1) Η χώρα διανύει τις πιο δύσκολες καταστάσεις στην μεταπολίτευση. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αποδείχτηκε καταστροφική και πρέπει να πιεστεί με κάθε τρόπο ώστε η ΝΔ να μην παραλάβει καμμένη γη όταν έρθει στην εξουσία. Η πίεση όμως έρχεται κυρίως από τον δρόμο και τις μαζικές κινητοποιήσεις. Η ΟΝΝΕΔ δυστυχώς έχει ξεχάσει τι θα πει δρόμος. Εσείς εάν εκλεγείτε πρόεδρος, θα ενεργοποιήσετε τη νεολαία σε αυτή την κατεύθυνση και πως;
Εμείς θεωρούμε ότι κοινωνικός φιλελευθερισμός είναι μια ιδεολογία των πράξεων και όχι των λόγων. Και μόνον η σταθερή προσήλωση μας στα προστάγματα της ιδεολογίας μας είναι αρκετή για να μάς βγάζει στον δρόμο. Η ΟΝΝΕΔ γνωρίζει πολύ καλά τι θα πει δρόμος και τι θα πει πεζοδρόμιο και τι θα πει κοινωνικοί αγώνες υπέρ των δίκαιων αιτημάτων της νέας γενιάς. Δεν έχουμε ξεχαστεί καθόλου, ούτε αποσυρθήκαμε ποτέ από το προσκήνιο των κοινωνικών αγώνων, αλλά είναι γεγονός ότι πρέπει να σπρώξουμε ακόμη πιο μέσα τη Νεολαία μας στην καρδιά της κοινωνίας και των προβλημάτων της νέας γενιάς. Η Νέα ΟΝΝΕΔ που προσδοκούμε είναι η ΟΝΝΕΔ της κοινωνικής ευαισθησίας και του καθημερινού πολιτικού παρεμβατισμού. Νέα ΟΝΝΕΔ, χωρίς κοινωνικούς αγώνες, δε γίνεται.
2)Είδαμε με μεγάλη μας έκπληξη υποψηφίους να προβάλλονται μέσα από διαύλους που όχι μόνο διακρίθηκαν για τον ορυμαγδό συκοφαντικών επιθέσεων στη Νέα Δημοκρατία αλλά πρόσφατα έρχονται στο φως στοιχεία για χρηματισμό καναλιών από κύκλους της ακροδεξιάς ώστε μέσω συκοφαντιών να αυξάνουν τους ψηφοφόρους τους. Πολλοί πολιτευτές της ΝΔ βέβαια έκαναν το ίδιο και αποβλήθηκαν από την συνείδηση του Νεοδημοκράτη. Πως είναι δυνατόν να ζητείται βοήθεια "προβολής" από συκοφάντες, ως φαίνεται κατ' επάγγελμα, ιδιαίτερα από νέους ανθρώπους όπως τα στελέχη της ΟΝΝΕΔ.
Δε γνωρίζω σε ποιους αναφέρεστε και τι έχετε κατά νου. Εγώ δίνω έναν πολύμηνο και τίμιο προσωπικό αγώνα προκειμένου να πείσω τους ΟΝΝΕΔίτες ότι είμαι ικανός να ηγηθώ της Νεολαίας μας. Εγώ όποτε ανέδειξα την υποψηφιότητα μου μέσα από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης το έκανα με καθαρούς όρους και πάντα με σεβασμό προς στον δημοσιογραφικό κόσμο και τους διαύλους που με φιλοξένησαν έως και σήμερα. Θέλω βέβαια να υπογραμμίσω, ότι εγώ έδωσα έμφαση στα νέα μέσα και σε λύσεις που προσφέρει με πολύ χαμηλό ή καθόλου κόστος το διαδίκτυο, όπως πχ το blog μου. Όλος ο προεκλογικός μου αγώνας έγινε κατ’ αυτό τον τρόπο και στηρίχθηκε αποκλειστικά και μόνο σε εθελοντές.
