“Αν στους επόμενους τρεις μήνες δεν αλλάξει η εξαγωγική πολιτική της χώρας, θα πάρω τα παιδιά μου και θα φύγω”. Με αυτά τα λόγια ο πρόεδρος των εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, Βασίλης Θωμαΐδης, αποτυπώνει το δραματικό της κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει οι εξαγωγείς: δηλαδή το βούλιαγμα.
Τα ζητήματα είναι σημαντικά: Η αδιαφορία της πολιτείας να δομήσει μια στρατηγική εξωστρέφειας και άρα να στηρίξει την όποια καλή προσπάθεια. Το υδροκέφαλο κράτος της πρωτεύουσας που αναγκάζει όλους αυτούς τους επιχειρηματίες να ταξιδεύουν τακτικότατα στην πρωτεύουσα για το παραμικρό θέμα, την ώρα που εδώ υπάρχουν δύο υφυπουργοί, σε κατάσταση -δυστυχώς- βιτρίνας ακόμα. Σε ποια ανεπτυγμένη χώρα του κόσμου πρέπει ένας επιχειρηματίας και τα στελέχη του να ταξιδεύουν 504 χιλιόμετρα για να συζητήσουν με υπηρεσιακά στελέχη και γραμματείς; Κανείς από την κυβέρνηση δεν αντιλαμβάνεται την ταλαιπωρία, το κόστος όλων αυτών των μετακινήσεων και κυρίως το μηδενικό αποτέλεσμα;
Τα αρνητικά σχόλια που επικρατούν πια παγκοσμίως για την Ελλάδα λόγω των δημοσιονομικών μας προβλημάτων έχουν σοβαρότατο αντίκτυπο στους εξαγωγείς, οι οποίοι πια δεν μπορούν να δουλέψουν. Όπως είπε μάλιστα χαρακτηριστικά ο κ. Θωμαΐδης, “οι εξαγωγικές επιχειρήσεις έχουν μπει στην black list”.
Όλα αυτά τα προβλήματα δεν είναι άγνωστα στην αρμόδια υπουργό Λούκα Κατσέλη. Τα γνωρίζει πολύ καλά. Γνωρίζει ότι πολιτεία αλλά και επιχειρηματίες πρέπει να αφήσουν πίσω τους την εσωστρέφεια.
Χρόνος όμως δεν υπάρχει και πρέπει να υπάρξει αντίδραση. Γιατί η απελπισία στην οποία έχουν περιέλθει οι επιχειρηματίες έχει ξεπεράσει πια κάθε όριο.
( ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ) 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top