Σπάνια βιβλία, ιστορικά αρχεία και έργα τέχνης, συνθέτουν το υλικό της έκθεσης «Πολύτιμες Συλλογές της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πατρών», η οποία φιλοξενείται από σήμερα 1η Μαρτίου έως και την Τετάρτη 31 του μηνός στη Δημοτική Πινακοθήκη Πάτρας.
Η έκθεση θα ανοίξει τις πύλες της στις 7 η ώρα το απόγευμα, πραγματοποιείται με αφορμή την συμπλήρωση 100 ετών από την λειτουργία της Δημοτικής Βιβλιοθήκης.
Οι επισκέπτες της έκθεσης θα έχουν την δυνατότητα να προσεγγίσουν τον πλούτο της βιβλιοθήκης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στα εκθέματα δεν συμπεριλαμβάνονται τα έξι έργα του Τσίλερ - τα οποία θεωρούνται μοναδικά στο είδος τους - καθώς αυτά θα εκτίθενται από τα μέσα Μαρτίου στην εθνική Πινακοθήκη η οποία διοργανώνει έκθεση με έργα του μεγάλου αρχιτέκτονα που εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για το έτος Τσίλερ.
Στο δυναμικό της βιβλιοθήκης εντάσσονται περίπου 200.000 τόμοι, που αφορούν κάθε είδος βιβλιογραφικής συγγραφικής προσπάθειας. Μεγάλο μέρος της συλλογής προέρχεται από δωρεές πατρινών πολιτών που είχαν διατελέσει σε υψηλά πολιτειακά αξιώματα, όπως οι Δημήτριος Γούναρης και Παναγιώτης Κανελλόπουλος, αλλά και από αγορές οι οποίες ανέρχονται κατά μέσο όρο σε 2.500 με 3.000 τόμους ετησίως.
Επίσης διαθέτει σημαντικό αριθμό πολυτίμων και σπανίων βιβλίων από την εποχή του 16ου αιώνα ακόμα, αλλά και πολλά σημαντικά προσωπικά αρχεία σημαινόντων προσωπικοτήτων της Αχαΐας, που διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στην ιστορία της Ελλάδος και τοπικά. Μάλιστα το υλικό της διανθίζεται και από αρχειακό υλικό εφημερίδων ή περιοδικού Τύπου, τοπικής και πανελλήνιας εμβέλειας αλλά και από σπάνια χειρόγραφα, γκραβούρες, φωτογραφικό υλικό, πίνακες ζωγραφικής, γλυπτά.
Η ταξινόμηση και αναζήτηση του υλικού γίνεται σύμφωνα με το δεκαδικό σύστημα Dewey, ενώ για την εισαγωγή υλικού σε Η/Υ, χρησιμοποιείται σύστημα αυτοματισμού Βιβλιοθηκών ΑΒΕΚΤ 5.6 του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης (Ε.Κ.Τ.).
Στη Βιβλιοθήκη επίσης δύναται χρησιμοποιηθεί και σύστημα Braille για τα άτομα με προβλήματα όρασης & παρέχονται διευκολύνσεις στα άτομα κινητικών δυσκολιών.
(naftemporiki.gr) 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top