3)Η πρόσφατη ιστορία μας έδειξε ότι ο μόνος αντίπαλος της διαφθοράς και της διαπλοκής είναι η αγάπη προς την Πατρίδα. Δυστυχώς το είδαμε από την ανάποδη αφού όπως αποδείχτηκε, όσοι χρησιμοποιούσαν απαξιωτικά τις έννοιες "Πατριώτης", "Δεξιός", "Έθνος", αποδείχτηκαν καπηλευτές του δημοσίου πλούτου. Κάποιοι όμως αυτοαποκαλούμενοι ΟΝΝΕΔίτες έστελναν μαζικές αλληλογραφίες όπου χρησιμοποιούσαν τις έννοιες αυτές ως ύβρεις. Εσείς ως αυριανοί πρόεδροι του πλέον υγιούς και πατριωτικού κομματιού της Ελληνικής νεολαίας, πως κρίνετε αυτά τα φαινόμενα και ποιές οι ενέργειες σας για την απομάκρυνση των μη Ευπατρίδων από τις θέσεις κλειδιά του δημοσίου Βίου;
Κοιτάξτε, το είπα πολλές φορές η εθνική συνείδηση δεν μπαίνει σε ζυγαριά και εγώ δεν θα χρησιμοποιήσω την αγάπη μου και τα πιστεύω μου για την πατρίδα, ούτε την εργασία μου σε έργα εθνικής σημασίας, για να εκλεγώ πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ. Εμείς επενδύουμε στη Νέα ΟΝΝΕΔ της πατρίδας και των μεγάλων εθνικών επιλογών. Θέλουμε μια Ελλάδα με αξιοπρέπεια, δυναμική στην ευρωπαϊκή της πορεία, μια Ελλάδα σύγχρονη και εξωστρεφή, με πολυδιάστατη και οξυδερκή διπλωματία. Πιστεύουμε σε μια ΟΝΝΕΔ που προωθεί την ελληνικότητα και επενδύει στη γνώση, στη συνείδηση και στο αίσθημα της πατρίδας. Συνδέουμε την παιδεία με τον πολιτισμό και με τη διαμόρφωση πολιτών που έχουν συνείδηση των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεών απέναντι στην πατρίδα. Δεν ξεχνούμε, όμως, τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Ελλάδας και τον κοσμοπολιτισμό ως χαρακτηριστικό γνώρισμα της γενιάς μας. Κάπως έτσι θα αποφύγουμε τους κινδύνους του στείρου, του άκριτου και του επικίνδυνου εθνικισμού. Μακριά από εμάς οι ακραίες θέσεις. Αγαπάμε την πατρίδα μας, αλλά δεν είμαστε πατριδοκάπηλοι.
4)Κοι υποψήφοι, θα θέλαμε να μας αναλύσετε πως ακριβώς αντιλαμβάνεστε την οικονομική διαφάνεια στα όργανα της ΟΝΝΕΔ και της ΔΑΠ, ώστε να αποφεύγονται τυχόν ατασθαλείες και οικονομικές καταχρήσεις.
Σε ότι αφορά τη διαφάνεια δε σηκώνουμε μύγα στο σπαθί μας. Δε θεωρώ πως μπορούμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες των καιρών μας, αν πρώτα δεν έχουμε διασφαλίσει ένα κρυστάλλινο, διαφανές πλαίσιο λειτουργίας. Η «καθαρή» ΟΝΝΕΔ και η «καθαρή» ΔΑΠ - ΝΔΦΚ έχουν να προσφέρουν πολλά στη νεολαία από τις 18 Απριλίου και πέρα. Μια ΟΝΝΕΔ και μια ΔΑΠ που θα αμφισβητούνται σε θέματα διαφάνειας, δε με αφορούν προσωπικά. Ήμουν ο μόνος, που από την αρχή είπε ότι η κορυφή πρέπει να δίνει λογαριασμό στη βάση. Πρότεινα να υπάρχει ελεγκτική επιτροπή για τα οικονομικά της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, εκλεγμένη από τη βάση σε κάθε πόλη. Πρότεινα επίσης ελεγκτική επιτροπή για τα οικονομικά της ΟΝΝΕΔ, εκλεγμένη από το Συνέδριο. Δεσμεύομαι ότι υποχρεωτικά θα παρουσιάζεται οικονομικός απολογισμός στο τέλος κάθε έτους, ο οποίος θα αναρτάται και στην ιστοσελίδα της ΟΝΝΕΔ.
Τα φαινόμενα διαπλοκής θα αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά όταν θα μπουν όρια στις θητείες των μελών της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ στα όργανα της παράταξης και στα όργανα συνδιοίκησης. Αυτή είναι μια πρόταση που θα εξυγιάνει τις οργανώσεις μας και θα δώσει την απαραίτητη φρεσκάδα για την αναγέννηση της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ σε πανελλαδικό επίπεδο. Εγώ δεν μπήκα σε αυτήν την προσπάθεια για να υπερασπιστώ τη συντήρηση. Εγώ θέλω να προοδεύσουμε ως Νεολαία και να το κάνουμε τώρα. Θέλουμε όλοι να βλέπουν τα πάντα.
