρατικών ακινήτων, με τις προθέσεις του κράτους να παραμένουν αδιευκρίνιστες. Ολα αυτά ενώ η αποκατάσταση των ιστορικών κτιρίων του κτήματος βυσσοδομεί, ως αποτέλεσμα της έλλειψης πόρων αλλά και μιας μάλλον συμπλεγματικής αντιμετώπισης της νεότερης ιστορίας.
Το Τατόι, γνωστό και ως «βασιλικά κτήματα», καταλαμβάνει έκταση 42.000 στρεμμάτων στους πρόποδες της Πάρνηθας. Το μεγαλύτερο μέρος της έκτασής του είναι δασική, με κύριο χαρακτηριστικό τη χαλέπιο πεύκη, τις κουμαριές και τις πουρναριές. Εκτός από τις δασικές περιλαμβάνει και ορισμένες γεωργικές εκτάσεις (ελαιώνες, αμπελώνες) και φυσικά το ανάκτορο και τα δεκάδες διάσπαρτα κτίρια που εξυπηρετούσαν τις ανάγκες του, όλα κηρυγμένα διατηρητέα. Ολα αυτά σχηματίζουν ένα μοναδικό σύνολο, που είναι ταυτόχρονα παράδεισος για τους φυσιολάτρες, αλλά και έναν σημαντικό ιστορικό χώρο μια ανάσα από την πρωτεύουσα.
(Aπόσπασμα από άρθρο του Γιωργου Λιαλιου στην Καθημερινή)
Όλο το δημοσίευμα εδώ

Online-press
: Το δημοσίευμα της εφημερίδας μας δημιούργησε αρκετές απορίες..... Ας ελπίσουμε ότι η ελληνική πολιτεία έχει την θέληση και την ικανότητα να προστατεύσει αυτόν τον πνεύμονα πρασίνου από πιθανή πυρκαγιά και βέβαια να μην διανοηθεί κάποιος οικονομικός εγκέφαλος της κυβέρνησης να προχωρήσει στην εκποίηση της μεγάλης αυτής έκτασης από έλληνες ή ξένους επενδυτές!

 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top