Σε ζώνη κατάρρευσης των εργασιακών δικαιωμάτων μετατρέπεται η αποβιομηχανοποιημένη Μακεδονία. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ολοένα και περισσότερες συλλογικές συμβάσεις εργασίας μετατρέπονται σε ατομικές. Δηλαδή η πλήρης απασχόληση με ασφαλιστική κάλυψη και αποδοχές σύμφωνα με τις συλλογικές συμβάσεις μετατρέπεται σε μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση.
Οι εργοδότες αξιοποιούν την ανασφάλεια που δημιουργεί η κρίση και η απειλή της ανεργίας προκειμένου να αποσπάσουν συναινέσεις των εργαζομένων στα μέτρα αυτά. Εξαθλιωμένη εργασία ή ανεργία, είναι το δίλημμα που θέτουν.
Ο εκβιασμός αυτός δεν θα περνούσε σε τόση έκταση, αν εγκαίρως η κυβέρνηση είχε προχωρήσει στην κατάργηση του νομοθετικού πλαισίου των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. που επιτρέπουν τέτοιες ρυθμίσεις εις βάρος των εργαζομένων. Αν οι ρυθμίσεις αυτές είχαν σχεδιαστεί ως εξαιρέσεις πριν, τείνουν να μετατραπούν σε κανόνα μετά την εκδήλωση της κρίσης.
Είναι χαρακτηριστικό ότι για πρώτη φορά καταγράφονται μεγάλα ποσοστά εργαζομένων που είναι διατεθειμένοι να εργαστούν, στην ανάγκη, σε συνθήκες μερικής απασχόλησης. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΥΕ, το 49,3% των ανέργων επιμένει να αναζητεί αποκλειστικά πλήρη απασχόληση, ενώ το 40,9% συμβιβάζεται και με τη μερική.
Σήμερα ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στο συνέδριο της ΓΣΕΕ στη Χαλκιδική. Το πιθανότερο είναι να υποσχεθεί ότι η ελαστική απασχόληση θα γίνεται με κανόνες. Οι κανόνες αυτοί υπάρχουν και εφαρμόζονται λίγα χιλιόμετρα πιο 'κεί...
Οι εργοδότες εκβιάζουν τους εργαζόμενους με πολιτικές πλάτες. Τι άλλο μήνυμα στέλνει η άρνηση της κυβέρνησης να καταργήσει το "μεσαιωνικό εργασιακό καθεστώς", όπως προεκλογικά είχε υποσχεθεί ο κ. Παπανδρέου; Κι όχι μόνον αυτό! Στον δημόσιο διάλογο έχει τεθεί θέμα περαιτέρω συρρίκνωσης των συλλογικών συμβάσεων με την κατάργηση του κατώτατου μισθού και την απελευθέρωση των απολύσεων. Μπορεί η κυβέρνηση να μην έχει ακόμη προσχωρήσει σε αυτές τις προτάσεις, αλλά η διακίνησή τους ενθαρρύνει την εργοδοτική αυθαιρεσία και προλειαίνει το έδαφος για τη θεσμοθέτησή τους.
Η επίθεση στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων αποδεικνύεται η κρυφή όψη της συζήτησης περί της "χρεωκοπίας" της χώρας.
(Aυγή)
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top