5)Κατά την άποψη σας πόσο "ανοικτή" είναι η παρούσα εκλογική διαδικασία, τι προτάσεις έχετε για τη βελτίωση της και τι ρόλο θα μπορούσαν να διαδραματίσουν τα ΜΜΕ και ιδιαίτερα το διαδίκτυο;
Προχωρούμε σε ανοιχτές διαδικασίες, τις οποίες πρώτος εγώ υπερασπίστηκα και υποστήριξα με πάθος την πραγματοποίηση τους. Οι εκλογές μας είναι τόσο «ανοιχτές» όσο καμία άλλη φορά στην ιστορία σε οποιαδήποτε πολιτική νεολαία της Ελλάδος. Η Νέα ΟΝΝΕΔ θα είναι ανοιχτή στην κοινωνία των νέων ανθρώπων και όχι κλεισμένη στο καβούκι της. Στις 18 Απριλίου καλώ όλους τους νέους ανθρώπους, κάθε τόπου, κάθε επαρχίας, κάθε πόλης, κάθε περιφέρειας, φοιτητές, εργαζόμενους, ανήσυχους και ενεργούς πολίτες, να προσέλθουν στις κάλπες που σημαδεύουν το μέλλον μιας γενιάς. Ευελπιστώ σε έναν μεγάλο αριθμό συμμετοχής, ο οποίος θα μάς επιτρέψει να αντικρίσουμε το μέλλον με αισιοδοξία. Θέλω να χαρούμε τη διαδικασία και εν τέλει ας κερδίσει ο καλύτερος. Για τη βελτίωση της διαδικασίας αγωνιστήκαμε ολόκληρο τον τελευταίο μήνα και νομίζω ότι καταφέραμε πολλά σε σχέση με το μέγεθος του εγχειρήματος και τις δυσκολίες μιας τόσο πλατιάς ψηφοφορίας. Θέλουμε όχι μόνο ανοιχτές, αλλά και καθαρές διαδικασίες.
Όσο για το διαδίκτυο, είναι πολύτιμος βοηθός. Πλέον, με τη χρήση των νέων τεχνολογιών, οι προτάσεις μας μπορούν να προβάλλονται χωρίς οικονομικά εμπόδια, με χαμηλό ή και καθόλου κόστος. Μέσα από το blog μου μπορώ να επικοινωνώ καθημερινά με χιλιάδες νέους χωρίς κανένα κόστος. Και όχι μόνο αυτό αλλά τα νέα μέσα δίνουν δυνατότητες για συμμετοχή και συνδιαμόρφωση, με ίσες ευκαιρίες για όλους, με διαφάνεια και χωρίς αποκλεισμούς. Ενισχύοντας, λοιπόν, αυτή τη λογική, μας δίνεται η δυνατότητα για μια πραγματικά ανοιχτή ΟΝΝΕΔ. Ανοιχτή όχι μόνο στις εκλογικές διαδικασίες, αλλά ανοιχτή στον κάθε νέο να συμμετέχει στις εξελίξεις και να συνδιαμορφώνει τις προτάσεις.
6)Είστε ικανοποιημένοι από τον εκλογικό σας αγώνα σε ότι αφορά το ύφος και το επίπεδο του; Μήπως θα έπρεπε να μετεξελιχθεί σε μια "διαμάχη" πολιτικών ιδεών και προτάσεων, αντί των συντροφικών "μαχαιρωμάτων και καταγγελιών που βιώσαμε το τελευταίο διάστημα;
Κοιτάξτε πολλές φορές και δημόσια έχω κάνει εκκλήσεις να σταματήσει ο πόλεμος λάσπης. Ζήτησα να κάνουμε διάλογο πολιτικής και όχι παραπολιτικής, διάλογο προτάσεων και όχι συνθημάτων. Κάποιοι ξέφυγαν και τολμώ να πω ότι τέτοιες αήθεις πρακτικές δεν ταιριάζουν, ούτε στη γενιά μας, ούτε στην ΟΝΝΕΔ. Εγώ μίλησα αποκλειστικά και μόνο μέσα από τις προτάσεις μου. Έχω διατυπώσει μια ολόκληρη δέσμη ιδεών και προτάσεων, τις οποίες μπορεί ο καθένας να δει στο blog της υποψηφιότητας μου: papamimikos.blogspot,com. Εγώ, ότι λέω το εννοώ, και σας τονίζω ότι επενδύω στη σοβαρότητα ως κύριο πυλώνα της Νέας ΟΝΝΕΔ. Τα μαχαιρώματα, η εκτόξευση λάσπης, οι συκοφαντίες και ο καθεστωτισμός, ούτε με αγγίζουν ούτε αποσκοπώ σε αυτά. Έχω κουραστεί να επαναλαμβάνω ότι όλοι φοράμε την ίδια φανέλα που είναι η φανέλα της ΟΝΝΕΔ. Προσωπικά δεν επενδύω στην ένταση και ούτε πρόκειται να το κάνω στο μέλλον. Εγώ επενδύω στην Ενωμένη ΟΝΝΕΔ που θα μπορεί να ανταπεξέλθει με επιτυχία στις πολλαπλές προκλήσεις του μέλλοντος.
