Σε δανεισμό ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ προχώρησε πρόσφατα η κυβέρνηση της Κύπρου από δυο ντόπιες τράπεζες. Το γεγονός αποκάλυψε ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής ο Υπουργός Οικονομικών, ο οποίος ανέφερε πως η κυβέρνηση προχώρησε σε αυτή την κίνηση όχι γιατί αντιμετωπίζει πρόβλημα ρευστότητα αλλά επειδή το επιτόκιο ήταν χαμηλό.
Ο Χαρίλαος Σταυράκης που είχε κληθεί να απαντήσει σε σχετικές ερωτήσεις της αντιπολίτευσης, παραδέχτηκε ότι «όντως έχουμε συμφωνήσει με πάρα πολύ ευνοϊκούς όρους ένα βραχυπρόθεσμο δάνειο ύψους €500 εκ. με ένα επιτόκιο κάτω του 1,5%». Το επιτόκιο, σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών «είναι εξαιρετικά ανταγωνιστικό - με σκοπό να καλύψουμε το δάνειο που έχουμε μαζί με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες δώσει στην Ελλάδα, ύψους περίπου €60 εκ. και πιθανώς άλλα δάνεια, τα οποία μπορεί να χρειαστεί να προσφέρουμε σε άλλες χώρες της ευρωζώνης, οι οποίες πιθανόν να αντιμετωπίσουν κάποια βραχυπρόθεσμα και επείγοντα προβλήματα»
Όταν διαχειρίζεσαι σωστά το δημόσιο χρέος, είπε ο κ. Σταυράκης, το κλειδί είναι να μπορείς να αντλείς ρευστότητα από την αγορά, εκεί που οι συνθήκες είναι ήρεμες για να μπορείς ακριβώς να δανείζεσαι με τα καλύτερα δυνατά επιτόκια, πράγμα, σημείωσε, το οποίο έχει γίνει στην περίπτωση αυτή, αφού ο Κύπριος φορολογούμενος επιβαρύνεται με επιτόκιο λιγότερο από 1,5%.
Επισημαίνοντας πως η Κύπρος δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα ρευστότητας στο Δημόσιο την δεδομένη στιγμή ( ανέφερε ότι οι καταθέσεις στην κεντρική τράπεζα πλησιάζουν τα 400 εκ Ευρώ), ο Υπουργός σημείωσε ότι τα χρήματα του δανείου μπορεί να χρησιμοποιηθούν για οποιαδήποτε ανάγκη του δημοσίου.
«Το μυστικό» υπέδειξε ο Χαρίλαος Σταυράκης, «είναι να μπορείς να δανείζεσαι εκεί που είσαι σε μια θέση ισχύος, δύναμης και μπορείς εσύ να εκμεταλλευτείς τις συγκυρίες των αγορών παρά ξαφνικά να αναγκαστείς να δανειστείς σε περίοδο που ίσως οι ξένες αγορές είναι σε χειρότερο σημείο και εξ ανάγκης θα πληρώσεις πολύ χειρότερο επιτόκιο.
Η παραδοχή του Υπουργού Οικονομικών για το δάνειο έφερε και τις αναμενόμενες αντιδράσεις.
(sigmaline)
Online-press: Κύπριοι αδελφοί, αντιδράστε στην υπερχρέωση της χώρας σας, τώρα που είναι αρχή!! Να έχετε την Ελλάδα και τους πολιτικούς της σαν παράδειγμα προς αποφυγή. Το χρέος είναι η αρχή της δουλείας. Εμείς την πατήσαμε.... μην αφήσετε τους πολιτικούς σας να σας χρεωκοπήσουν με τις οδηγίες του Ευρωπαικού Διευθυντηρίου. Οι δικαιολογίες του υπουργού οικονομικών της Κύπρου για τάχα καλό επιτόκιο είναι επιεικώς γελοίες. Δεν παίρνεις ποτέ δάνειο αν δεν υπάρχει ανάγκη....

 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top