Οι αγορές την Παρασκευή, με πρώτη αυτή της Λεωφόρου Αθηνών, ανάσαναν στη δρομολόγηση της Ελλάδας να λάβει όποια συμπληρωματικά μέτρα χρειαστούν, αλλά και των Ευρωπαίων να συνδράμουν στην πράξη της αποφυγής μιας ελληνικής χρεοκοπίας.
Δεν υπάρχει κάποιος λόγος να πανηγυρίζει κάποιος ούτε Έλλην, ούτε Ευρωπαίος, ούτε Αμερικάνος ούτε Κινέζος. Οι Έλληνες βρισκόμαστε στην αρχή ενός τούνελ του οποίου το τέλος δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε. Το δημοσιονομικό νοικοκύρεμα στην ουσία τώρα ξεκινάει. Η μείωση των επιδομάτων και κατά πάσα πιθανότητα η ματαίωση του 14ου και 13ου μισθού, η αύξηση του ΦΠΑ και οι φόροι δεν είναι παρά η αρχή.
Η μείωση της αγοραστικής δύναμης και η ανησυχία θα μειώσουν δραστικά τη ζήτηση και αυτή την οικονομική δραστηριότητα. Κατά συνέπεια μέχρι τέλος του χρόνου θα χρειαστούν και άλλα μέτρα και έτσι θα καταλάβουμε ότι έχουμε εισέλθει σε ένα κύκλο αρνητικής αυτοτροφοδότησης...
Η αύξηση της φορολογίας κατά τη γνώμη μου δεν συνεισφέρει στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Αν συνεισφέρει, είναι ελάχιστα...
Η διεύρυνση της φορολογικής βάσης και η ριζική πάταξη της διαφθοράς αντιθέτως συνεισφέρει. Αλλά προς αυτή την κατεύθυνση πολύ λίγα έχουμε δει. Για την ακρίβεια έχουμε ακούσει λόγια, όπως λόγια ακούγαμε και από τους ανεκδιήγητους Αλογοσκούφη και Καραμανλή... (Επανίδρυση, μηδενική ανοχή, σεμνά και ταπεινά, ήπια προσαρμογή... Στην πράξη για κάθε μια από αυτές τις λέξεις ίσχυσε το αντίθετο).
Η μείωση των δαπανών συνεισφέρει αλλά θα χρειαστεί στα επόμενα χρόνια να πολλαπλασιαστεί. Ο αριθμός των εργαζομένων στο δημόσιο είναι πολλαπλάσιος αυτού που αντέχει η ελληνική οικονομία.
Ανάπτυξη
Πέρα από τα προεκλογικά φληναφήματα ότι υπάρχουν λεφτά και αντιμετώπιση της κρίσης μέσω της ανάπτυξης και δη της πράσινης ανάπτυξης, δεν βλέπουμε κάποιο σχέδιο ενίσχυσης της ανάπτυξης και της επιχειρηματικότητας.
Αυτό που διακρίνουμε είναι μια γενική θολούρα προθέσεων στα πρότυπα ημισοσιαλιστικών τριτοκοσμικών καθεστώτων της δεκαετίας του ΄70. Αυτά που είχαν προσπαθήσει να εφαρμόσουν εδώ ο Αρσένης τη δεκαετία του ΄80 με τις κρατικοποιήσεις των προβληματικών και μας οδήγησε εδώ που είμαστε με μαθηματική ακρίβεια.
Το πρόβλημα και η λύση
Το πρόβλημα σε ό,τι αφορά την Ελλάδα συνίσταται στην αντεστραμμένη πυραμίδα. Η κορυφή που πατάει κάτω είναι η παραγωγική βάση της χώρας που έχει συρρικνωθεί και η βάση ο δημόσιος τομέας που έχει υπερεκταθεί.
Θα πρέπει να μειωθεί η βάση λοιπόν. Είναι η μείωση των δαπανών. Να γίνει παραγωγική και με λιγότερα χρήματα να προσφέρει περισσότερες υπηρεσίες στον πολίτη, π.χ. υγεία, παιδεία που είναι μηδενική η συνεισφορά σε σχέση με τις δαπάνες των φορολογουμένων.
Θα πρέπει να διευρυνθεί η παραγωγική βάση με τη δημιουργία νομικού και κοινωνικού πλαισίου ενθάρρυνσης επενδύσεων. Όχι επιδοτήσεις και διαφθορά, αλλά μείωση καθαρών φορολογικών κανόνων και αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας.
(capital.gr) 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top