Παρά τα λεγόμενα, ο μηχανισμός διάσωσης ίσως δεν αντέξει για πολύ. Ας θυμηθούμε ότι η κυβέρνηση «απείλησε» την Ευρώπη και τις αγορές (που δάνειζαν με 5%) ότι θα αναζητήσει «φθηνό χρήμα» στο ΔΝΤ (!) ισχυριζόμενη ότι «το Ταμείο δεν θα ζητήσει επιπλέον μέτρα». Δυστυχώς το «περίστροφο» αποτελείωσε τη χώρα. Καταδικάστηκε η οικονομία σε αργό θάνατο λόγω αποκλεισμού από τις αγορές και η Ελλάδα εγκλωβίστηκε σε έναν προβληματικό ευρωπαϊκό μηχανισμό, που έμοιαζε ειδυλλιακός, σαν το λιμάνι του Καστελόριζου, αλλά μία εβδομάδα μετά την προσφυγή σε αυτόν αποδεικνύεται καταστροφικός. Μια χρεοκοπημένη οικονομία δεν διασώζεται με ετήσια δάνεια 45 δισεκατομμυρίων ευρώ τα οποία είναι αναγκασμένη να επιστρέψει σε τρία χρόνια. Μία τριετία ήδη φορτωμένη με την υποχρέωση αποπληρωμής δυσβάστακτων χρεών δεν μπορεί να επιβαρύνεται με ακόμη περισσότερα. Καθώς όμως μια ήδη χρεωμένη Ευρώπη δεν μπορεί να προσφέρει τίποτε περισσότερο από βραχυπρόθεσμα δάνεια, οι αγορές αντιλήφθηκαν την παγίδα και απέσυραν την εμπιστοσύνη τους από την Ελλάδα και τις άλλες χώρες του Νότου.
Καθώς η κρίση αρχίζει να απειλεί τις χώρες αυτές, αυξάνονται τα επιτόκια δανεισμού τους με αποτέλεσμα αφενός να μην μπορούν να δανειστούν τόσο εύκολα (όσο πριν από 10 ημέρες!) για να δανείσουν την Ελλάδα και αφετέρου να είναι όλο και πιο πιθανό να διεκδικήσουν και αυτές με τη σειρά τους πρόσβαση στον μηχανισμό (τον οποίον, όμως, θα χρηματοδοτήσει ποιος;). Ολα αυτά εξηγούν γιατί στο ΔΝΤ συζητούν ότι κλιμακώνεται μια κρίση ιστορικών διαστάσεων που μπορεί ακόμη και να διασπάσει την ευρωζώνη. Ο μηχανισμός λοιπόν, όπως είναι σήμερα, επιτείνει το αδιέξοδο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει διέξοδος.
Ανθρωποι των αγορών υποστηρίζουν ότι η μοναδική λύση είναι να δανείζεται η ευρωζώνη ως ενιαία οικονομική οντότητα εκδίδοντας ευρωομόλογα. Εξηγούν ότι σε μια εποχή πρωτοφανούς ζήτησης δανεικών (λόγω της ύφεσης) μόνο τέτοιες εκδόσεις μπορούν να ανταγωνιστούν τους τίτλους δολαρίου στις αγορές των πλεονασματικών ασιατικών χωρών, που είναι σήμερα οι επίσημοι δανειστές των ΗΠΑ (και οι οποίοι θα ήθελαν να μειώσουν την έκθεσή τους στο αμερικανικό χρέος). Θα γίνει;
(To Bήμα)


 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top