...Φωτιές ανάβει στο Πυροσβεστικό Σώμα υποστράτηγος εν αποστρατεία, αφού όπως προκύπτει από τη νέα του μελέτη με τίτλο: «Το προφίλ του εμπρηστή δάσους (2000-2009)», ο διωκτικός μηχανισμός λειτουργεί «αναποτελεσματικά» στην εξιχνίαση των δασικών εμπρησμών.
Ο εν αποστρατεία αξιωματικός και νομικός, Ανδριανός Γκουρμπάτσης, στη νέα του μελέτη -αποτελεί συνέχεια της παλαιότερης έρευνας με τίτλο «Η εγκληματικότητα των εμπρησμών»- σκιαγραφεί το προφίλ του εμπρηστή δασών και, έχοντας στη διάθεσή του και τη δικαστική εξέλιξη των υποθέσεων, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και επισημαίνει ότι είναι ιδιαιτέρως «ανησυχητικό το φαινόμενο της αυξητικής τάσης του ποσοστού των δασικών πυρκαγιών που δεν εξακριβώθηκε η αιτία πρόκλησής τους».
Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι, ενώ το 2001 η κατηγορία «άγνωστη αιτία» κατείχε μόλις το 32,8% στο σύνολο των αιτιών των δασικών πυρκαγιών, την περσινή αντιπυρική περίοδο το ποσοστό ανήλθε στο 85,4%!
Συνέπεια της «έλλειψης αποτελεσματικής λειτουργίας του αρμόδιου για την εξιχνίαση των εμπρησμών διωκτικού μηχανισμού, σε επαρκή βαθμό» είναι η «ελλιπής απονομή Δικαιοσύνης», όπως διαπιστώνει ο κ. Γκουρμπάτσης, ο οποίος τονίζει ότι το φαινόμενο είναι ιδιαιτέρως ανησυχητικό. Αφενός γιατί «δεν αποκαλύπτονται, δεν συλλαμβάνονται και δεν οδηγούνται στη δικαιοσύνη οι υπαίτιοι στην πλειονότητά τους» και αφετέρου διότι «ο διωκτικός μηχανισμός δεν στοιχειοθετεί επαρκώς τις κατηγορίες όσων παραπέμφθηκαν να δικαστούν για τα αδικήματα δασικών εμπρησμών», καθώς όπως προκύπτει και από τις ποινές που τους επιβλήθηκαν, «οι περισσότεροι εξ αυτών αθωώθηκαν ή σε όποιους καταδικάστηκαν, επιβλήθηκαν "ήπιες ποινές", αφού οι πράξεις τους χαρακτηρίστηκαν πλημμελήματα».
Οπως φανερώνει η έρευνα, το συντριπτικό ποσοστό των καταδικασθέντων -πλην ενός- τιμωρήθηκαν για πλημμεληματικού χαρακτήρα πράξεις εμπρησμού δάσους, «ακόμη και σε αυτούς, είτε ανεστάλη η επιβληθείσα ποινή είτε μετετράπη σε χρηματική ποινή».
Κατά τα άλλα παρατηρείται αύξηση του ποσοστού των ανηλίκων που καταδικάστηκαν για εμπρησμό δάσους από 3,96% σε 5,3%.
Μύθος είναι -όπως προέκυψε- η αντίληψη της κοινωνίας ότι «τις πυρκαγιές προκαλούν συνήθως άτομα με ψυχιατρικά προβλήματα» και αυτό διότι «κανείς ενήλικας άνω των 20 ετών, που καταδικάστηκε για εμπρησμό δάσους, δεν υποβλήθηκε σε περιορισμό σε ψυχιατρικά καταστήματα».
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που δημοσιεύονται και στην έρευνα, από τις 314.564 πυρκαγιές που καταγράφηκαν στην Ελλάδα, το 35,2% των πυρκαγιών εκδηλώθηκαν σε δάση και δασικές εκτάσεις. Από τις 110.846 δασικές πυρκαγιές αποτεφρώθηκαν 7.206.986 στρέμματα. Τα 3.093.706 δασικής έκτασης και τα υπόλοιπα χορτολιβαδικής.
Οσον αφορά τα αίτια των πυρκαγιών, το 44,04% οφείλεται σε άγνωστα αίτια, το 27,8% σε εμπρησμό από αμέλεια, το 19,2% σε εμπρησμό με πρόθεση, το 8,5% σε φυσικά αίτια και το 0,5% σε τυχαία γεγονότα.
Από τις δικογραφίες που σχηματίστηκαν για 46.296 δασικές πυρκαγιές, παραπέμφθηκαν στη Δικαιοσύνη κατηγορούμενοι για εμπρησμό 1.341 άνθρωποι. Για τους 920 ανεστάλη η εκτέλεση της ποινής που τους επιβλήθηκε, για τους 341 οι ποινές μετατράπηκαν σε χρηματικές και μόνο για έξι οι ποινές δεν μετατράπηκαν.
Οπως προκύπτει από την έρευνα αναφορικά με το είδος των ποινών, οι επτά αφορούν χρηματική ποινή και οι υπόλοιπες 1.283 φυλάκιση. Και συγκεκριμένα το 28,7% φυλάκιση μέχρι ένα μήνα, το 24,3% από έναν έως τρεις μήνες, το 27,2% από τρεις μέχρι 6 μήνες, το 10,4% από έξι έως 12 μήνες, το 9,4% από 1 μέχρι 5 έτη και ένας σε πρόσκαιρη κάθειρξη.
Σύμφωνα με την έρευνα του υποστράτηγου εν αποστρατεία, οι εμπρηστές δασών είναι άνδρες (89,1%), Ελληνες (88,5%), ενήλικες (94,7%), ηλικίας κυρίως από 60 ετών και πάνω (32,1%), έγγαμοι με παιδιά (74,8%), στοιχειώδους εκπαίδευσης (77,2%), εργαζόμενοι κυρίως στη γενική κατηγορία «Πρόσωπα ασχολούμενα στη γεωργία, ζωοκομία, δασοκομία, αλιεία και θήρα» (33,2%).
(Eλευθεροτυπία)

 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top