Η… όχι και τόσο βραδυφλεγής βόμβα ρευστότητας για τις ελληνικές τράπεζες αποσυνδέθηκε στο «παρά πέντε» της έκρηξης, με τα 30 δις. ευρώ που δέσμευσε από χθες το Eurogroup για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας, σε «νεκρό» χρόνο για τις αγορές.
Τραπεζικά στελέχη σχολίαζαν χθες, ότι από αυτή την εβδομάδα το τραπεζικό σύστημα της χώρας θα άρχιζε να πλησιάζει επικίνδυνα το… σημείο βρασμού, αν δεν ανακοινωνόταν χθες η συμφωνία ευνοϊκής χρηματοδότησης της χώρας (30 δις. ευρώ σε διμερή δάνεια από ευρωπαϊκές χώρες και άλλα 10-15 δις. ευρώ από το ΔΝΤ).
«Παίρνει σάρκα και οστά ο μηχανισμός στήριξης που θα ενεργοποιηθεί σε περίπτωση ανάγκης, χωρίς την αβεβαιότητα για όρους και διαδικασίες, που είχε πυροδοτήσει την αναταραχή στις αγορές τις τελευταίες ημέρες», τονίζει τραπεζικό στέλεχος μίας από τις τέσσερις κορυφαίες ελληνικές τράπεζες. Και προσθέτει, ότι «μόνο μια ματιά στην καμπύλη των ελληνικών επιτοκίων της Παρασκευής, αρκεί για να κατανοήσει κανείς σε πόσο επικίνδυνο σημείο είχε φθάσει η χώρα και το τραπεζικό σύστημα».
Πράγματι, όσοι παρακολουθούσαν στενά την καμπύλη των αποδόσεων των ελληνικών τίτλων, από τη διετία ως την 30ετία, διαπίστωναν με δέος, ότι η κυβέρνηση και, κατ’ επέκταση, το τραπεζικό σύστημα αντιμετώπιζαν άμεσο κίνδυνο να «στεγνώσει» πλήρως η ρευστότητα τους.
Καμπύλη… χρεοκοπίας
Είναι χαρακτηριστικό, ότι η καμπύλη των επιτοκίων είχε αναστραφεί εντυπωσιακά, με τις αποδόσεις των κρατικών τίτλων στη διετία και την τριετία να είναι αρκετές μονάδες βάσης υψηλότερες από τις αποδόσεις σε μεγαλύτερες διάρκειες τίτλων (επταετία, δεκαετία, κ.ο.κ.). Ολόκληρη η καμπύλη είχε «σηκωθεί», μάλιστα, πάνω από το 7%, οδηγώντας την οικονομία στα όρια… πνιγμού.
«Με αυτή την καμπύλη αποδόσεων, δεν χρειάζεται πολλή σκέψη για να αντιληφθεί κανείς, ότι το τραπεζικό μας σύστημα ήταν ουσιαστικά σε κατάσταση χρηματοδοτικού εμπάργκο από την αγορά», τονίζει τραπεζικό στέλεχος, και αυτό εξηγεί όχι μόνο την εσπευσμένη κίνηση της Τράπεζας της Ελλάδος για την ενεργοποίηση των κρατικών ενισχύσεων του «πακέτου» των 28 δις. ευρώ, αλλά και την αποφασιστικότητα με την οποία ο Ζαν Κλωντ Τρισέ πίεσε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, με πρώτη τη γερμανική, να συμφωνήσουν άμεσα στους όρους δανεισμού της Ελλάδας.
Ενόψει της κρίσιμης έκδοσης εντόκων γραμματίων αυτής της εβδομάδας, όπου το Δημόσιο είναι υποχρεωμένο να ζητήσει 1,2 δις. ευρώ από την αγορά για την κάλυψη λήξεων τίτλων ετήσιας διάρκειας, τραπεζικά στελέχη ανέφεραν, ότι χωρίς τη συμφωνία της Κυριακής, ο ΟΔΔΗΧ θα αντιμετώπιζε από τις τράπεζες μεταχείριση τριτοκοσμικής χώρας, αφού θα ήταν υποχρεωμένες να ζητήσουν πρωτοφανώς υψηλά επιτόκια για να καλύψουν την έκδοση. «Το ήδη υπερβολικά υψηλό επιτόκιο της προηγούμενης δημοπρασίας, που είχε εκτιναχθεί στις 220 μονάδες βάσης, θα φαινόταν… χαριστικό, σε σχέση με το επιτόκιο που θα ζητούσαν οι τράπεζες στη νέα δημοπρασία, αν δεν υπήρχε η παρέμβαση του Eurogroup σήμερα (σ.σ.: χθες)», τονίζουν τραπεζικά στελέχη.
Δεν είναι τυχαίο, ότι τις τελευταίες ημέρες το κόστος κάλυψης τραπεζικών τίτλων έναντι του κινδύνου στάσης πληρωμών είχε εκτιναχθεί σε πρωτοφανή ύψη, ενώ η Fitch υποβάθμισε την Παρασκευή τις τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας, για δε την Αγροτική Τράπεζα επιφύλαξε ακόμη χειρότερη μεταχείριση, με βαθμολογία «ΒΒ+», την υψηλότερη της κατηγορίας junk.
Νέο «πάρτι» με τα ομόλογα
Πάντως, καλώς εχόντων των πραγμάτων, όλες οι ανησυχίες για το τραπεζικό σύστημα περνούν από σήμερα στο παρελθόν και οι Έλληνες τραπεζίτες ετοιμάζονται για το επόμενο… έπος τους στην αγορά των κρατικών τίτλων: λαμβάνοντας κρατικές εγγυήσεις δανεισμού και ειδικά κρατικά ομόλογα, οι τράπεζες θα αποσπάσουν ρευστότητα της τάξεως των 17 δις. ευρώ από την ΕΚΤ, θα την κατευθύνουν στην κάλυψη των «κενών ρευστότητας», αλλά και σε αγορές ελληνικών κρατικών τίτλων με πολύ υψηλότερη απόδοση από το κόστος δανεισμού από την ΕΚΤ και θα εξασφαλίσουν μια σημαντική «ένεση» κερδοφορίας, στη δυσκολότερη συγκυρία εδώ και πολλά χρόνια για το σύστημα.
«Τα πρώτα ευεργετικά αποτελέσματα της συμφωνίας για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας θα φανούν από σήμερα στις τραπεζικές μετοχές», τόνιζε στέλεχος χρηματιστηριακής εταιρείας, υπογραμμίζοντας ότι στο κλείσιμο της συνεδρίασης της Wall Street την Παρασκευή οι φήμες για επικείμενο ευρωπαϊκό “deal” ήταν αρκετές για να εκτιναχθεί κατά 10% η τιμή του ADR της Εθνικής Τράπεζας.
(banksnews.gr) 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top