7)Μπορείτε να μας πείτε πόσα χρήματα χρειάζεται κάποιος σήμερα για να εκλεγεί Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ και από πού μπορεί να βρεθούν;
Ο καθένας επιλέγει. Όταν αποφάσισα να μπω στην πρώτη γραμμή της αλλαγής για μια Νέα ΟΝΝΕΔ, θέλησα απο την αρχή να αναζητήσω λύσεις σε προβλήματα που μας προβλημάτιζαν στο παρελθόν. Λύσεις που θέλουμε να αποτελέσουν προϋπόθεση της επόμενης μέρας της οργάνωσης. Όσοι περάσαμε απο την ΟΝΝΕΔ και τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ γνωρίζουμε καλά ότι ένα μεγάλο πρόβλημα για τις οργανώσεις ήταν πάντα το κόστος προβολής των ιδεών και των πρωτοβουλιών μας. Ξέρω καλά ότι ποτέ δεν υπάρχουν αρκετά χρήματα για να καλύψουν τη δημιουργικότητα του Δαπίτη και της Δαπίτισσας, για να κάνουμε όσα θέλουμε στις οργανώσεις μας. Πολλές ιδέες μας και πρωτοβουλίες δεν μπορούσαν να υλοποιηθούν λόγω του υψηλού κόστους. Επέμενα ότι η λύση θα έρθει μέσα απο τις νέες τεχνολογίες, ότι το διαδίκτυο θα πρέπει να γίνει βάση για τα μηνύματα μας, για την επικοινωνία μας και την προβολή των θέσεων μας. Η δική μου προσπάθεια επένδυσε περισσότερο πάνω στις νέες τεχνολογίες και τα νέα μέσα πολιτικής επικοινωνίας. Εμείς καταφέραμε να προωθήσουμε την καμπάνια μας «Ενωμένοι για μια Νέα ΟΝΝΕΔ» με ελάχιστο ή και μηδενικό κόστος μέσα από το διαδίκτυο. Όλα τα παιδιά εργάστηκαν εθελοντικά και προσπαθήσαμε να ευχαριστηθούμε τις προεκλογικές διαδικασίες. Κάναμε αυτό που ξέρουμε καλά και που κάναμε πάντα. Δώσαμε την ψυχή μας και τον καλύτερο μας εαυτό. Η αξία αυτής της προσπάθειας δεν αγοράζεται με τίποτα. Είμαστε πολύ υπερήφανοι γι’ αυτό και θα συνεχίσουμε προς την ίδια κατεύθυνση.
8)Το καταστατικό του ΠΑΣΟΚ προβλέπει ότι οι υποψήφιοι βουλευτές του κόμματος εκλέγονται με προκριματικές εκλογές από τα μέλη και τους φίλους του ΠΑΣΟΚ, εκτός της περίπτωσης έκτακτων εκλογών. Κάτι ανάλογο ισχύει και την επιλογή των υποψηφίων εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Παρόμοια πρόταση δεν βλέπουμε μέχρι στιγμής να έχει κατατεθεί από καμία πλευρά για να ψηφιστεί στο 8ο Τακτικό Συνέδριο της ΝΔ. Πιστεύετε ότι πρέπει να δοθεί τέτοια εξουσία στη βάση του κόμματος της ΝΔ, η θα πρέπει να είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του Προέδρου του κόμματος;.
Πιστεύω ότι έχετε να δείτε πολλά ακόμη από τη Νέα Δημοκρατία του Αντώνη Σαμαρά προς αυτή την κατεύθυνση, του ανοιχτού κόμματος, και αυτό έχει ήδη φανεί. Ο τωρινός Πρόεδρος μας είναι ένας πολιτικός με αυξημένο ειδικό πολιτικό βάρος και ένας άνθρωπος που σκοπεύει να αφήσει το στίγμα του στην σύγχρονη ιστορία της παράταξη μας. Θέλει τη Νέα Δημοκρατία ανοιχτή, ένα κόμμα αξιών και άξιων. Κάλεσε και εμάς να κάνουμε τη δική μας επανάσταση και τον ακολουθήσαμε. Απομένει να κάνουμε λίγη υπομονή και θα τα δούμε όλα μπροστά μας. Πάντως, σε ότι αφορά τους νέους της παράταξης μας, ήδη έχουν διατυπωθεί πολύ ευνοϊκές προτάσεις από πλευράς της ηγεσίας του κόμματος μας. Και γι’ αυτό είμαστε πολύ ευχαριστημένοι.
9)Πιστεύετε ότι τα 800.000 μέλη της ΝΔ δεν είναι διανοητικά ώριμα για να τύχουν αυτής της εξουσίας, σε σχέση με τα μέλη του ΠΑΣΟΚ;
Οι Νεοδημοκράτες και οι Νεοδημοκράτισσες έχουν αποδείξει την ωριμότητα τους σε όλα τα επίπεδα για πολλές και συναπτές δεκαετίες. Στη Νέα Δημοκρατία αξίζουμε πάρα πολλά και σ’ αυτή την πορεία προς ένα ανοιχτό κόμμα θα τα κατακτήσουμε, να είστε βέβαιοι.
