Η κρίση χρέους θα επιδεινωθεί και οι κάτοχοι ομολόγων θα μπορούσαν να στραφούν σε ακόμη μεγαλύτερες οικονομίες όπως των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας, όταν τελειώσουν με το εύκολο «καθάρισμα» των ευάλωτων ευρωπαϊκών χωρών, εκτιμά ο γνωστός οικονομολόγος Nouriel Roubini.
«Τα πρόσφατα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα αποτελούν απλώς την κορυφή του παγόβουνου των κρατικών χρεών πολλών ανεπτυγμένων οικονομιών», έγραψε ο Roubini στο διαδικτυακό τόπο RGE Monitor.
«Οι κερδοσκόποι της αγοράς ομολόγων έχουν ήδη βάλει στόχο την Ελλάδα, την Ισπανία, την Πορτογαλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιρλανδία και την Ισλανδία, ωθώντας τις αποδόσεις ομολόγων υψηλότερα. Στο τέλος μπορεί να στοχεύσουν και άλλες χώρες – ακόμη και τις Ιαπωνία και ΗΠΑ – στις οποίες η δημοσιονομική πολιτική βρίσκεται σε μη βιώσιμο μονοπάτι», συμπλήρωσε.
Εξάλλου, ο Roubini προειδοποίησε ότι φοβάται πως αν οι ηγέτες δείξουν δεν έμαθαν το μάθημα της κρίσης, αυτό θα οδηγήσει σε μία πολύ μεγαλύτερη και πιο επικίνδυνη κρίση στο άμεσο μέλλον.
«Γίνεται πολύς λόγος για καλύτερο ρυθμιστικό πλαίσιο και εποπτεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος ωστόσο ο χρηματοοικονομικός κλάδος πράττει και πάλι τα συνηθισμένα – χτίζει μόχλευση, εμπλέκεται σε επικίνδυνες επενδυτικές τακτικές, δίνει ανάρμοστα bonus σε στελέχη και traders – ενώ αντιδρά οργανωμένα στην εφαρμογή καλύτερου ρυθμιστικού και εποπτικού πλαισίου», τόνισε ο Roubini.
(Capital)

 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top