Η ακτοφυλακή των ΗΠΑ ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι η διαρροή μετά την θανατηφόρα έκρηξη σε εξέδρα απάντλησης πετρελαίου της BP Plc στον Κόλπο του Μεξικού είναι πενταπλάσια από ότι πιστευόταν αρχικά, την ώρα που οι πετρελαιοκηλίδες που έχουν σχηματιστεί απειλούν να προκαλέσουν τεράστια οικολογική καταστροφή σε τέσσερις πολιτείες της χώρας που έχουν ακτές στον Κόλπο.
Η ακτοφυλακή ανέφερε ότι η BP --ιδιοκτήτρια της πλατφόρμας και οικονομική υπεύθυνη για την απορρύπανση στην περιοχή-- εντόπισε και τρίτη διαρροή από κοίτασμα σε βάθος 5.000 ποδών (1.525 μέτρων) ανοικτά των ακτών της Λουιζιάνας.
Ήδη, η μόλυνση στην περιοχή είναι η χειρότερη στην ιστορία των ΗΠΑ.
"Ανακάλυψαν νέα διαρροή", δήλωσε ο Έρικ Σουάνσον, αξιωματούχος της ακτοφυλακής, προσθέτοντας ότι εκτιμάται πλέον πως η διαρροή πετρελαίου ξεπερνά "τα 5.000 βαρέλια την ημέρα".
Τουλάχιστον 11 εργαζόμενοι στην πλατφόρμα εξακολουθούν να αγνοούνται και θεωρούνται --και επίσημα-- νεκροί μετά τη χειρότερη καταστροφή του είδους εδώ και μια δεκαετία.
Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ενημερώθηκε για την κατάσταση, ενώ "καλέσαμε την BP να διαθέσει επιπλέον πόρους", και εξετάζεται το ενδεχόμενο να παράσχει βοήθεια το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, σύμφωνα με ανώτατο αξιωματούχο της ακτοφυλακής.
Η πετρελαιοκηλίδα που έχει σχηματιστεί απειλεί βιότοπους άγριων ζώων, πτηνών και ψαριών, παρθένες παραλίες και εκβολές ποταμών στη Λουιζιάνα, στο Μισισιπή, στην Αλαμπάμα και στη Φλόριδα.
Η πετρελαιοκηλίδα που έχει σχηματιστεί εκτιμάται ότι ξεπερνά σε μέγεθος την Δυτική Βιρτζίνια. Η BP και η ακτοφυλακή προσπαθούν να την περιορίσουν πριν φτάσει στις ακτές και έβαλαν "ελεγχόμενη πυρκαγιά" σε ένα μέρος της. Στην προσπάθεια περιορισμού της ρύπανσης, που είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία, συμμετέχουν δεκάδες πλοία και αεροσκάφη.
Η πετρελαιοκηλίδα βρισκόταν 23 μίλια (37 χλμ.) ανοικτά των ακτών της Λουιζιάνας. Σύμφωνα με την AccuWeather, η αλλαγή των ανέμων ενδέχεται να τη σπρώξει στις ακτές το Σαββατοκύριακο. Ο κυβερνήτης της Λουιζιάνας ζήτησε να υπάρξει κατεπείγουσα βοήθεια από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση για να προστατευτούν οι ακτές της.
Το δυστύχημα αυτό είναι το χειρότερο του είδους από το 2001, όταν σε μια πλατφόρμα απάντλησης πετρελαίου της Petrobras είχε σημειωθεί έκρηξη η οποία είχε στοιχίσει τη ζωή 11 εργαζομένων σε αυτή.


 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top