Κακιά ζαριά!
Έκθετες παραμένουν η Λευκωσία (πρωτίστως) αλλά και η Αθήνα για την ολιγωρία που επέδειξαν σχεδόν 4 μήνες μετά την απόφαση της Κομισιόν να "ξεθάψει" το θέμα του απευθείας εμπορίου της Ε.Ε με τα κατεχόμενα.
Η Κυπριακή κυβέρνηση το "ανακάλυψε" μόνον ύστερα από ανταποκρίσεις από τις Βρυξέλλες των κυπριακών ΜΜΕ. Ο πρόεδρος Χριστόφιας μάλιστα, υποτιμώντας την κοινή νοημοσύνη, στην αρχή προσπάθησε να "καταγγείλει" τις Βρυξέλλες ότι του "απέκρυψαν" την επαναφορά του θέματος του κανονισμού για τα κατεχόμενα και στη συνέχεια υποστήριξε ότι η Λευκωσία δεν ενημερώθηκε(!) όταν το θέμα μπήκε στην επίσημη ιστοσελίδα.
Όλο αυτό το διάστημα η Αθήνα ....παριστάνει τη χαζή. Η Αθήνα ούτε είδε ούτε άκουσε για το θέμα....
Όμως η Κομισιόν επισήμως και γραπτώς ανακοίνωσε ότι οι εταίροι ενημερώθηκαν με επίσημο μήνυμα για την πρόθεσή της να ανακινήσει το θέμα του Κανονισμού στις 2 Δεκεμβρίου 2009 και στο Ευρωκοινοβούλιο αλλά και στο συμβούλιο κορυφής των "27" στο οποίο υπενθυμίζεται ότι η "επαναξιολόγηση" της Τουρκίας έκλεισε μετά πολλών επαίνων....
Άρα και η Λευκωσία και η Αθήνα φαίνεται "ότι έπαιξαν στα ζάρια" το μείζον θέμα του Κανονισμού απευθείας εμπορίου της Ε.Ε με τα κατεχόμενα.
Υπενθυμίζεται ότι το θέμα του Κανονισμού για το απευθείας εμπόριο με τα κατεχόμενα είναι βρετανικό εφεύρημα, την επόμενη του δημοψηφίσματος στην Κύπρο το 2004. Η προηγούμενη Κυπριακή κυβέρνηση κράτησε το θέμα μέχρι το 2007, όταν αποφασίστηκαν οι κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας με πάγωμα 8 διαπραγματευτικών κεφαλαίων, όσο διάστημα η Άγκυρα δεν υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στη Κύπρο (άνοιγμα τουρκικών λιμανιών και αεροδρομίων στη Λευκωσία). Η κυβέρνηση Ερντογάν ευθύς αμέσως έβαλε τους δικούς της "όρους", ότι δεν πρόκειται να κάμει τίποτα "αν δεν αρθεί η απομόνωση των Τουρκοκυπρίων".
Αυτή η εκ πονηρού και εκτός ευρωπαϊκών θέσεων διασύνδεση των υποχρεώσεων της Τουρκίας απέναντι στην Κύπρο με την "άρση της απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων(δηλαδή του Κανονισμού απευθείας εμπορίου με τα κατεχόμενα) αρχίζει να υλοποιείται τώρα, καθώς ο Κανονισμός οδεύει στην διευθέτησή του με βάση τη Συνθήκη Λισσαβώνας (συναπόφαση Ευρωκοινοβουλίου και συμβουλίου, με ειδική πλειοψηφία).
Το μείζον ερώτημα είναι γιατί η Λευκωσία και η Αθήνα τον Δεκέμβριο δεν ανέκοψαν την αναβίωση του Κανονισμού, όταν επανακρινόταν η Τουρκία στην Ε.Ε. Γνώριζαν καλώς και τότε, όπως και τώρα, ότι αν εγκριθεί ο Κανονισμός, η Τουρκία ίσως ανοίξει λιμάνια και αεροδρόμια της στην Κύπρο και επομένως θα ξεπαγώσει η ενταξιακή διαδικασία της ...
Μήπως ακριβώς αυτή ήταν η "κακιά ζαριά" που επεδίωκαν Αθήνα και Λευκωσία;
Η απάντηση είναι προ των πυλών....
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top