"Τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα δεν αναμένεται να βελτιωθεί η κατάσταση των νέων στην Ελλάδα, των οποίων η ζωή πλήττεται ιδιαίτερα από την οικονομική ύφεση". Με αυτά τα λόγια απάντησε, κατά τη διάρκεια της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μπαρόζο, στην παρέμβαση του ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, κ. Γ. Παπανικολάου σχετικά με την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα και το ρόλο που πρέπει να διαδραματίσει η Επιτροπή σε σχέση με την υλοποίηση του φιλόδοξου προγράμματος EU 2020 για την ενίσχυση της απασχόλησης και την καταπολέμηση της φτώχειας.
Ο κ. Μπαρόζο σημείωσε ότι δεν μπορούν να υπάρχουν αισιόδοξες προβλέψεις για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων στην Ελλάδα όσο δεν αποκαθίσταται η σχέση παραγωγικότητας και ανάπτυξης. "Κάτι τέτοιο δεν αναμένεται να γίνει άμεσα αφού η Ελλάδα δεν έχει ανακτήσει την εμπιστοσύνη που απαιτείται για την ανάκαμψη της οικονομίας", ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Επιτροπής. Στην δε κριτική του ευρωβουλευτή ότι η Επιτροπή αυτή την περίοδο παρουσιάζεται παραγκωνισμένη έναντι του Συμβουλίου στην αντιμετώπιση του ελληνικού προβλήματος, ο κ. Μπαρόζο απέφυγε να απαντήσει.
Εξάλλου, σε τοποθέτηση του κατά τη διάρκεια της διαδικασίας των ερωτήσεων προς την Επιτροπή ο κ. Παπανικολάου τόνισε ότι η Επιτροπή θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική όταν αφήνει να εννοούνται ως βέλτιστες επιλογές οι μισθολογικές περικοπές στον ιδιωτικό τομέα. Από οικονομικής σκοπιάς, μια τέτοια εξέλιξη θα επιτείνει ακόμα περισσότερο την ύφεση αφού περιορίζεται σε μεγάλο βαθμό η εγχώρια ζήτηση και η εσωτερική κατανάλωση. Άμεση επίπτωση αυτής της κυκλικότητας είναι η μείωση των κρατικών εσόδων, παρατήρησε σχετικά ο `Ελληνας ευρωβουλευτής.
Στην απάντηση του εκπροσώπου του Επιτρόπου O. Rehn, κ. De Gucht που παρουσίασε τις περικοπές μισθών και την ανεργία των νέων στην Ελλάδα ως "αναγκαίο κακό", ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. υπογράμμισε ότι η γενιά των 700 ευρώ δεν μπορεί να υποστεί νέες επιβαρύνσεις. Τα αποκαλυπτικά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής που ανεβάζουν την ανεργία στο 11,3% εκ των οποίων σχεδόν οι μισοί είναι νέοι έως 34 χρονών -14,6% στις ηλικίες 25 εως 34- δεν αφήνουν περιθώρια ευέλικτων προσαρμογών. Ο κ. De Gucht συμφώνησε με τον `Ελληνα ευρωβουλευτή και παραδέχτηκε ότι τα στοιχεία που πρόσφατα δόθηκαν στη δημοσιότητα για την τάση της ανεργίας στην Ελλάδα είναι αποκαρδιωτικά ενώ παρατήρησε ότι η απασχόληση έχει άμεση σχέση με την χαμηλή παραγωγικότητα ιδιαίτερα στον εκτεταμένο και δυσλειτουργικό δημόσιο τομέα της χώρας. 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top