Μιας και ακούμε συνέχεια από τη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για άγριο κυνηγητό φοροφυγάδων θυμηθήκαμε (με τη βοήθεια του φίλου Βασίλη) μια περίπτωση φοροδιαφυγής που ταλάνισε το ΠΑΣΟΚ στις αρχές (Φεβρουάριο μήνα) του 2003.
Ήταν όταν τα καμώματα και οι παρεμβάσεις του εξ απορρήτων πρωθυπουργικού συμβούλου Γιώργου Πανταγιά, όπως αυτή στο ΣΔOE υπέρ των φίλων του Γιώργου και Aννας Nταλάρα, τον οδήγησαν εκτός πρωθυπουργικού μεγάρου.
Ήταν τότε που η εφημερίδα Καθημερινή δημοσίευε :
"Ως προς το επίμαχο θέμα των παρεμβάσεων υπέρ του κ. Nταλάρα, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Πανταγιάς επέβαλε την έκδοση ειδικής εγκυκλίου από τον αρμόδιο υφυπουργό κ. Aπ. Φωτιάδη, ώστε να περιορισθεί σημαντικά ο καταλογισμός πρόσθετων φόρων στον κ. Nταλάρα."
Η ίδια εφημερίδα σε άλλο άρθρο της ανέφερε:
" Στα 300 εκατομμύρια δραχμές θα ανέλθουν οι οφειλές του γνωστού τραγουδιστή κ. Γιώργου Nταλάρα μετά τις προασαυξήσεις ληξιπρόθεσμων καταβολών και άλλων φόρων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Nταλάρας δεν έχει συμβιβασθεί ακόμα με το ελληνικό Δημόσιο για τα χρέη που του έχουν καταλογιστεί, κάτι το οποίο όμως θα πρέπει να πράξει εντός του μηνός Φεβρουαρίου.
Συγκεκριμένα, το Σώμα Δίωξης Oικονομικού Eγκλήματος τον περασμένο Nοέμβριο διαβίβασε στη ΔOY Ψυχικού τη σχετική έκθεση ελέγχου.
O προϊστάμενος της εφορίας στις 9 Δεκεμβρίου 2002 εξέδωσε τις αποφάσεις επιβολής προστίμων οι οποίες κοινοποιήθηκαν στον κ. Nταλάρα.
O γνωστός τραγουδιστής, σύμφωνα με τη νομοθεσία, έχει δικαίωμα 60 ημερών προκειμένου να συμβιβασθεί, καταβάλλοντας το 1/3 του ποσού ή να προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια στην περίπτωση που αμφισβητήσει τις οφειλές που του έχουν καταλογιστεί.
Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Oικονομικών, οι οφειλές του κ. Nταλάρα προέκυψαν κατόπιν προληπτικού ελέγχου, που του διενεργήθηκε από το ΣΔOE και αφορούν:
Παράβαση για ανακριβή ως προς το ποσόν απόδειξης ύψους 13.750.000 δρχ. στη χρήση 1993.
Παράβαση για ανακριβή ως προς το ποσόν απόδειξης 22.000.000 δρχ. στη χρήση 1993.
Δύο παραβάσεις μη έκδοσης απόδειξης 10.000.000 δρχ. και ανακριβής απόδειξης με απροκρυφθείσα αμοιβή ύψους 7.840.000 δρχ. στη χρήση 1995.
Παράβαση για ανακριβή ως προς το ποσόν απόδειξης ύψους 2.800.000 δρχ., καθώς και μη έκδοση απόδειξης ύψους 21.000.000 δρχ. στη χρήση 1996.
Παράβαση για ανακριβή ως προς το ποσό απόδειξης ύψους 12.000.000 δρχ. στη χρήση 1997, καθώς και τρεις περιπτώσεις μη καταχώρισης ποσών.
Παράβαση για ανακριβή ως προς το ποσό απόδειξης ύψους 9.990.000 δρχ. στη χρήση 1998.
Στο μεταξύ και όπως αναφέρει στέλεχος του υπουργείου Oικονομικών, το επόμενο διάστημα θα πρέπει να διενεργηθεί και τακτικός έλεγχος στον κ. Nταλάρα, αφού στις περιπτώσεις που το ΣΔOE διαπιστώνει κατά τη διενέργεια προληπτικών ελέγχων παραβάσεις, τότε η αρμόδια ΔOY υποχρεούται να προχωρήσει σε τακτικό έλεγχο και να ελέγξει τα βιβλία και στοιχεία του φορολογουμένου."

