Είμαστε στον πάτο του βαρελιού. Και δεν πάει πιο κάτω. Χάθηκαν τα χαμόγελα. Και έρχονται χειρότερες μέρες. Με ύφεση και έκρηξη της ανεργίας. Τον αριθμόρεκόρ των 767.000 εγγεγραμμένων ανέργων καταγράφει ήδη ο ΟΑΕΔ ενώ στο 16,5%- το οποίο μεταφράζεται σε 850.000 ανέργους- εκτιμάται ότι θα ανέλθει η ανεργία στη χώρα μας στο τέλος του έτους. Την ίδια ώρα η Ελλάδα στα πρατήρια καυσίμων αναστενάζει. Νέοι φόροι, επιβαρύνσεις, μείωση εισοδημάτων.
Πληθαίνουν οι φωνές ότι οι θυσίες δεν θα πιάσουν τόπο αν δεν συνοδευτούν από ένα αναπτυξιακό πακέτο. Η κοινωνία απαιτεί από την κυβέρνηση να αφουγκραστεί τις αγωνίες της. Να μην πληρώσουν οι ίδιοι και οι ίδιοι την κρίση. Δεν μπορεί συνεχώς να λαμβάνονται μέτρα που πλήττουν τις χαμηλές και μεσαίες εισοδηματικές τάξεις, που επιδεινώνουν την ύφεση, που αυξάνουν την ανεργία και τις κοινωνικές εντάσεις και ανατρέπουν το ασφαλιστικό σύστημα. Και το χειρότερο: Οι έχοντες και κατέχοντες, οι μονίμως φοροκλέπτοντες και φοροαποφεύγοντες θα περάσουν αλώβητοι και από τον καταιγισμό των μέτρων. Είναι χαρακτηριστικό ότι:
Με πρόσχημα την οικονομική κρίση, υπό την απειλή της απόλυσης και τον εφιάλτη της ανεργίας, καλούνται εκβιαστικά οι εργαζόμενοι να αποδεχτούν ατομικές συμβάσεις μετατροπής βασικών όρων της εργασιακής σχέσης όπως περικοπή ωρών εργασίας με αντίστοιχη ή μεγαλύτερη περικοπή αποδοχών. Ουσιαστικά μετατρέπουν τη μόνιμη, αορίστου χρόνου απασχόληση σε μερική ή σε «εκ περιτροπής» εργασία και οδηγούν στην απώλεια κατοχυρωμένων εργασιακών, ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων.
Τo πακέτο των οικονομικών μέτρων φέρνει δραματική μείωση μισθών και συντάξεων. Βαρύ πλήγμα θα υποστούν οι συνταξιούχοι του ΤΑΠ-ΟΤΕ και του ΟΑΠ-ΔΕΗ αφού η περικοπή της επιχορήγησης των ταμείων τους κατά 10% οδηγεί σε αυτόματη μείωση των συντάξεων. Μεγαλύτερες θα είναι οι απώλειες για τους εν ενεργεία εργαζόμενους οι οποίοι θα βγουν σύντομα στη σύνταξη λόγω της περικοπής κατά 7% του βασικού μισθού και των επιδομάτων. Σημειώνεται ότι για όλες τις συντάξεις για φέτος η κυβέρνηση αποφάσισε να μη δοθεί καμία αύξηση ενώ προωθείται η αναδρομική από 1/1/2010 μείωση μισθών στις ΔΕΚΟ με παράλληλη κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων.
Το μείζον λάθος της κυβέρνησης είναι ότι δεν μας επιτρέπει να αισιοδοξούμε. Να ελπίζουμε.
(Του Ηλία Π. Γεωργάκη στα ΝΕΑ) 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top