Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η επιχειρούμενη μεταρρύθμιση όφειλε να έχει τα εξής χαρακτηριστικά, τα οποία δυστυχώς δεν διαθέτει.
Πρώτα απ’ όλα, έπρεπε να ήταν μια μεταρρύθμιση από τα κάτω, από την κοινωνία, μέσα από τα βιώματα της εφαρμογής του «ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ», της προηγούμενης αυτοδιοικητικής δομής. Δεύτερον, έπρεπε να έχει πρώτα την κοινωνική λαϊκή συναίνεση και την εφαρμογή ακόμα και των τοπικών δημοψηφισμάτων ως κριτήρια για τις εθελοντικές συνενώσεις. Τρίτον, έπρεπε να έχει ενιαία κριτήρια, κάτι το οποίο διαπιστώνουμε ότι δεν είναι πραγματικότητα.Η Κυβέρνηση θεώρησε ότι βασική της αρχή για το νομοθετικό έργο είναι η διαβούλευση, η διαβούλευση στο διαδίκτυο, η διαβούλευση με τους φορείς, η συζήτηση με τους πολίτες, οι οποίοι έχουν το συμφέρον, αλλά και τη γνώμη να εκφράσουν τη δικιά τους προσέγγιση. Όταν η διαβούλευση περιορίζεται στη σύσκεψη των Υπουργών με τους Βουλευτές του κυβερνητικού κόμματος της περιοχής αυτό είναι εγκληματικό. Όμως, δυστυχώς, οι Βουλευτές του κυβερνητικού κόμματος όταν καλούνται αυτοί να αποφανθούν για την περιοχή τους, μοιράζουν και τα ιμάτιά τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό που γίνεται στην Αχαΐα. Τι συμβαίνει στην Αχαΐα; Στην Αιγιάλεια κατασκευάζεται ένας δήμος τεράστιος με πενήντα τρεις χιλιάδες κατοίκους, με πάρα πολλούς δήμους συνενούμενους αναγκαστικά.
Ένας Βουλευτής καταγόμενος από την Αιγιάλεια, ο κ. Σπηλιόπουλος, φέρεται και ως ο επόμενος Δήμαρχος αυτού του Δήμου, ως έχει δηλωθεί δημοσίως. Extra large το κοστούμι, τόσο πολύ που θα έλεγα ότι δεν του πάει τελείως του αγαπητού συναδέλφου. Οι υπόλοιποι τρεις συνάδελφοι, για να τον ξεφορτωθούν, για να πάρουν τις ψήφους του, ομοφωνούν μαζί του «Αιγιάλεια, ένας δήμος». Ένας λιγότερος, λεηλασία ψήφων.
Αν αυτό αποτελεί κριτήριο νομοθέτησης! Νομίζω ότι δεν αποτελεί. Ήδη είδατε η Ανατολική Αιγιάλεια διαδηλώνει έξω από τη Βουλή. Ομόφωνα όλοι αυτοί οι κάτοικοι της μεγάλης περιοχής με δεκαπέντε χιλιάδες κατοίκους ζητάνε –το είχατε πει ότι είναι στη διαβούλευση- δήμο Ανατολικής Αιγιάλειας. Αλλά αφού ομοφώνησαν οι τέσσερις κυβερνητικοί Βουλευτές, αμέσως καταλαβαίνετε ότι οι υπόλοιποι κυβερνητικοί παράγοντες συναίνεσαν στο έγκλημα.
