Είναι αλήθεια ότι πολλά άρθρα γνωστών και αγνώστων από το παρελθόν δείχνουν με πόση μακαριότητα και ελαφρότητα (ίσως και με χιούμορ) αποδεχόμασταν καταστάσεις ρεμούλας με ευθύνη των πολιτικών μας, για τα Ευρωπαϊκά προγράμματα. Το παρακάτω άρθρο έχει γραφτεί με τον τίτλο "Κλαδεύοντας δένδρα....συγκλίνουμε" στα ΝΕΑ στις 7 Απριλίου του 2001 από τον Δημήτρη Κουλουριανό τότε ευρωβουλευτή του ΔΗΚΚΙ και πρώην υπουργό οικονομικών (εγώ προσωπικά δεν τον θυμάμαι...). Γράφει λοιπόν ο υπουργός:

"Περνώντας από τον Εθνικό Κήπο πρόσεξα μία από τις γνωστές ταμπέλες που διαφημίζουν δημόσια έργα ανά την Ελλάδα με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ταμπέλα έγραφε «ανάδειξη Εθνικού Κήπου», δαπάνη... χρηματοδότηση Ε.Ε.... Είδα μέσα να κλαδεύουν δένδρα, να καθαρίζουν κ.λπ. και ησύχασα γιατί έτσι συγκλίνει η ελληνική οικονομία με την Ε.Ε. Αλήθεια, αδελφοί χριστιανοί της κυβέρνησης, χρησιμοποιούμε κεφάλαια της Ε.Ε. για να κλαδεύουμε δένδρα; Τότε σκέφθηκα να ζητήσω ανάλογη βοήθεια για να κλαδέψω τ' αμπέλι και τις ελιές στην Κορώνη.
Όσοι πιστοί προσέλθετε
Αναλογιζόμενος το πώς χρησιμοποιήσαμε τα τρισεκατομμύρια που πήραμε στα είκοσι χρόνια που είμαστε στην ΕΟΚ-Ε.Ε. απογοητεύεσαι Πρώτο χαρακτηριστικό η υστέρηση στην απορρόφηση κεφαλαίων. Και επειδή «ο χρόνος είναι χρήμα» ακόμη και καθυστερήσεις ισοδυναμούν με οικονομική απώλεια. Άλλωστε ο λαός λέει, όταν έχεις να πάρεις να πηγαίνεις πρώτος. Δεύτερο χαρακτηριστικό ο κατακερματισμός με χρηματοδότηση πολλών μικρών έργων αμφιβόλου συμβολής στην ανταγωνιστικότητα και ανάπτυξη της οικονομίας. Πρόσθεσε ότι συχνά «τα έργα» έχουν τη μορφή καταναλωτικής δαπάνης παρά επενδυτικής δραστηριότητας Είναι γνωστή η δημιουργία «βιομηχανίας» σεμιναρίων, προγραμμάτων μετεκπαίδευσης κ.λπ. αμφιβόλου αποτελεσματικότητας λόγω ασαφών στόχων και ανεπαρκούς οργάνωσης. Απλώς, τρέξε κόσμε, μοιράζουν λεφτά.
Ακούμε ότι το Α έργο δημιουργεί τόσες «νέες θέσεις εργασίας», δίνοντας τη λανθασμένη εντύπωση ότι αυτές είναι θέσεις διαρκείας, ενώ υπάρχουν μόνο κατά την εκτέλεση του έργου. Ακόμη, σε περιπτώσεις όπως μετεκπαιδεύσεις κ.λπ., πρόκειται για απασχόληση μάλλον παρά για εργασία. Άλλωστε με τόσες «νέες θέσεις εργασίας» που... δημιουργούν οι κυβερνητικές ανακοινώσεις δεν θα έπρεπε να υπάρχουν άνεργοι. Και θυμήθηκα τις στατιστικές των Αμερικανών στο Βιετνάμ που είχαν εξοντώσει όλους τους Βιετκόνγκ και... υπήρχε και έλλειμμα.
Σε επίσκεψη στην Πορτογαλία σημείωσα πόσο αποτελεσματικά χρησιμοποίησαν τα κεφάλαια της Ε.Ε., επικεντρώνοντας τη δαπάνη σε λίγα σημαντικά έργα μακροχρόνιας σκοπιμότητας και αναπτυξιακής συμβολής. Αντιθέτως, εμείς ακολουθήσαμε το «όσοι πιστοί προσέλθετε» και «όποιος επρόφθασε τον Κύριον είδε». Προσθέτω ακόμη την εκτροπή κεφαλαίων από έργα ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη της επαρχίας προς έργα εντυπωσιασμού στην Αττική λόγω της «νέας Μεγάλης Ιδέας του Έθνους», της Ολυμπιάδας του 2004. Φαίνεται ότι οι Ολύμπιοι θεοί μας εκδικούνται ακόμη δίνοντάς μας τους Αγώνες. "

 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top