Κατά 60% αυξήθηκε η χρήση πειρατικού λογισμικού από τις ελληνικές επιχειρήσεις το πρώτο εξάμηνο του 2010, κάτι που, εν πολλοίς, αποδίδεται στην οικονομική κρίση.
Όπως ανακοίνωσε σήμερα ο οργανισμός Business Software Alliance (BSA), οι αναφορές που πραγματοποιήθηκαν κατά το πρώτο εξάμηνο του 2010 ξεπέρασαν κατά πολύ το σύνολο των περιπτώσεων που αναφέρθηκαν το 2009.
Παράλληλα, σημειώθηκε νέο ρεκόρ νομιμοποιήσεων παράνομου λογισμικού, ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ. Το ποσό αυτό αφορά στις συνολικές δαπάνες που κατέβαλαν οι επιχειρήσεις για να αποκτήσουν τις απαραίτητες άδειες χρήσης λογισμικού.\
Ο BSA, που εκπροσωπεί τις μεγαλύτερες διεθνείς εταιρείες λογισμικού, προβαίνει σε νομικές ενέργειες εναντίον επιχειρήσεων που χρησιμοποιούν μη αδειοδοτημένο λογισμικό και, παράλληλα, οργανώνει εκστρατείες ενημέρωσης για τους κινδύνους που σχετίζονται με τη χρήση παράνομου λογισμικού. Κάθε χρόνο στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, ο οργανισμός λαμβάνει σχεδόν 4.000 αναφορές για περιπτώσεις χρήσης πειρατικού λογισμικού.
Η Ελλάδα κατατάσσεται στην τρίτη υψηλότερη θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) στη χρήση πειρατικού λογισμικού, σύμφωνα με την Παγκόσμια Μελέτη για την Πειρατεία Λογισμικού 2009. Συγκεντρώνει ποσοστό 58% και η εμπορική αξία του παράνομου λογισμικού που χρησιμοποιείται ανέρχεται στα 173 εκατομμύρια ευρώ.
«Οι επιχειρήσεις μπορούν και οφείλουν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της πειρατείας στην Ελλάδα», δήλωσε ο Κώστας Σαμαράς, εκπρόσωπος της επιτροπής του BSA στην Ελλάδα, προσθέτοντας ότι πρέπει «να γνωρίζουν ότι η κακή χρήση του λογισμικού μπορεί να έχει πολλές μορφές. Για παράδειγμα, πειρατεία είναι το παράνομο λογισμικό που έχει εγκατασταθεί από μη εξουσιοδοτημένες πηγές του Διαδικτύου, όπως επίσης και το λογισμικό που δεν είναι πλήρως αδειοδοτημένο».
(Tα NEA)

 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top