Είναι αλήθεια ότι ποτέ δεν μάθαμε αν και πόσα χρήματα πληρώθηκαν τότε από τον δημοφιλή τραγουδιστή κάτι που στις πονηρές ημέρες που ζούμε θα ήταν καλό έστω και τώρα (για τη φήμη του) να δημοσιοποιηθεί! Πάντως η τότε φοροδιαφυγή του κ. Νταλάρα δεν εμπόδισε την σύζυγο του στο να είναι σήμερα, εφτά χρόνια μετά, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ!2 σχόλια :

Ελίνα είπε... 3 Ιουνίου 2010 - 9:00 μ.μ.

Αυτή είναι η επιστολή του Γ.Νταλάρα που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ''ΑΞΙΑ'' πριν από λίγες ημέρες. Απαντά στις όποιες αιχμές για τα φορολογικά.


Έχοντας μόλις γυρίσει από μια μεγάλη Ευρωπαϊκή περιοδεία, έχω νωπές στις αποσκευές μου τις εντυπώσεις από μια Ευρώπη με ανθρώπους που αγαπούν την Ελλάδα, που μοιράζονται μαζί μας τις κοινές αγωνίες για το μέλλον.
Στην επαφή μου με χιλιάδες ανθρώπους στα θέατρα και τις αρένες των ευρωπαϊκών πόλεων, είδα μάτια που έλαμπαν από αισθήματα αλληλεγγύης για τον ελληνικό λαό. Είναι κοντά μας, όχι μόνο γιατί το πρόβλημά μας τους αφορά οικονομικά και πολιτικά, αλλά γιατί ξέρουν ότι είναι πανίσχυροι οι αξιακοί και πολιτιστικοί δεσμοί που μας ενώνουν.
Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι χιλιάδες πολίτες των ευρωπαϊκών χωρών είναι σήμερα Έλληνες γιατί απλά έχουν μπει στη θέση μας.
Πραγματικά και συμβολικά.

Επιστρέφοντας συνάντησα μια πατρίδα σε παραζάλη.
Δέκα εκατομμύρια άνθρωποι είναι έτοιμοι να πετροβοληθούν τυφλά μεταξύ τους. Η κρίση, η θεμελιώδης κρίση που περνάει η χώρα μας, είναι πρώτα από όλα, κρίση αξιών. Το λέγαμε κάποιοι εδώ και χρόνια, μιλώντας κόντρα στο ρεύμα και φαινόμασταν περίεργοι και εξωτικοί…
Σήμερα παίρνω απλώς αφορμή για να μιλήσω, από το γεγονός ότι στο φύλλο της 22/5/2010 της εφημερίδας σας, αναφέρεται σε ρεπορτάζ το όνομά μου και αυτό της Άννας, με υπαινιγμούς ότι υπάρχει φήμη ότι διατηρούμε ανοικτούς λογαριασμούς με τις φορολογικές αρχές.
Διατυπώνω λοιπόν με τον πιο απόλυτο και κατηγορηματικό τρόπο την αντίθεσή μου σε αυτού του είδους τις αιχμές:
1.Γιατί δεν έχω ούτε εγώ, ούτε η οικογένειά μου ουδεμία φορολογική υποχρέωση ή εκκρεμότητα. Είμαι μάλιστα ανοικτός σε οποιονδήποτε έλεγχο. Εξάλλου θεωρώ υποχρέωση όλων μας να περιμένουμε τη σειρά μας να ελεγχθούμε ανεξαιρέτως. Έτσι μόνο υπάρχει ελπίδα να αποκατασταθεί η τρωθείσα εμπιστοσύνη μεταξύ κράτους – φορολογουμένων.
2.Είναι ώρα και για τους λειτουργούς των Μέσων Ενημέρωσης να συνειδητοποιήσουν ότι το εύκολο «ρεπορτάζ» έχει τελειώσει, μαζί με την εύκολη εποχή. Διαβάζοντας αυτά τα εκτεταμένα άρθρα αναρωτιέμαι τελικά αν έχει σημασία για τον πολίτη, να εμφανίζεται, χάριν της παραπολιτικής είδησης ,αυτή η εμφυλιακή ατμόσφαιρα μεταξύ υπουργών και βουλευτών ,αντί της ενότητας που είναι απαραίτητη προϋπόθεση σε αυτή τη συγκυρία. Ο ελληνικός λαός έχει ανάγκη από ουσιαστική ενημέρωση και εμπιστεύεται την πλειονότητα των Ελλήνων δημοσιογράφων, αλλά περιμένει πλέον τη σοβαρότητα που οφείλει κάθε επαγγελματική τάξη στην εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση που βιώνουμε.

