«Αντίβαρο αναπτυξιακό απαιτείται επειγόντως», δηλώνει η Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρόδη Κράτσα, για τις τελευταίες ανακοινώσεις της κυβέρνησης
Και από τις χθεσινές ανακοινώσεις της κυβέρνησης για την εξυγίανση της οικονομίας, λείπουν πλήρως τα μέτρα αναπτυξιακού χαρακτήρα με αποτέλεσμα η οικονομία να απειλείται με βαθιά ύφεση διαρκείας. Είναι χαρακτηριστικό ότι τους τελευταίους δύο μήνες ο πρωθυπουργός αρκείται να προχωρήσει για τρίτη φορά σε ανακοινώσεις μέτρων εισπρακτικού χαρακτήρα, τα οποία κάθε φορά είναι και πιο επώδυνα για τους πολίτες.
Είναι σαφές ότι οι καθυστερήσεις και πειραματισμοί των τελευταίων 5 μηνών ανέβασαν το λογαριασμό για τους φορολογούμενους καθώς η κυβέρνηση δεν επέτυχε τους δημοσιονομικούς στόχους του Προγράμματος Σταθερότητας. Επί της ουσίας, η αύξηση του ΦΠΑ θα δημιουργήσει πληθωριστικές πιέσεις και θα μειώσει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας σε μία περίοδο κατά την οποία η χώρα χρειάζεται επενδυτές, ξένους επισκέπτες και αγοραστές των εξαγωγικών μας προϊόντων.
Όμως το σημαντικότερο είναι ότι οι θυσίες των δημοσίων υπαλλήλων και των πολιτών συνολικά θα πάνε χαμένες εάν δεν υπάρξει ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα άμεσης δράσης. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ και ο Πρωθυπουργός πρέπει να ξεπεράσουν τον κακό τους εαυτό, να πιστέψουν στην ανάπτυξη και στην δημιουργία κατάλληλων συνθηκών με μεταρρυθμίσεις και ευκαιρίες. Μέτρα όπως η μείωση της γραφειοκρατίας για την ίδρυση και λειτουργία επιχειρήσεων, η απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων, η επιτάχυνση στο ρυθμό απορρόφησης των κοινοτικών προγραμμάτων, το άνοιγμα των επαγγελμάτων και η θέσπιση κανόνων για τη χωροθέτηση επενδύσεων στον τουρισμό και τη βιομηχανία δεν έχουν κόστος αλλά μπορούν να συμβάλουν στην αναθέρμανση της οικονομίας. Αυτό προσπαθούν να κάνουν όλες οι χώρες που δεν θέλουν να χάσουν το τραίνο της ανάπτυξης.
Παράλληλα καθυστερεί η αναμόρφωση και αναβάθμιση του κρατικού μηχανισμού για να υλοποιηθεί η εξυγίανση του συστήματος. Χωρίς αυτό, το κυνήγι της μεγάλης φοροδιαφυγής παραμένει μόνο στα χαρτιά με αποτέλεσμα τα βάρη να τα επωμίζονται κυρίως οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι.


 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top