Την φωνή αγανάκτησης της κοινωνίας και κυρίως των πολιτών με χαμηλά εισοδήματα που πλήττονται περισσότερο από το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, μετέφερε στη Βουλή, ο Βουλευτής Αχαϊας Νίκος Ι. Νικολόπουλος.
Στην εισήγησή του στη συζήτηση επί των άρθρων, ο Αχαιός Βουλευτής έκανε την πολιτική «ακτινογραφία» των διατάξεων του φορολογικού νομοσχεδίου που αποβαίνουν σε βάρος διαφόρων επαγγελματικών κλάδων και κοινωνικών τάξεων, προβλέποντας ότι θα προκαλέσει πολιτικές ανατροπές και θα διαλύσει την κοινωνική συνοχή και την προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής και υλοποίησης των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων.
«Αν δεν ήταν επικίνδυνο και εχθρικό προς την κοινωνία, το φορολογικό νομοσχέδιο με το οποίο ζητά αντιλαϊκή συνενοχή η Κυβέρνηση, θα ήταν απλά ανόητο. Αλλά τελικά είναι ανόητο, ακριβώς γι’ αυτό: Επειδή είναι επικίνδυνο και εχθρικό προς την κοινωνία. Πρόκειται για ένα…γενικό νομοσχέδιο, όσο γενική δηλαδή είναι και η φιλοσοφία του, με μια… γενική φορολογική επιβάρυνση για εισοδήματα μεγαλύτερα από 40.000 ευρώ και ελαφρύνσεις για εισοδήματα μικρότερα των 30.000 με μέγιστη ελάφρυνση, μόλις 340 ευρώ το χρόνο! Αλλά σας υπενθυμίζω ότι έχουν προηγηθεί αυξήσεις στην έμμεση φορολογία, όπως στα καύσιμα και τον Φ.Π.Α που επί του πρακτέου και αναλογικά πλήττουν τα χαμηλά εισοδήματα», είπε ο κ. Νικολόπουλος και προσέθεσε:
«Αλλά δεν είναι μόνο…γενικώς καμωμένο αυτό το νομοσχέδιο. Είναι και πολύ… ειδικό σε αυτά που δεν προστατεύει και δεν εξασφαλίζει: Δεν περιλαμβάνει αναπτυξιακά μέτρα, δεν έχει κατεύθυνση άρσης των ανισοτήτων και δεν δίνει προοπτικές νέων θέσεων εργασίας. Και…ειδικά η απουσία αναπτυξιακών μέτρων με παράλληλη αύξηση των φορολογικών βαρών, είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη και πιο επώδυνη ύφεση την οικονομία. Εκατόν οκτώ σελίδες είναι η εισηγητική έκθεση και μόνο δυόμιση ξοδέψατε για να εκθέσετε τις…ιδέες σας για την ανάπτυξη. Να είστε βέβαιοι ότι θα επιφέρει πολιτικές ανατροπές και κοινωνικές εκρήξεις. Γιατί τέτοια πρέπει να περιμένετε από ακρότητες ανηθικότητας όπως το να φορολογείτε τις αποζημιώσεις απόλυσης και να θεωρείτε είδος πολυτελείας τα αναπηρικά καροτσάκια!», είπε ο Αχαιός Βουλευτής.
Για τις πολύτεκνες και τρίτεκνες οικογένειες, ο κ. Νικολόπουλος τόνισε ότι θα έπρεπε, αλλά δεν προβλέπονται ειδικές ρυθμίσεις με τις οποίες να συνυπολογίζεται ο αριθμός των μελών της οικογένειας και ιδιαίτερα να αξιολογούνται οι ανάγκες των ανήλικων τέκνων της.
«Δεν υπάρχει ούτε καν πρόβλεψη για απαλλαγή των πολυτέκνων από την αντικειμενική δαπάνη που υπολογίζεται και προκύπτει με βάση την κατοχή επιβατικού Ι.Χ. και στον περαιτέρω υπολογισμό του φόρου πολυτελείας, ο οποίος είναι φαίνεται ιδιαιτέρως αγαπητός στην Κυβέρνηση! Όσο για τους τρίτεκνους, σπεύδω να αναφωνήσω έλεος! Χαρακτηριστικό παράδειγμα της νομοθετικής προχειρότητας και της αδικίας είναι ότι το φορολογικό νομοσχέδιο προβλέπει μεν για τον έγγαμο τρίτεκνο γονέα αφορολόγητο όριο στις 23.500 ευρώ, αλλά το μειώνει κατά το ήμισυ αν χωρίσει! Κύριοι της Κυβέρνησης, οι υποχρεώσεις παραμένουν ίδιες και μετά το διαζύγιο…Δεν μπορεί να εξισώνετε αυτόν τον άνθρωπο με τον άτεκνο φορολογούμενο που έχει λιγότερες υποχρεώσεις και έξοδα. Και δεν σκεφθήκατε ούτε το αυτονόητο λογικό και δίκαιο, δηλαδή η προσαύξηση του αφορολόγητου ορίου λόγω τέκνων να επιμερίζεται στις περιπτώσεις των διαζευγμένων τρίτεκνων ισότιμα και στους δύο γονείς».
Ασαφές, χαρακτήρισε ο κ. Νικολόπουλος το φορολογικό νομοσχέδιο στην περίπτωση των ατόμων με αναπηρία και των τυφλών, κατηγορώντας την Κυβέρνηση ότι δεν δείχνει να ενδιαφέρεται να αποκτήσει την τελευταία ευκαιρία της να προστατεύσει τους πολίτες που είναι πιο αδύναμοι από άλλους.
Επίσης, κατηγόρησε την Κυβέρνηση ότι με την επιβολή Φ.Π.Α στις ιατρικές πράξεις θα φέρει σε δυσχερέστερη θέση τα ήδη επιβαρυμένα ασφαλιστικά Ταμεία και θα επιβάλλει πρόσθετα βάρη στην Υγεία, στερώντας από τους πολίτες ακόμα και αυτό το ύψιστο αγαθό. 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top