ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΣ
Ο κήπος δόθηκε σαν το ωραιότερο περιβάλλον των ανθρώπων. Ο Παράδεισος ήταν ένας όμορφος κήπος. Γι' αυτό και η λέξη κήπος και η έννοια της εκφράζει πάντα ομορφιά, ηρεμία, γαλήνη.
Δυστυχώς όμως, ο άνθρωπος δεν πρόσεξε την ομορφιά του κήπου. Παρασυρμένος από τις πονηρές εισηγήσεις, προτίμησε τ' αγκάθια του πονηρού, παρά τα όμορφα κρίνα του παραδείσου. Έτσι ο κήπος μεταβλήθηκε σε χώρο δράματος και όχι θεώσεως.
Δεν είναι συμπτωματικό, ότι μέσα στον κήπο της Γεσθημανή συντελέσθηκε η σύλληψη του Χριστού. Το γεγονός αυτό μας λέει, ότι και στο ωραιότερο περιβάλλον ο άνθρωπος μπορεί να γίνει απάνθρωπος.
Το περιβάλλον βεβαίως παίζει ρόλο στη διαμόρφωση του ανθρώπου. Δεν είναι όμως πρώτο. Ο άνθρωπος διαμορφώνεται με την κρίση του, τη θέληση του, με τη χάρη του Θεού δια των Αγίων Μυστηρίων.
Υπήρχαν και υπάρχουν άνθρωποι που έζησαν σε άσημο περιβάλλον και έγιναν άγιοι. Και υπάρχουν άλλοι, όπως οι πρωτόπλαστοι, που έζησαν στον παράδεισο και έγιναν άσχημοι. Ας μην ενοχοποιούμε λοιπόν το περιβάλλον για ό,τι εμείς αμελούμε και καταστρέφουμε στην ζωή μας.
Τον πρώτο λόγο έχει η καρδιά και η θέληση μας.
Πρωτοπρεσβύτερος Γερασιμάγγελος Στανίτσας
(Ι.Ν Αγίας Βαρβάρας Πάτρας)
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top