Ελίνα είπε... 3 Ιουνίου 2010 - 9:01 μ.μ.

Και συνεχίζει ο Γ.Νταλάρας στην επιστολή του στην εφημερίδα.

Πέρα από αυτά, θέλω να τονίσω ότι είναι εξωπραγματική η αντίληψη μιας τυφλής αντίθεσης με το «κακό κράτος». Τώρα περισσότερο από ποτέ είναι η ώρα οι πάντες να εισφέρουν αυτό που τους αναλογεί στον μεγάλο κοινό λογαριασμό, ο οποίος δεν είναι απλό δημοσιονομικό μέγεθος. Είναι η μόνη λύση για την ουσιαστική και συναισθηματική αποκατάσταση της σχέσης μεταξύ πολίτη και κράτους. Και αυτό το έχουν κυρίως ανάγκη οι μη έχοντες, αυτοί που καλούνται σήμερα να σηκώσουν βάρη που δεν αντέχουν. Αυτούς οφείλουμε να αποκαταστήσουμε πρώτα.
Στη γενιά της μεταπολίτευσης που αποκατέστησε τη Δημοκρατία πέφτει συλλογικά το βάρος να προλάβει τη χρεοκοπία.

Προσωπικά πορεύτηκα σ’ αυτήν τη 40χρονη διαδρομή, όχι μόνο με τα καλλιτεχνικά κριτήρια που είναι προφανή, αλλά και με κοινωνικά κριτήρια και μάλιστα σε εποχές που αυτό δεν ήταν αυτό αυτονόητο.
Σταθήκαμε με την Άννα δίπλα στις χειμαζόμενες κοινωνικές ομάδες και στα κινήματά τους, χωρίς ποτέ να ζητήσουμε το παραμικρό από την Πολιτεία.
Αυτή η κοινή ζωή και οι κοινοί αγώνες είναι και ο λόγος που η Άννα συνεχίζει με το δικό της τρόπο αυτό το ταξίδι.
Αγωνιώ για τον τόπο αυτό, περισσότερο από ποτέ.
Αγωνιώ για τις νέες γενιές ,που καλούνται να πληρώσουν λάθη, παραλείψεις και ανεπάρκειες άλλων.
Αγωνιώ για την τεράστια προσπάθεια που καταβάλλεται να σταθεί όρθια η ελληνική οικονομία και μάλιστα σε ένα περιβάλλον διεθνούς κρίσης και αυστηρής επιτήρησης από ξένους.
Περισσότερο ,όμως ,αγωνιώ – και αυτή την αγωνία σήμερα καταθέτω - για το αν όλοι εμείς, οι σημερινοί Έλληνες πολίτες, έχουμε συνειδητοποιήσει ότι η μεγαλύτερη μάχη που πρέπει να δώσουμε είναι κόντρα στον κακό μας εαυτό και στις παθογένειες της σχέσης κράτους-πολίτη. Αυτή την μάχη πρέπει να την κερδίσουμε, κατακτώντας μια νέα «κοινωνική συλλογικότητα» και δίνοντας το πραγματικό περιεχόμενο στην έννοια «προσωπική ευθύνη».

Γιώργος Νταλάρας

 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top