10)Σκοπεύετε να φέρετε εσείς αυτή την πρόταση στο Συνέδριο της ΝΔ, αν εκλεγείτε;
Εμείς επενδύουμε στη σοβαρότητα και όχι στις επιπόλαιες πολιτικές προτάσεις που διατυπώνονται, έτσι ξαφνικά, μέσα από τα ΜΜΕ, επειδή το επιβάλλει η πίεση μιας δημοσιογραφικής ερώτησης. Εσείς καλά κάνετε και μάς πιέζετε, αλλά εμείς πρέπει να μελετήσουμε μέσα στον επόμενο μήνα τη στρατηγική της ΟΝΝΕΔ ενόψει Δημοτικών και Νομαρχιακών Εκλογών και να καταλήξουμε στη διατύπωση σοβαρών προτάσεων που θα υποβληθούν τόσο προς το εσωτερικό της παράταξης μας όσο και προς την ίδια την κοινωνία των πολιτών. Αυτό που μπορώ να σας πως προς το παρόν είναι ότι έχουμε τη διάθεση να στηρίξουμε όλες τις διαδικασίες που ενισχύουν το άνοιγμα στη βάση της παράταξης μας. Εκεί στηρίζετε και η βασική μας πρόταση για την ΟΝΝΕΔ, ανοιχτές διαδικασίες παντού.
11)Ο Εθνάρχης, Κωνσταντίνος Καραμανλής, στην ιδρυτική διακήρυξη της Nέας Δημοκρατίας, τοποθέτησε ιδεολογικά την παράταξη «πέρα και πάνω από τις παραπλανητικές ετικέτες της Δεξιάς, του Κέντρου και της Αριστεράς». Υποσχέθηκε μια παράταξη η οποία «επιλέγει και συντηρεί από την παράδοση μόνο όσα ο χρόνος απέδειξε σωστά και χρήσιμα». Μια παράταξη η οποία «προχωρεί διαρκώς με μεγάλα, τολμηρά αλλά και ασφαλή βήματα στις νέες διαρκώς εξελισσόμενες συνθήκες». Μια Νέα Δημοκρατία η οποία «αγνοεί τις διενέξεις και τους διχασμούς του παρελθόντος - που τόσα δεινά επεσώρευσαν στον τόπο μας - και προσανατολίζεται στα ευρύτερα δυνατά σχήματα εθνικής ενότητος» και η οποία μπορεί να «ζητεί για την πραγματοποίηση των σκοπών της την συνεργασία του ελληνικού λαού και ιδιαίτερα της νέας γενιάς». Σαν υποψήφιος πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, σε τι βαθμό συμμερίζεστε και πως σκοπεύετε να εκμεταλλευθείτε την πολιτική και ιδεολογική παρακαταθήκη του Κωνσταντίνου Καραμανλή, του ιδρυτή της Νέας Δημοκρατίας;
Έχω ξαναπεί ότι τα όρια της ιδεολογίας μας είναι τα όρια της κοινωνίας μας. Ο κοινωνικός φιλελευθερισμός υπαγορεύει την ΟΝΝΕΔ της κοινωνικής ευαισθησίας και της καθημερινής πολιτικής παρέμβασης. Εμείς θα δίνουμε το χέρι μας σε κάθε έλληνα νεολαίο, ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης. Ο κοινωνικός φιλελευθερισμός είναι μια ιδεολογία που απεχθάνεται τους αποκλεισμούς και θέτει τα όρια του ως εκεί που το απαιτεί η κοινωνική αλληλεγγύη. Κοινωνικός φιλελευθερισμός δεν είναι τίποτε άλλο από το δόσιμο της ευκαιρίας στον αδύναμο να γίνει πιο δυνατός. Κοινωνικός φιλελευθερισμός δεν είναι τίποτε άλλο από το να δίνεις το χέρι σου σε αυτόν που σηκώνεται. Γιατί, ο κοινωνικός φιλελευθερισμός, όπως έχει επισημάνει, κατ’ επανάληψη, ο Πρόεδρος μας, Αντώνης Σαμαράς, καταφέρνει να συνδυάζει την ανταγωνιστικότητα των αγορών με τη διάχυση των ευκαιριών και την ευημερία ολόκληρης της κοινωνίας. Γίνεται λόγος για μια ευημερία συμμετοχής σε παραγόμενο πλούτο κι όχι αναδιανομή δανεικών σε βάρος των μελλοντικών γενεών. Θεωρούμε πως και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ήταν ένας κατεξοχήν κοινωνικά φιλελεύθερος ηγέτης.
