Οι μνήμες από τη μεγάλη αναμέτρηση Σάλλα-Βγενόπουλου, που κατέληξε σε «ισοπαλία» και μια ιδιότυπη ανακωχή μέχρι το τέλος του 2010 είναι ακόμη νωπές στο ΧΑ, αλλά στο παρασκήνιο της αγοράς φουντώνουν οι φήμες για μια «φιλική» προσέγγιση των δύο πλευρών, που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε ένα μεγάλο deal. Σύμφωνα με πληροφορίες, που προς το παρόν είναι αδύνατο να επιβεβαιωθούν επίσημα, ο όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς και η Marfin Investment Group βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο συζητήσεων για ένα deal που θα αλλάξει τις ισορροπίες στο τραπεζικό σύστημα, το οποίο δοκιμάζεται από μια επικίνδυνη κρίση ρευστότητας, αλλά και από ισχυρές πιέσεις στην κεφαλαιακή επάρκεια.
Στους κόλπους της Τράπεζας Πειραιώς, οι φήμες για… ιστορική προσέγγιση Σάλλα-Βγενόπουλου κυκλοφορούν διαρκώς από το φθινόπωρο και ουδείς εκπλήσσεται από την επαναφορά τους στο προσκήνιο, την ώρα μάλιστα που η διοίκηση Σάλλα φέρεται να επιχειρεί μεγάλες κινήσεις και σε άλλα πεδία, με την υλοποίηση ενός ιδιαίτερα σημαντικού –και επιδοτούμενου…- επενδυτικού σχεδίου.
Το περασμένο φθινόπωρο, οι δύο άνδρες είχαν συναντηθεί στο γραφείο του κ. Σάλλα στο κέντρο της Αθήνας, ενώ την ίδια περίοδο η Τράπεζα Πειραιώς είχε οργανώσει για λογαριασμό της MIG ένα ομολογιακό δάνειο μέγιστης διάρκειας 7 ετών, εκπλήσσοντας τότε αρκετούς στην αγορά, καθώς είχε αποτελέσει την πρώτη απτή ένδειξη επαναπροσέγγισης των δύο πλευρών. Πληροφορίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί αναφέρουν, μάλιστα, ότι χαρτοφυλάκια της Marfin έχουν τοποθετήσεις και σε τίτλους προερχόμενους από τιτλοποιήσεις της Τράπεζας Πειραιώς.
Σήμερα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πολλά από τα ουκ ολίγα εμπόδια που ήταν αναμενόμενο να εμφανισθούν στις συζητήσεις έχουν ξεπερασθεί και πλέον είναι θέμα χρόνου να ανακοινωθεί η οριστική συμφωνία. Ένα μεγάλο ερώτημα, πάντως, είναι πώς θα ρυθμισθεί η ισορροπία μεταξύ των ισχυρών προσωπικοτήτων, Σάλλα και Βγενόπουλου, στο νέο διοικητικό σχήμα. Πληροφορίες αναφέρουν, ότι ο κ. Σάλλας θα παραμείνει στο τιμόνι της Πειραιώς για μια τετραετία μέχρι να συγχωνευθούν οι τραπεζικές δραστηριότητες της «οικογένειας» Marfin με τον όμιλο της Πειραιώς.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου της Τρ. Πειραιώς έχει προκαλέσει αρκετή εντύπωση σε όσους παρακολουθούν τελευταία τις κινήσεις του στο χρηματιστηριακό ταμπλό, καθώς έχει προχωρήσει σε αλλεπάλληλες αγορές σημαντικών πακέτων μετοχών της τράπεζας (συνολικά 450.000), είτε άμεσα, είτε με «όχημα» την εταιρεία Shent Enterprises.
Πάντως, ένα deal μεταξύ των δύο πλευρών έχει στρατηγική λογική, υπογραμμίζουν τραπεζικά στελέχη, καθώς:
- Η κρίση υπογραμμίζει τη «μοναξιά» της Τράπεζας Πειραιώς, που έχει να αντιμετωπίσει με αρκετά πιεστικό τρόπο την ευρύτερη κρίση ρευστότητας στην ελληνική οικονομία. Σύμφωνα με υπολογισμούς ξένων οίκων, για κάθε μισή μονάδα ανόδου του κόστους χρηματοδότησης, τα κέρδη της Τρ. Πειραιώς το 2010 θα συρρικνώνονται κατά 20%, ενώ η τράπεζα έχει να αντιμετωπίσει σοβαρές πιέσεις και από το χαρτοφυλάκιο των δανείων της, καθώς ήδη έχει τα χαμηλότερα ποσοστά κάλυψης επισφαλειών από προβλέψεις μεταξύ των μεγάλων τραπεζών της χώρας.
- Στο νέο πλαίσιο που διαμορφώνεται στον κλάδο, η Τρ. Πειραιώς φαίνεται ότι έχει τη μεγαλύτερη πίεση από τις άλλες μεγάλες τράπεζες να κλείσει μια μεγάλη συμφωνία, που θα διασφαλίσει την πορεία της τα επόμενα χρόνια, ενώ και η MIG έχει επιχειρήσει αρκετές φορές να προχωρήσει σε μεγάλες εξαγορές που θα την τοποθετήσουν στην κορυφή του τραπεζικού κλάδου, αλλά χωρίς επιτυχία ως τώρα. Η MIG έχει αφήσει σε… εκκρεμότητα τη μεγάλη αύξηση κεφαλαίου που επιχείρησε να προωθήσει το φθινόπωρο του 2008 και δεν έχει εξηγήσει ακόμη στους μετόχους της αν, πώς και πότε σκοπεύει να αντλήσει ένα μεγάλο ποσό (μέχρι 5 δις. ευρώ) για να προχωρήσει σε κάποια τραπεζική εξαγορά. Επιπλέον, η προσπάθειά της να αυξήσει τη συμμετοχή στην κυπριακή Marfin Popular Bank δεν έχει καρποφορήσει, αλλά θα μπορούσε να προωθηθεί πολύ ευκολότερα, όπως εκτιμούν τραπεζικά στελέχη, από ένα κοινό σχήμα με την Τρ. Πειραιώς.
(banksnews.gr)


 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top