«Οικογενειακές βεντέτες κάτω από την Ακρόπολη» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος στο εβδομαδιαίο περιοδικό της Ολλανδίας Elsevier το οποίο υποστηρίζει ότι «τους Έλληνες τους κυβερνούν εδώ και χρόνια οικογένειες που ρίχνουν το φταίξιμο η μια στην άλλη για κάθε καινούρια κρίση». Γράφει ο αθρογράφος: «Κανά δύο οικογένειες κυβερνούν την Ελλάδα. Στην Νέα Δημοκρατία την εξουσία έχουν, το κόμμα των οικογενειών Μητσοτάκη και Καραμανλή. Μετά έρχεται η κυβέρνηση στα χέρια του Σοσιαλιστικού κόμματος, ΠΑΣΟΚ, το κόμμα αυτό είναι η περιοχή των Παπανδρέου, των Kennedy’s της Αθήνας. Οι Έλληνες έχουν μια ωραία λέξη για αυτό το φαινόμενο των οικογενειών, οι οποίες παράγουν πολιτικούς. Μιλούν για τα τζάκια, ένας πολιτικός ανήκει στην καμινάδα και στην ζεστασιά της φωτιάς, γύρω από την οποία μαζεύεται η οικογένεια στο παλιό τους εξοχικό”.
Και συνεχίζει το άθρο: “Ο Ελληνας πρωθυπουργός είναι ο Γιώργος Παπανδρέου (57 ετών), πέρασε ένα μέρος της ζωής του στην Αμερική και την Σουηδία, όπου δίδασκε οικονομικά σε επώνυμα πανεπιστήμια. Ομιλεί ελληνικά με αμερικάνικη προφορά, αλλά αυτό δεν είναι πρόβλημα λόγω τζακιού. Το περασμένο φθινόπωρο πήρε την κυβέρνηση από τον Κώστα Καραμανλή. Αμέσως αποδείχτηκαν τα οικονομικά ελλείμματα, μιάμιση φορά μεγαλύτερα από ότι δήλωναν κρατικές στατιστικές. Σε συνεδριάσεις με ομολόγους του στις Βρυξέλλες ο Παπανδρέου κατηγορούσε τον προκάτοχο του για απάτη και λαθροχειρία με τους αριθμούς. Σε μια ολιγαρχία είναι προφανές να κατηγορείς τους προκατόχους σου με αυτό τον τρόπο. Το 2004 ο μόλις διοριζόμενος Καραμανλής δήλωνε στις Βρυξέλλες, ότι τα ερείπια ήταν μεγαλύτερα απ ότι είχαν αφήσει να εννοηθεί οι προκάτοχοι του από την ομάδα του Παπανδρέου. Είναι εξάλλου θρυλικές οι απάτες με τις αγροτικές επιδοτήσεις της Ε.Ε”.
Το συμπέρασμα του περιοδικού είναι άκρως επιθετικό:
“Η Ελλάδα εξισορροπεί στα όρια της οικονομικής αβύσσου. Χωρίς το σύστημα των τζακιών και της έντονα πολωμένης πολιτικής κουλτούρας δεν θα είχαν φτάσει μέχρι εδώ. Όταν μερικές αντιμαχόμενες οικογένειες εναλλάσσονται στην διακυβέρνηση της χώρας, σπρώχνει ο καθένας τα προβλήματα στον διάδοχο του. Γιατί εάν δεν το κάνετε, παίζεται το παιχνίδι του τα άλλου τζακιού.
Ο λαός αρχίζει να κουράζεται, αλλά η δημοκρατία ανθίζει εκ νέου με το πάθος για την μια ή την άλλη οικογένεια. Στην Ελλάδα κατηγορούν συχνά την πολιτική ελίτ, παράλληλα υποχωρούν στο πάθος τους για την μια ή άλλη γνωστή οικογένεια. Το γνωστό όνομα της μιας ή άλλης οικογένειας εμπνέει εμπιστοσύνη και κολλά ένα μεγάλο δίκτυο εξυπηρετήσεων των φίλων. Αυτό είναι δυνατότερο από όλα τα παλιά σκάνδαλα. Κάθε νέα γενιά βρίσκει ένα σύγχρονο πολιτικό στυλ. Ο Γιώργος Παπανδρέου για παράδειγμα παρουσιάζεται ως πραγματιστής σκεπτόμενος οικονομολόγος. Ο πατέρας του, Ανδρέας, ήταν ένας παθιασμένος σοσιαλιστής, ο οποίος ανακάτευε το εθνικό αίσθημα και τον αντιαμερικανισμό. Ο παππούς του ο Γιώργος Παπανδρέου, ο γέροντας, ήταν πάλι ένας φιλελεύθερος πολιτικός. Διότι μην σκεφτείτε ότι η παλιά φρουρά διαγράφεται μόλις γίνει αλλαγή των γενεών”.