12)Κάποιοι κύκλοι, προσπαθούν να δικαιολογήσουν τον αποκλεισμό των οργανώσεων εξωτερικού, κάνοντας συμψηφισμούς με τον αριθμό των καλπών ανά Νομό. Ναι μεν οι λιγότερες κάλπες ανά Νομό, δυνητικά, δυσκολεύουν την προσέλευση των ψηφοφόρων, αλλά σε καμία περίπτωση δεν αφαιρούν το δικαίωμα του εκλέγειν από τον οποιοδήποτε. Σε αντίθεση ο ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ των οργανώσεων εξωτερικού, ΑΦΑΙΡΕΙ τη δυνατότητα συμμετοχής στις εκλογές από χιλιάδες Έλληνες και ομογενείς που σπουδάζουν, εργάζονται και ζουν στο εξωτερικό. Δηλαδή, οι οργανώσεις εξωτερικού ήταν ικανές να οργανώσουν και να διασφαλίσουν τις διαδικασίες για την εκλογή του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, είναι ικανές να κινητοποιούν και να μεταφέρουν χιλιάδες ψηφοφόρους σε κάθε εκλογική διαδικασία, αλλά για την εκλογή Προέδρου ΟΝΝΕΔ είναι ανίκανες; Σαν υποψήφιος πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, τι κάνατε για να αποφευχθεί αυτή η αδικία και πως σκοπεύετε να αξιοποιήσετε τις οργανώσεις εξωτερικού αν εκλεγείτε;
Δυστυχώς, κάποιοι θέλησαν να τους αφαιρέσουν το αυτονόητο δικαίωμά τους να συμμετέχουν στην εκλογή του επόμενου προέδρου της Ο.Ν.ΝΕ.Δ. Ξεκαθαρίζω ότι οι οργανώσεις μας στο εξωτερικό δεν είναι ξεχασμένοι συγγενείς, να τους θυμόμαστε μόνο όποτε μας βολεύει, για να τους κινητοποιούμε μόνο στις εθνικές εκλογές και τις ευρωεκλογές. Είμαστε η παράταξη που είχε διαχρονικά σταθερή και ξεκάθαρη θέση υπέρ της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού. Ο πρόεδρός μας, άλλωστε, τόνισε τη σημασία της ψήφου των αποδήμων και της εκπροσώπησης τους στο ελληνικό κοινοβούλιο. Πρότεινε ακόμη και την απόδοση αριθμού βουλευτικών εδρών σε απόδημους. Δεν μπορεί, τώρα, κάποιοι να γυρνάνε την πλάτη στους Οννεδίτες και τις Οννεδίτισσες του εξωτερικού. Ενδιαφέρονται για το μέλλον της οργάνωσης, της παράταξης και της χώρας μας, όσο και εμείς που ζούμε στην Ελλάδα. Δεν καταλαβαίνω γιατί κάποιοι επιδιώκουν να τους φιμώσουν και να τους βάλουν στο περιθώριο. Ξεκαθαρίζω, λοιπόν, ότι θα είμαι δίπλα στις οργανώσεις του εξωτερικού και δεν πρόκειται να δεχθώ κανέναν αποκλεισμό. Πάλεψα με όλες μου τις δυνάμεις για αυτό τώρα και το ίδιο δεσμεύομαι ότι θα κάνω και στο μέλλον.
13) Γιατί εσύ πρόεδρος και όχι ένας από τους άλλους δύο; (διευκρινιστικά αν είναι δυνατόν η απάντηση να περιλαμβάνει τα θετικά που νομίζει ο καθένας για τον εαυτόν του και τα αρνητικά για τους άλλους δύο μιας και εκτός του εκλέγεσθαι υπάρχει και το εκλέγειν!)
Η διαφορετικότητα της δικής μου υποψηφιότητας έχει ήδη αποτυπωθεί στις προτάσεις μου και στην μέχρι τώρα καμπάνια μου. Θέλω μια ΟΝΝΕΔ με περισσότερη δημοκρατία, περισσότερη διαφάνεια, μεγαλύτερη εξωστρέφεια και συμμετοχικότητα. Θέλω μια ΟΝΝΕΔ στα χέρια κάθε Οννεδίτισσας και κάθε Οννεδίτη. Αυτό έκανα και μαζί με όλους όσους συμμετείχαν εθελοντικά στην καμπάνια μου. Αποφασίσαμε από κοινού. Δώσαμε περισσότερο χρώμα, περισσότερη διάθεση, περισσότερη ουσία, περισσότερη συμμετοχή μέσω των νέων τεχνολογιών και των νέων μέσων πολιτικής επικοινωνίας. Εμείς επενδύουμε πρωτίστως στη σοβαρότητα και όχι στις επιπόλαιες πολιτικές στάσεις που περισσότερο αφαιρούν παρά προσθέτουν πολιτικό κεφάλαιο στην παράταξη μας. Εμείς στοχεύουμε στην ΟΝΝΕΔ της κοινωνικής ευαισθησίας και της καθημερινής πολιτικής παρέμβασης και αυτό σημαίνει ότι θέλουμε να γίνουμε αισθητοί και να συμμετέχουμε ενεργά στη διαμόρφωση της πολιτικής ατζέντας της χωρά μας. Θέλουμε να κάνουμε τη διαφορά στην ΟΝΝΕΔ και με την ΟΝΝΕΔ να κάνουμε τη διαφορά στην πολιτική και την κοινωνία.
