Τo θέμα των ομολόγων, που αποκάλυψε ο Ελεύθερος Τύπος, αποτέλεσε χθες το κύριο θέμα της πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο κ. Σαμαράς έκανε λόγο για εγκληματικό λάθος, καθώς τον περασμένο Οκτώβριο οι αρμόδιες αρχές χαλάρωσαν τους όρους στις συναλλαγές των ελληνικών ομολόγων με αποτέλεσμα να είναι πιο εύκολη η ανάπτυξη φαινομένων υποτιμητικής κερδοσκοπίας.
Το ενδιαφέρον στοιχείο της χθεσινής συζήτησης στη Βουλή ήταν ότι ο πρωθυπουργός εμφανίσθηκε ανοικτός σε «διορθώσεις» του υφιστάμενου πλαισίου ώστε να βελτιωθούν οι διαδικασίες για την αποκατάσταση της διαφάνειας.
Με την τοποθέτηση αυτή ουσιαστικά ο κ. Παπανδρέου αφήνει εκτεθειμένο τον υπουργό Οικονομικών, ο οποίος είχε οχυρωθεί πίσω από τις απαντήσεις της Τραπέζης της Ελλάδος, θεωρώντας ότι όλα στο θέμα των ομολόγων έγιναν καλώς.
ΤΟ ζήτημα είναι ότι σε μία περίοδο κατά την οποία χώρες, όπως η Γερμανία, προσπαθούν να προστατεύσουν τα ομόλογά τους από την κερδοσκοπία, απαγορεύοντας τις ανοικτές πωλήσεις (χωρίς την κατοχή των τίτλων), η Ελλάδα άφησε ανοικτή την κερκόπορτα στους μεγάλους παίκτες των αγορών να συνεχίζουν τα παιχνίδια τους.
Δυστυχώς, η έμμεση αναγνώριση του λάθους από την κυβέρνηση γίνεται κατόπιν εορτής. Τα ελληνικά ομόλογα ήταν επί μήνες ανυπεράσπιστα στις επιθέσεις των κερδοσκόπων με αποτέλεσμα την εκτίναξη των spreads και κατ’ επέκταση την έξοδο της χώρας από τις αγορές. Τώρα οι πολίτες καλούνται να πληρώσουν τον λογαριασμό του ΔΝΤ, που προέκυψε και από τα παιχνίδια των κερδοσκόπων.

 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top