Και διηγείται το εξής πραγματικό γεγονός: “Κάποια χρόνια πριν επισκέφτηκε το Elsevier τον πρώην πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Μητσοτάκη στην βίλα του κοντά στους εθνικούς κήπους, στην πρωτεύουσα. Η κόρη του Ντόρα Μπακογιάννη, ήταν εκείνο τον καιρό Υπουργός Εξωτερικών. Ο γιος του Κυριάκος ήταν στην Βουλή. Ο πατριάρχης είχε γραφείο στο σπίτι του. Πήγαιναν και έρχονταν σημαντικοί Έλληνες, οι οποίοι ήθελαν να ωφεληθούν από την σοφία που έδινε με δόσεις ο γέρος πολιτικός. Η Νέα Δημοκρατία είναι στην αντιπολίτευση υπό την αρχηγία του Αντώνη Σαμαρά. Αυτός δεν έχει οικογενειακούς δεσμούς με τους Μητσοτακικούς ή τους Καραμανλικούς. Αλλά η εμπειρογνώμων σε θέματα της Ελλάδας Agnes Dijk αναφέρει σε ένα άρθρο της ότι και ο Σαμαράς είναι απόγονος γνωστής πολιτικής οικογένειας. Ο παππούς του και ο θειος του, ο καθένας στην εποχή του, ήταν στην Βουλή. Ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν περίπου εβδομήντα χρονών και πρωθυπουργός όταν το 1986, κατά την διάρκεια ενός ταξιδίου στην πρώτη θέση της Ολυμπιακής αεροπορίας, ερωτεύτηκε μια αεροσυνοδό, η οποία θα μπορούσε να είναι η εγγονή του. Ξεκίνησε με την προσφορά ενός ποτού. Σύντομα ερωτεύτηκαν και ο πρωθυπουργός προχώρησε σε διαζύγιο. Στην συνέχεια άφησε την αγαπημένη του Δήμητρα Λιάνη, ευρέως γνωστή ως Μιμή να προεδρεύει του υπουργικού συμβουλίου. Τα παιδιά του δεν το δέχτηκαν και εμφανίστηκαν γυμνές φωτογραφίες της Μιμής στις ελληνικές εφημερίδες. Σύμφωνα με την Μιμή ήταν δουλειά Θεόδωρου Κατσανέβα, μέλους της Βουλής και γαμπρού του παλιού Παπανδρέου. Λίγο πριν από το θάνατο του, ο πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου μουρμούρισε, ότι υποστηρίζει την Μιμή για να γίνει Πρωθυπουργός. Αυτό απέτυχε, αλλά η Μιμή είχε καταφέρει να φτάσει αρκετά μακριά, αλλά κάτι πήγε στραβά στη δουλειά της, όταν σε μια εκδοχή της διαθήκης του τελευταίου λεπτού του Ανδρέα, διεκδίκησε με δίκη, όλη την οικογενειακή περιουσία , απαιτώντας και το σπίτι της άλλης χήρας του Παπανδρέου. Ο μελλοθάνατος πρωθυπουργός είχε καθορίσει τι αφήνει στους γιους του, “ένα ηθικό χρέος ως συνεχιστές της οικογενειακής παράδοσης”.
Η συνέχεια έχει ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον:
“Αυτή είναι η όμορφη πλευρά του συστήματος των τζακιών. Ο σημερινός πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, ήταν δεκαέξι όταν μπήκε η στρατιωτική αστυνομία για να συλλάβει τον πατέρα του. Αυτός ξέφυγε από την σκάλα και κρύφτηκε στην υδρορροή. Οι αστυνομικοί έβαλαν το πιστόλι στον κρόταφο του Γιώργου και τον τράβηξαν προς τα έξω, Ο αρχηγός των σοσιαλιστών δεν περίμενε την εκτέλεση και παραδόθηκε, Αργότερα, όταν ο Ανδρέας υπό πίεση των Αμερικανών αφέθηκε ελεύθερος, περιέγραψε το περιστατικό στο βιβλίο του “Δημοκρατία στο απόσπασμα”. (…) Όλα τα τζάκια ξέρουν ότι το έθνος βρίσκεται σε κίνδυνο. Το εθνικό συμφέρον υπερισχύει αυτή την στιγμή του ανταγωνισμούτων οικογενειών. Διότι εάν πάει πράγματι στραβά η υπόθεση, τότε θα υποστεί το κάθε τζάκι τις συνέπειες.»
(zoomnews.gr)


 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top