(Του Χάρη Φλουδόπουλου από capital.gr)
Αλλαλούμ και όργιο αισχροκέρδειας επικρατεί τα τελευταία 24ωρα στην αγορά της βενζίνης με αφορμή την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης. Ανενόχλητοι ορισμένοι επιτήδειοι, απόντος του κράτους, βρήκαν ευκαιρία να βγάλουν τα "σπασμένα" της παρατεταμένης κρίσης στην αγορά.
Με αφορμή την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης, πολλοί πρατηριούχοι βρήκαν ευκαιρία να βγάλουν εξτρά κέρδη σε βάρος των καταναλωτών. Ενώ λοιπόν η αύξηση του φόρου μαζί με το ΦΠΑ μεταφράζεται σε αυξήσεις στην τελική τιμή κατά 14,3 λεπτά το λίτρο, στην αγορά έκαναν την εμφάνισή τους αυξήσεις από 16 έως και 20 λεπτά το λίτρο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τη Δευτέρα στην Αθήνα και με βάση το παρατηρητήριο τιμών, τα πρατήρια που φόρτωσαν βενζίνη είχαν τιμές από 1,028 ευρώ το λίτρο έως 1,049 ευρώ το λίτρο. Δύο μέρες μετά, δηλαδή χθες και ενώ είχε επιβληθεί η αύξηση του φόρου οι τιμές που ανακοινώθηκαν από τα πρατήρια ξεκινούσαν από 1,18 και έφταναν έως την τιμή του 1,469 ευρώ το λίτρο (για βενζίνη 95 οκτανίων)!
Στην Αττική πάντως χθες η ελάχιστη τιμή ήταν (βάσει παρατηρητηρίου τιμών) 1,035 ευρώ, η μέση τιμή 1,189 ευρώ και η μέγιστη τιμή 1,319 ευρώ (για την απλή αμόλυβδη).
Εκτός όμως από τα επίσημα στοιχεία, στην αγορά οι καταναλωτές είδαν πρατήρια που την Τρίτη πουλούσαν τη βενζίνη προς 1,15 ευρώ το λίτρο μια μέρα μετά να πουλούν στο 1,35 ευρώ το λίτρο, δηλαδή η αύξηση ήταν 16 λεπτά.
Ακόμη πιο ακραία παραδείγματα είχαμε στην επαρχία και ειδικότερα στην Κρήτη, όπου οι πρατηριούχοι δεν ενημερώνουν με τιμές το παρατηρητήριο τιμών, πλην του νομού Ηρακλείου. Πληροφορίες ωστόσο από περιοχές όπως στα Χανιά, κάνουν λόγο για διαμόρφωση των τιμών της βενζίνης για την απλή αμόλυβδη έως το 1,40 ευρώ, τη σούπερ πάνω από τα 1,45 ευρώ, και της ultimate 100 βενζίνη έως το 1,60 ευρώ. Βάσει της τελευταίας τιμοληψίας του υπουργείου ενέργειας οι τιμές την περασμένη εβδομάδα ήταν 1,211 ευρώ για την απλή αμόλυβδη, 1,266 για τη σούπερ και 1,414 ευρώ για τη σούπερ αμόλυβδη. Αλλά και στην Ήπειρο και τα Δωδεκάνησα υπήρξαν αντίστοιχα κρούσματα.
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top