14)Ποια η γνώμη σας για το πρόσφατο Νομοσχέδιο της Κυβέρνησης για την απόδοση ελληνικής "ιθαγένειας" σε αλλοδαπούς και πιστεύεται ότι τελικά είναι μόνο θέμα χρόνου η ενσωμάτωση ειδικά Ασιατών μεταναστών στην Ελληνική κουλτούρα ή υπάρχουν ενδεχομένως παράγοντες (πχ. θρησκεία) που δεν θα τους επιτρέψουν ποτέ να ενσωματωθούν στον ελληνικό τρόπο ζωής και θα μείνουν για πάντα γκετοποιημένοι;
Να ξεκαθαρίσω ότι εμείς ως νέοι και κοινωνοί του κοινωνικού φιλελευθερισμού είμαστε ενάντια σε κάθε διάκριση. Είμαστε στην ΟΝΝΕΔ γιατί υπερασπιζόμαστε με κάθε τίμημα την ελευθερία, τη δημοκρατία, την αξιοκρατία, τις ίσες ευκαιρίες, την κοινωνική δικαιοσύνη. Δεν πιστεύουμε σε κοινωνία με γκέτο. Δεν θέλουμε κανέναν και καμία γκετοποιημένο. Πιστεύουμε ότι ως η μεγαλύτερη και μαζικότερη νεολαία πρέπει, εμείς να δείξουμε το δρόμο για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την εξάλειψη των διακρίσεων και των αποκλεισμών, χωρίς φοβικά σύνδρομα, στερεότυπα, και προκαταλήψεις, αλλά και χωρίς ψευτοπροοδευτισμούς. Καταδικάζουμε οποιαδήποτε ακραία εκδήλωση μίσους έναντι ενός μεγάλου αριθμού μεταναστών που προσφεύγουν στην χώρα μας για την αναζήτηση ενός καλύτερου μέλλοντος. Ωστόσο είναι ώρα όλες οι πλευρές να παραδεχτούν ότι το περίφημο νομοσχέδιο προκαλεί περισσότερα προβλήματα από όσα λύνει. Πρόκειται για βιαστική κίνηση της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ που φαίνεται να εξυπηρετεί άλλους σκοπούς. Στην ουσία, όμως, δημιουργεί πόλωση, βλάπτει την κοινωνική συνοχή, οδηγεί σε δημοκρατική στρέβλωση, παρά σε δημοκρατική πρόοδο. Στο τέλος, κινδυνεύουμε να καταστεί η χώρα μας σε ακόμη ελκυστικότερο πόλο έλξης λαθρομεταναστών.
15)Πιστεύετε ότι η συμμετοχή 10 αρμάτων και 10 τροχοφόρων οχημάτων στις δύο παρελάσεις που γίνονται κάθε χρόνο, μπορεί να κόστιζε 5 εκατ. ευρώ όπως είπε το ΠΑΣΟΚ ή πιστεύετε ότι χρησιμοποιήθηκε σαν πρόσχημα για να περάσουμε στο επόμενο στάδιο που είναι η κατάργηση των παρελάσεων;
Δε νομίζω ότι έχει τεθεί θέμα κατάργησης των παρελάσεων. Άλλωστε αυτό θα έβρισκε αντίθετο ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του ελληνικού λαού. Εμείς πιστεύουμε στο συμβολικό χαρακτήρα και στη χρησιμότητα των παρελάσεων και είμαστε ρητοί επ’ αυτού.
16)Τι σημαίνει για εσάς "δεξιός";
Η Νέα Δημοκρατία ήταν είναι και θα είναι η παράταξη του πολιτικού φιλελευθερισμού με την πλέον ξεκάθαρη κοινωνική πολιτική ατζέντα. Η παράταξη των ιστορικών πατριωτικών τοποθετήσεων με την πλέον ξεκάθαρη ευρωπαϊκή πρόταση υψηλής στρατηγικής. Η παράταξη του πολυσυλλεκτικού κοινωνικού ανταμώματος, όπου όλες οι κοινωνικές τάξεις της χώρας μας μπορούν να εκφραστούν και να προβάλουν τις κοινωνικές αναζητήσεις τους. Η μεγάλη αυτή παράταξη δεν επέβαλε ποτέ έναν ιδεολογικό μονόδρομο. Αντιθέτως, απευθύνθηκε στο σύνολο των πολιτών. Πέτυχε σημαντικά κοινωνικά ανοίγματα. Διεύρυνε τον πυρήνα των υποστηρικτών και ψηφοφόρων της. Πάντα, όμως, μέσα από μια ξεκάθαρη ιδεολογική τοποθέτηση. Δίχως να αισθάνεται ποτέ την ανάγκη για ιδεολογικές υποχωρήσεις, όπως σχεδόν όλοι οι άλλοι κομματικοί μηχανισμοί της Ελλάδα αναγκάστηκαν σε κάποια στιγμή του παρελθόντος τους να κάνουν. Η Νέα Δημοκρατία έχει την ικανότητα να κρατά μια ξεκάθαρη ιδεολογική γραμμή, μια ξεκάθαρη πολιτική τοποθέτηση απέναντι σε όλα τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν την πατρίδα μας, δίχως να αλλοιώνει την εσωτερική της δημοκρατική λειτουργία και δίχως να ηχεί ως μια ξεπερασμένη ιδεολογική πρόταση απέναντι στις εκάστοτε προκλήσεις των καιρών. Όλα αυτά μας κάνουν πολύ υπερήφανους. Εμείς σκοπεύουμε να αποτελέσουμε μια ανοιχτή αγκαλιά για όλους τους νεολαίους της χώρας μας ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων. Δεν σκοπεύουμε να απεκδυθούμε την πολιτικής ταυτότητας μας, αλλά αυτό δε σημαίνει πως θα πρέπει να αντιμετωπίζουμε τους νέους ανθρώπους με χαρακτηρισμούς «δεξιός-αριστερός», «προοδευτικός-συντηρητικός» και άλλες διακρίσεις.
