H Ντόρα Μπακογιάννη με την σημερινή της συνέντευξη εφ όλης της ύλης στο δημοσιογράφο του Βήματος Βασιλη Χιώτη σηματοδοτεί μια δυναμική επιστροφή στα πολιτικά δρώμενα της χώρας. Από την συνέντευξη αυτή επιλέξαμε τρία ερωτήματα που της ετέθησαν από τον δημοσιογράφο με τις ανάλογες απαντήσεις:

ΔΗΜ: Τώρα λοιπόν μπορείτε με νηφαλιότητα να μιλήσετε για ορισμένα ζητήματα για τα οποία δεν έχετε τοποθετηθεί. Όπως για παράδειγμα, τι έφταιξε και ηττηθήκατε, ενώ ξεκινήσατε ως το μεγάλο φαβορί...
ΝΤΟΡΑ: Έφταιξαν πολλά. Πρώτα απ΄ όλα, τα δικά μου λάθη. Ένας πολιτικός που κατεβαίνει σε μια δημοκρατική διαδικασία, είναι βεβαίως έτοιμος και να κερδίσει και να χάσει. Υπήρξαν πολλοί λόγοι, πολλοί απ΄ αυτούς αντιφατικοί μεταξύ τους. Κατ΄ αρχάς υπάρχει στον κόσμο μια δικαιολογημένη αντίδραση για την οικογενειοκρατία, και απέναντι σε αυτό εγώ δεν μπόρεσα να αναδείξω την αυτόνομη δική μου πορεία όλων των τελευταίων ετών. Δεύτερον, σίγουρα πλήρωσα, στη συγκεκριμένη συγκυρία, την ταύτισή μου με την κυβέρνηση Καραμανλή. Μια στάση την οποία κράτησα συνειδητά, ως συμβολή στην ενότητα της ΝΔ. Θεωρούσα δε, ότι αυτή η στάση μου ήταν η πλέον πειστική απάντηση σε όλους όσοι έλεγαν ότι ροκάνιζα την καρέκλα του Καραμανλή και ότι επιδίωκα να τον ανατρέψω. Η στάση αυτή, όμως, μου χρεώθηκε αρνητικά κατά τη διάρκεια της εσωκομματικής διαδικασίας. Έτσι χρεώθηκα την οργή πολλών οπαδών της Νέας Δημοκρατίας για τα λάθη της κυβέρνησης Καραμανλή».

ΔΗΜ
: Προφανώς δεν σας βρίσκει σύμφωνη και ο τρόπος με τον οποίο ο κ. Σαμαράς στελεχώνει τον κομματικό μηχανισμό. Αισθάνεστε ότι προχωρεί σε ένα εσωκομματικό ξεκαθάρισμα λογαριασμών;
ΝΤΟΡΑ: « Υπάρχουν ενδείξεις και επιλογές που σίγουρα δεν με βρίσκουν σύμφωνη. Αλλά είναι δικαίωμα του κάθε αρχηγού να επιλέγει τους συνεργάτες του. Αυτό όμως που θα έπρεπε να είναι σαφές είναι ότι η Νέα Δημοκρατία πρέπει να εκφράζει ένα πολιτικό εύρος τέτοιο που να συγκροτεί μια πολύ μεγάλη παράταξη. Άρα τα πρόσωπα τα οποία επιλέγονται πάντοτε σηματοδοτούν και κάτι. Ανανέωση δεν σημαίνει ότι αλλάζουμε τις παλιές “κλειστές ομάδες” με νέες. Ανανέωση σημαίνει αξιοποίηση όλου του ανθρώπινου δυναμικού, άνοιγμα της κομματικής πόρτας, αξιοποίηση όλων των άξιων στελεχών αλλά και προσέλκυση νέων ανθρώπων που κοιτάνε μπροστά και όχι στο παρελθόν».

ΔΗΜ:
Έχετε καταλήξει στο τι έφταιξε και οδηγήθηκε η ΝΔ σε αυτή την εκλογική συντριβή στις 4 Οκτωβρίου;

ΝΤΟΡΑ: «Επιχειρώντας μία σύντομη αναδρομή θα έλεγα ότι το πρώτο πράγμα το οποίο κάναμε είναι ότι καθυστερήσαμε τις μεταρρυθμίσεις. Ενώ υπήρχε ένα πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας το οποίο επέβαλλε διαρθρωτικές αλλαγές και τομές στο σύνολο του συστήματος και στην οικονομία και στη διοίκηση ουδέποτε εφαρμόστηκε, τουλάχιστον συνολικά ή αποτελεσματικά. Δεύτερον, η ονομαζόμενη ήπια προσαρμογή τελικά οδήγησε στη μη λήψη των μέτρων εκείνων που ήταν ζωτικά απαραίτητα για την οικονομία και που τότε, το 2004, η κοινωνία και τα περίμενε και ήταν έτοιμη να τα αποδεχτεί. Αλλά αντί να προχωρήσουμε τολμηρά και σε φιλελεύθερη κατεύθυνση, συνήθως διαχειριζόμασταν το αποκαλούμενο “πολιτικό κόστος”. Αυτά όλα, σε συνδυασμό με το ότι δεν κατορθώσαμε να πατάξουμε και τη διαφθορά, ήταν νομίζω οι βασικοί λόγοι». 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top