Η μυστική διπλωματία στο αποκορύφωμά της. Ο κ. Δρούτσας, με δόλωμα προς τους δημοσιογράφους το Συμβούλιο Συνεργασίας των δέκα υπουργών και με την ανακοίνωση των 5 ΜΟΕ, νόμιζε ότι θα περάσει απαρατήρητο το ότι δεν αναφέρθηκαν με τον κ. Νταβούτογλου καθόλου στα επίμαχα θέματα:
Αιγαίο, Κύπρος, ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας κ.λπ.
Μα τα θέματα αυτά ο κ. Δρούτσας τα συζήτησε μόνος του (ναι, απολύτως μόνος του) με τον Ερντογάν και τον Νταβούτογλου. Έτσι, για να μην υπάρχει άλλη μαρτυρία, να μην υπάρχει κανένα στοιχείο. Εξάλλου δεν υπάρχουν τηλεγραφήματα, προφορικά μεταφέρει ιδέες στους Τούρκους ο κ. Δρούτσας, προφορικά μεταφέρει τις απαντήσεις στον κ. Παπανδρέου. Οι υπηρεσιακοί παράγοντες νομίζουν ότι διαδραματίζουν ρόλο περιμένοντας έξω από τις κλειστές πόρτες στις αίθουσες που ο κ. Δρούτσας ασκεί υψηλή διπλωματία.
Ως έμπιστος μεταφορέας θέσεων από και προς την Άγκυρα, μάλλον δεν θα πρέπει να ανησυχεί για την προαγωγή του. Εξάλλου πολιτικό πρόσωπο δύσκολα θα αναλάμβανε αυτήν την αποστολή…
Τη πιο μεγάλη πλάκα που κάνουν οι Τούρκοι είναι αυτή με την περίφημη αμοιβαία μείωση των εξοπλισμών. Ο Α. Νταβούτογλου είπε ενώπιον του κ. Δρούτσα ότι η κυβέρνηση Ερντογάν έχει προβεί σε μεγάλες μειώσεις των εξοπλισμών, υπονοώντας προφανώς ότι τώρα πρέπει και η Ελλάδα να… ανταποκριθεί. Πράγματι είναι πρωτοφανές στα διεθνή χρονικά και στη διπλωματική ιστορία μια χώρα που απειλεί μια άλλη να την πείθει ότι πρέπει να μειώσει την αποτρεπτική ικανότητά της, χωρίς να έχει αρθεί η απειλή εκ μέρους της. Και το πιο τραγικό είναι ότι η απειλούμενη χώρα σχεδόν πανηγυρίζει κιόλας...
-Όσον αφορά την εξαγγελία του κ. Παπανδρέου και του κ. Δρούτσα ότι θέλουν να λύσουν τα ελληνοτουρκικά προβλήματα, είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι οι υπηρεσιακοί, που γνωρίζουν και έχουν χειριστεί επί μακρόν τα ελληνοτουρκικά, είναι στο περιθώριο. Ο Γ. Σαββαΐδης δεν έχει ιδιαίτερο λόγο, ο κ. Σκοπελίτης πέρασε στη σύνταξη, ο κ. Βασιλόπουλος κάπου βρίσκεται στην απόσυρση, ο κ. Κακλίκης πήγε Γενεύη και έχει ο Θεός. Ο Δ. Παρασκευόπουλος γνωρίζει μεν αλλά με τι να πρωτοασχοληθεί; Πάντως με τον Δ. Τουλούπα, όσο καλές κι αν είναι οι προθέσεις του, δεν μπορείς να στηρίξεις εφ' όλης της ύλης διάλογο.
(To Παρόν)


 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top