Χαρακτηριστικό του πνεύματος. Υπάρχει μια περιοχή στη Δυτική Αχαΐα. Ποια Δυτική Αχαΐα; Σαν να λέμε την Ελλάδα, Νότια Βαλκάνια; Ονομαζόταν Δήμος Δύμης και όλοι συμφωνούν εκεί και η ΤΕΔΚ «Δήμος Δύμης». Ποιος σας είπε στο αφτί ότι θα ονομάζετε «Δυτική Αχαΐα» αυτή την περιοχή που ιστορικά ονομάζεται «Δήμος Δύμης»; Δεν έχετε ενιαία κριτήρια, διότι κατασκευάσατε Δήμο Φαρρών Τριταίας με ελάχιστους κατοίκους, πραγματικούς κατοίκους, γιατί μένουν στην Πάτρα και στο Δήμο Μεσάτιδας και στην Αθήνα με δυο, τρεις χιλιάδες πραγματικούς κατοίκους και στα χαρτιά δέκα χιλιάδες. Γιατί δεν είναι η Ανατολική Αιγιάλεια στο ίδιο δικαίωμα; Επειδή εκεί είναι η γενέτειρα του Υπουργού κ Κατσιφάρα και πρέπει να κοπεί άλλο κοστούμι;
Ο Δήμος Ρίου ήθελε να ενωθεί με το Δήμο Ερινεού. Σιγά μην ακούσατε. Και βέβαια στην επαρχία Καλαβρύτων τρεις δυτικοί δήμοι ήθελαν να έχουν δικιά τους συγκρότηση. Κανείς δεν τους ρώτησε.
Ας δούμε το Ευπάλιο απέναντι στη Δωρίδα, όπου εκεί όλως περιέργως ενώ έχει ανακοινωθεί σωστά η έδρα του Δήμου να είναι στο Ευπάλιο, αφαιρέθηκε για το Λιδορίκι και τώρα το ξανά σκέφτεστε και οφείλετε να το ξανά σκεφτείτε. Τι να πω επίσης δίπλα, για τον Δήμο Βουπρασίας, του οποίου δεν του επιτρέπετε να συσταθεί παρ’ ότι όλη η περιοχή το ζητάει ή για το Δήμο στη Γορτυνία που ζητάνε να είναι δύο δήμοι οι οκτώ και όχι ένας, γιατί τους χωρίζει ένα ποτάμι και δεν έχουν γέφυρες επικοινωνίας, δεν έχουν τρόπο ούτε δρόμους να επικοινωνήσουν μεταξύ τους σε ένα τεράστιο ορεινό όγκο; Βέβαια θα αδικούσα συνολικά τη χώρα αν δεν ασχολιόμουν με το εθνικό ζήτημα, ότι στη Θράκη κατασκευάζετε τρεις δήμους με θρησκευτικά κριτήρια. Γιατί θα μπορούσαν να γίνουν και άλλες μορφές συνενώσεων. Και εγώ δεν αντιλαμβάνομαι τη λογική των ισλαμικών δήμων.
Και ακριβώς εδώ ολοκληρώνω την παρέμβασή μου με το αρχικό ζήτημα. Πώς συγκροτείται το ελληνικό κράτος; Οι περιφέρειες είναι δομές αυτονομημένων πλέον τοπικών κυβερνητών, όπως λέει ο Πρωθυπουργός, που θα υπάγονται σε ένα διαλυμένο εθνικό κράτος απευθείας στις Βρυξέλες; Δηλαδή η κυρία Καραχασάν, που θα την ξανά βάλετε υποψήφια περιφερειάρχη, τηρώντας τις υποσχέσεις και τις δεσμεύσεις σας, θα μιλάει απευθείας με τις Βρυξέλες, με τον κ. Ερντογάν, με τον κύριο Πρωθυπουργό; Δομείτε μια τέτοιου είδους σχέση αυτονόμησης στη διαδρομή. Και ακριβώς αυτό φαίνεται ότι είναι το πνεύμα σας.
Σε ένα χρόνο από τώρα, θα φανούν όλα. Σε ένα χρόνο από τώρα -και εσείς που κατάγεστε από μια ευαίσθητη περιοχή, κυρία Τζάκρη- θα πρέπει να μας απολογείστε. Στο σύνθημα «βόρεια, νότια Μακεδονία, ομοσπονδία», τι θα απαντάτε μετά τον εγκλωβισμό στον οποίο έχετε περιέλθει; Και εμείς απαντάμε: Όταν έρθει εκείνη η στιγμή ο λαός ξεσηκωθεί και το σύνθημα που θα δονεί την χώρα θα είναι «φύγε!! Φύγε!! Φύγε!!»…


 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top