Οι ανησυχίες για την κατάσταση της Ουγγρικής οικονομίας σε συνδυασμό με τις φήμες για απώλειες από παράγωγα στη μεγάλη Γαλλική τράπεζα Societe Generale, πυροδοτούν νέο κύμα ρευστοποιήσεων οδηγώντας το ευρώ στα 1,2055 δολάρια (χαμηλό 1,2038 δολ) και στα ύψη τα CDS το ασφάλιστρο έναντι ρίσκου χώρας στις 800 μ.β. στην Ελλάδα. Ωστόσο, εκπρόσωπος της SG ανέφερε ότι εάν είχε η τράπεζα κάτι να πει, θα το είχε ήδη πει. Η Ουγγρική κυβέρνηση πάντως αναφέρει ότι οι φήμες περί χρεοκοπίας της χώρας δεν ευσταθούν και ότι δεν θα οδηγηθεί σε νέα μέτρα. Ωστόσο, κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση ότι "μαγείρεψε" τα στατιστικά στοιχεία για την πορεία της πραγματικής οικονομίας, ενώ είπε ψέματα και για την πορεία του χρέους. Ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Κεντρική Ευρώπη και τη Βαλτική, Christoph Rosenberg θα επισκεφθεί την Ουγγαρία όπου θα έχει ανεπίσημες συνομιλίες με τη νέα Ουγγρική κυβέρνηση, όπου εκτιμάται ανοδική αναθεώρηση των στοιχείων του ελλείμματος.
Το ΧΑ και οι τράπεζες λόγω αυτής της συγκυρίας καταγράφουν αξιόλογες απώλειες καθώς οι ανησυχίες των επενδυτών για την χώρα και τα ελλείμματα της δεν έχουν μετριασθεί. Οι ρευστοποιήσεις στις τράπεζες είναι σχετικά λελογισμένες όμως και δεν παρατηρούνται ακραίες κινήσεις. Οι τραπεζικές απώλειες φθάνουν έως το 4% περίπου. Οι ξένοι επενδυτές απέχουν από το ΧΑ.
Πηγές στο Λονδίνο τονίζουν ότι ....

αυτή την περίοδο δεν αξιολογούνται οι αποτιμήσεις στην Ελλάδα αλλά το ρίσκο χώρας και οι ανησυχίες για πιθανή αναδιάρθρωση χρέους.
Συγκεκριμένα τονίζουν ότι ακόμη και η σχέση P/BV δεν είναι ρεαλιστική καθώς τα κεφάλαια των τραπεζών δεν είναι σαφές αν περιλαμβάνουν το κίνδυνο αναδιάρθρωσης.
Οι ξένοι δεν ακουμπούν αυτή την περίοδο ελληνικό ρίσκο είναι το μήνυμα τους.
Το ενδιαφέρον των επενδυτών είναι στραμμένο στις ΗΠΑ. Τα στοιχεία που θα ανακοινωθούν σήμερα το μεσημέρι (3:30 ώρα Ελλάδος) στις ΗΠΑ για την ανεργία και τις νέες θέσεις εργασίας θα διαμορφώσουν τάση αν είναι θετικά θα συμβάλλουν στην διαμόρφωση κλίματος αν είναι αρνητικά όμως θα υπάρξει βίαιη αντίδραση από τους επενδυτές καθώς όλοι τα περιμένουν θετικά.
Αν είναι θετικά θα συμβάλλουν στην άνοδο των χρηματιστηρίων και του δολαρίου αν δεν είναι θετικά θα οδηγήσουν μια ώρα νωρίτερα στο δεύτερο κύμα διόρθωσης.
Στην Ελλάδα ρόλο κλειδί για την μετέπειτα τάση θα διαδραματίσει η Εθνική καθώς ο τίλος λειτουργεί καταλυτικά στην τάση του ΧΑ. Αν δηλαδή διασπάσει κρίσιμα σημεία ή όχι.
Και ενώ όλο το ενδιαφέρον είναι επικεντρωμένο στις ΗΠΑ, στην Ευρώπη προβληματίζει το γεγονός ότι τα spreads των χωρών της νότιας Ευρώπης αυξάνονται.
Το spread μεταξύ Ιταλίας και Γερμανίας στις 161 μονάδες βάσης επίπεδα από το 1997.
Το spread μεταξύ Ισπανίας και Γερμανίας στις 189 μονάδες βάσης επίπεδα από το 1999.
Είναι ξεκάθαρο ότι τα spreads αυξάνονται λόγω των ανησυχιών για τα ελλείμματα.
Στην Ελλάδα τα spreads βρίκονται στις 545 μονάδες βάσης ενώ εκ νέου κινούνται και τα CDS.
Είναι χαρακτηριστικό να τονιστεί ότι τα CDS αυξήθηκαν στην Ελλάδα στις 800 μονάδες βάσης, στην Ποερτογαλία 380 μ.β. Ισπανία 300 μ.β. και Ιταλία 270 μονάδες βάσης.
Το ευρώ κινείται στα 1,2060 δολαρίων με χαμηλό ημέρας 1,2038 δολάρια.
Υπάρχουν πολλά option σε αυτά τα επίπεδα και προφανώς οι επενδυτές θα περιμένουν τα στοιχεία στις ΗΠΑ.
(bankingnews.gr)
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top