17) Οι 800.000 χιλιάδες που ψήφισαν για Πρόεδρο της ΝΔ πιστεύεται ότι ψήφισαν για να βγει κάποιος που θα διαγράψει τους απέναντι ή τον ψήφισαν για να αλλάξει τη δομή και την οργάνωση του κόμματος θέτοντας στην κρίση του κόσμου τα πρόσωπα; Τελικά έχουν δικαίωμα να ζητάνε τη διαγραφή, όσων δεν είναι αρεστοί στο σύστημα ΠΑΣΟΚ-ΜΜΕ (Ρουσόπουλος, Βουλγαράκης, Αλογοσκούφης κ.λπ), αυτοί οι οποίοι πριόνιζαν την Κυβέρνηση Καραμανλή και ανακάλυψαν μέχρι και σκάνδαλα ΝΔ (εξαγορά Γερμανού από ΟΤΕ); Ή πρέπει ο κόσμος να «διαγράψει» όποιους τον «ενόχλησαν» και όχι όσους ενόχλησαν το ΠΑΣΟΚ;
Οι 800.000 που ψήφισαν απέδειξαν ότι είμαστε ένα μεγάλο και ώριμο κόμμα, έτοιμο για μια νέα πορεία. Η Νέα Δημοκρατία χρειάζεται τον χρόνο της, όπως θα χρειαστούμε κι εμείς τον χρόνο μας για να δημιουργήσουμε τη Νέα ΟΝΝΕΔ. Είμαστε σε πορεία ανασύνταξης. Αυτό είναι τώρα το ζητούμενο. Η συστράτευση για μια Νέα Νέα Δημοκρατία, η συστράτευση στον αγώνα για νέα μεταπολίτευση. Εκεί θα κριθούμε όλοι. Έχουμε περάσει και έχουμε ξεπεράσει και στο παρελθόν πολλές δυσκολίες και έχουμε βγει ισχυρότεροι. Να είστε σίγουροι ότι και τώρα θα κάνουμε το ίδιο. Ας έχουμε λίγη υπομονή.
18)Πόσο σημαντική είναι η προϊστορία σας στην οργάνωση -ΔΑΠ κτλ- ώστε να κάνει τα μέλη της ΟΝΝΕΔ να σας επιλέξουν για νέο πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ;
Είναι αλήθεια ότι όλα τα μαζικά τμήματα της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και της ΟΝΝΕΔ που είχα την τιμή να ηγούμαι κατά το παρελθόν πέτυχαν δύσκολες και απαιτητικές νίκες. Η διαδρομή μου ξεκίνησε από τη νεοσύστατη τότε ΔΑΠ-ΝΔΦΚ της Σχολής Βαλκανικών Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Ήμουν μέλος του συμβουλίου σχολής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, μέλος της γραμματείας πόλης της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Θεσσαλονίκης, μέλος της κεντρικής γραμματείας της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ. Είχα, επίσης, την χαρά και την ιδιαίτερη τιμή να διατελέσω πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Θεσσαλονίκης και να εκλεγώ τρεις φορές στην Κεντρική Επιτροπή της ΟΝΝΕΔ. Είμαι περήφανος γιατί είχα την ευκαιρία να αγωνιστώ από πρωτοετής φοιτηττής μέχρι και σήμερα μαζί με άξιους συμμαχητές και φίλους για τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, την ΟΝΝΕΔ και τη Νέα Δημοκρατία σηκώνοντας πάντα ψηλά τις σημαίες της μαζικότητας και της πρωτοπορίας. Σήμερα, γνωρίζω την οργάνωση πολύ καλά/ Ξέρω τι μας κάνει περήφανους. Ξέρω τι μας πληγώνει. Ξέρω ότι είναι η ώρα να αλλάξουμε και για αυτό ζητώ την ψήφο κάθε νέας και κάθε νέου την Κυριακή, για να αλλάξουμε μαζί την ΟΝΝΕΔ και την πολιτική. 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top