Βιβλικές παραβολές θυμούνται αυτές τις άγιες ημέρες αρκετοί τραπεζίτες, διαβάζοντας την τελευταία ανακοίνωση-χαστούκι του οίκου Moody’s για τις τιτλοποιήσεις και τα καλυμμένα ομόλογα των ελληνικών τραπεζών: «πιο εύκολα», τονίζουν, «θα περάσει μια καμήλα από την τρύπα της βελόνας, παρά θα λάβει βαθμολογία τριπλού “A” μια έκδοση τίτλων ελληνικής τράπεζας»!
Η Moody’s, κλείνοντας χθες μια συζήτηση που η ίδια άνοιξε στις 4 Φεβρουαρίου, όταν ανακοίνωσε ότι αναθεωρεί τα κριτήρια αξιολόγησης ελληνικών δομημένων εκδόσεων, φαίνεται να αφήνει περιθώρια για κορυφαία βαθμολόγηση ελληνικών τραπεζικών τίτλων, αλλά στην πραγματικότητα εξαφανίζει κάθε ελπίδα να συμβεί κάτι τέτοιο και δημιουργεί μείζον ζήτημα ρευστότητας για αρκετές ελληνικές τράπεζες, που έχουν λάβει δανεισμό από την Τράπεζα της Ελλάδος με εγγύηση τιτλοποιήσεις κορυφαίας βαθμολόγησης.
Η Moody’s θα επαναξιολογήσει όλες τις εκδόσεις των ελληνικών τραπεζών, συνολικού ύψους 54 δις. ευρώ, εκ των οποίων εκδόσεις ύψους 27 δις. ευρώ έχουν λάβει το «παράσημο» του τριπλού «Α», και πιθανότατα το «παράσημο» θα διατηρηθεί σε ελάχιστες περιπτώσεις.
Ειδικότερα, τα κριτήρια που ανακοίνωσε η Moody΄s, με βάση τα οποία θα μπορούν να αποσπάσουν κορυφαία βαθμολογία ελληνικοί τίτλοι ισοδυναμούν με ανυπέρβλητα, στις περισσότερες περιπτώσεις, εμπόδια:


- Οι τράπεζες καλούνται, για να θεωρηθούν επαρκώς ασφαλείς οι εκδόσεις τους, να δημιουργήσουν τεράστια «μαξιλάρια» απορρόφησης ζημιών, δηλαδή να αποδείξουν ότι έχουν ικανό αριθμό ομοειδών δανείων σε «εφεδρεία» για να αξιοποιήσουν σε αντικατάσταση τιτλοποιημένων δανείων που θα «κοκκινίζουν».
- Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οίκου, ότι για κάθε έκδοση ύψους 100 εκατ. ευρώ με «εγγύηση» στεγαστικά δάνεια, θα χρειάζονται «εφεδρείες» δανείων ύψους 25-45 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, για καταναλωτικά ο πήχης ανεβαίνει μεταξύ 40 και 60 εκατ. ευρώ και για τα επιχειρηματικά δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων στα 45 έως 65 εκατ. ευρώ.
- Με δεδομένη τη μείωση σε βαθμό… εξαφανίσεως των απολύτως υγιών δανείων στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να «πατσίσουν» προβληματικά δάνεια που θα φεύγουν από τα «μπουκέτα» των τιτλοποιήσεων, οι όροι που θέτει η Moody’s θεωρούνται απαγορευτικοί για τις περισσότερες περιπτώσεις τιτλοποιήσεων, καθώς μάλιστα η πιστωτική επέκταση έχει «παγώσει» και τα τραπεζικά χαρτοφυλάκια παραμένουν ουσιαστικά στάσιμα.
Μάλιστα, η Moody’s ανακοίνωσε ότι θα υποβάλει σε ακραία τεστ αντοχής τις τραπεζικές τιτλοποιήσεις, για να προσδιορίσει το μέγεθος των «μαξιλαριών» που θα χρειασθούν σε κάθε περίπτωση, ώστε να διατηρηθούν οι κορυφαίες βαθμολογίες που έχουν σήμερα οι μισές τιτλοποιήσεις ελληνικών τραπεζών.
Ειδικότερα, προκειμένου να προσδιορίσει το μέγεθος της πιστωτικής ενίσχυσης (credit enhancement) για την επίτευξη της αξιολόγησης Aaa, η Moody΄s θα εξετάζει ακραία σενάρια, όπως η κρίση στην Αργεντινή του 2000, όταν η συστημική τραπεζική κρίση σε συνδυασμό με την κρίση του χρέους της χώρας οδήγησαν τον πληθωρισμό να ξεπεράσει το 40% και έφεραν υποχώρηση του ΑΕΠ άνω του 10%!
Με τέτοιες παραδοχές για τα stress tests, που είναι πολύ πιο «μαύρες» από αυτές που χρησιμοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος για τα δικά της stress test στο τραπεζικό σύστημα, βέβαιο είναι, όπως εκτιμούν τραπεζικά στελέχη, ότι ελάχιστες τιτλοποιήσεις ελληνικών τραπεζών θα περάσουν πάνω από τον πήχη.
Όλα αυτά αποκτούν ιδιαίτερη σημασία στην παρούσα συγκυρία έντονης έλλειψης ρευστότητας στην τραπεζική αγορά, καθώς μάλιστα η ΕΚΤ έχει θέσει αυστηρότερους κανόνες που τίθενται σταδιακά σε ισχύ για την αποδοχή τραπεζικών τίτλων ως εγγύηση χρηματοδότησης.
Την ίδια ώρα, η Τράπεζα της Ελλάδος έχει ζητήσει λεπτομερή στοιχεία από τις τράπεζες για τη σημερινή κατάσταση των δανείων που έχουν τιτλοποιηθεί, για να δημιουργηθούν τίτλοι Aaa, που έχουν δεσμευθεί στην κεντρική τράπεζα ως εγγυήσεις δανεισμού. Και αυτό, γιατί η ΤτΕ σκοπεύει σύντομα να προχωρήσει σε πράξεις ρέπος, για να αντλήσει ρευστότητα χρησιμοποιώντας αυτούς τους τίτλους και επιθυμεί να είναι βέβαιη για την ποιότητα των τίτλων που έχουν προσφέρει οι ελληνικές τράπεζες…
(banksnews.gr)
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top