Τεράστια ειναι η οικολογική καταστροφή στις ακτές της Λουιζιάνα στις Ηνωμενες Πολιτειες από την πετρελαιοκηλίδα που σχηματίστηκε μετά τη βύθιση πλατφόρμας της εταιρείας ΒΡ στον Κόλπο του Μεξικού.Η ρύπανση στην περιοχή αναμένεται να χειροτερεψει εξαιτίας της κακοκαιρίας και των κυμάτων που σπρώχνουν το πετρέλαιο στο δελτα του ποταμού Μισισιπή, εναν από τους σημαντικοτερους υδροβιοτοπους των Ηνωμενων Πολιτειών.
Η αμερικανική ακτοφυλακή μαζί με την εταιρεία ΒΡ που εκμεταλλεύοταν το υποθαλάσσιο κοίτασμα, προσπαθούν να περιορίσουν την πετρελαιοκηλίδα με φράγματα μήκους δεκάδων χιλιομέτρων και διαλυτικά.Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν έξι κομητείες της Πολιτείας της Φλόριντα.
Η διαρροή είναι τουλαχιστον 5.000 βαρέλια αργού πετρελαίου ημερησίως και εκτιμάται ότι θα περάσουν εβδομάδες ή και μήνες, μέχρι τα ρομποτικά βαθυσκάφη να μπορέσουν να σταματήσουν τη διαρροή από τον πυθμένα.Το κόστος καθαρισμού, που έχει αναλάβει η BP, υπολογίζεται σε 2 με 3 δισ. δολάρια, ενω η πετρελαϊκη εταιρεια ανακοινωσε ότι θα αποζημιώσει και εκείνους που εχουν πληγεί.
Ο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος είχε αποφασίσει πρόσφατα επαναληψη των υποθαλάσσιων γεωτρήσεων στις παράκτιες ζώνες των ΗΠΑ, ανακοινωσε ότι καμία άδεια δεν θα δοθεί μέχρι να διακριβωθούν τα αίτια της τραγωδίας και κατά πόσο θα μπορούσε να είχε αποτραπεί.


 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top