Συγχαρητήρια αξίζουν στην Κατσέλη για την επιμονή της ενάντια σε όλη τη νεοδιαπλοκή που εδρεύει στο Μαξίμου, ώστε να περάσει αλώβητο το νομοσχέδιο για τους δανειολήπτες. Γιατί η πίεση; Θα το δούμε στη συνέχεια.
Ένα μεγάλο μπράβο στον Σαμαρά για τη στάση του που απέδειξε ότι ξέρει να δίνει συναίνεση εκεί που πρέπει. Καθώς και στον ΛΑΟΣ που υπερψήφισαν και αυτοί, φέρνοντας στην επιφάνεια ένα μεγάλο σκάνδαλο που είχαμε αποκαλύψει εδώ και μήνες.
Τα περιβόητα δείπνα του ΓΑΠ με τους τραπεζίτες φαίνεται πως δεν κατόρθωσαν να ανακόψουν την αποφασιστικότητα της Λούκας Κατσέλη που με τη στήριξη της ΝΔ κατάφερε να περάσει το νομοσχέδιο – ανάσα με συνδιαλλαγή χρεών για τους οφειλέτες. Το νομοσχέδιο που αναμένεται να δώσει κάποια δις ρευστότητα στην αγορά, αγωνίστηκαν με νύχια και με δόντια κάποιες ιδιωτικές τράπεζες με ισχυρά ερείσματα στο Μαξίμου να το ανακόψουν. Γιατί;
Όταν ο ξένος μικρομεσαίος επιχειρηματίας δανείζεται με επιτόκιο 2%, ο Έλληνας αντίστοιχα μπορεί να υπερβεί και το 10% ως επιτόκιο επιχειρηματικού δανεισμού. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι αφού η συντριπτική πλειοψηφία των δανείων είναι εξασφαλισμένη με την ακίνητη περιουσία του δανειολήπτη, πόσο “κερδοφόρο” μπορεί να χαρακτηριστεί αυτό το προϊόν της Ελληνικής τραπεζικής ασυδοσίας.
Με αυτό ακριβώς το σκεπτικό, Ελληνικές ιδιωτικές τράπεζες μεταπωλούσαν αυτά τα δάνεια ως τραπεζικά προϊόντα υψηλότατων αποδόσεων και “μειωμένης επισφάλειας”. Στην ουσία όμως γνώριζαν πολύ καλά την επισφάλεια που είχαν, έτσι έβρισκαν την ευκαιρία να μετακυλούν το ρίσκο ώστε να μην επηρεάζει τα αποτελέσματα τους. Δηλαδή, διακινούσαν τοξικά προϊόντα εφάμιλλα με τα περιβόητα της Lehman Brothers.
Γράφαμε συγκεκριμένα τον Ιούλιο του 2007:
5. “Πώληση” επισφαλών απαιτήσεων. Ακόμα και στην τρέχουσα συγκυρία όπου αναπόφευκτα οι τράπεζες θα έγραφαν επισφάλειες δισεκατομμυρίων λόγω αδυναμίας εξόφλησης των δανείων και συρρίκνωσης της κτηματαγοράς, οι τράπεζες ενεργοποίησαν ένα νέο μηχανισμό. Έτσι, όταν η αδυναμία αποπληρωμής είναι εμφανής, η τράπεζα εκχωρεί το δάνειο σε κάποιο συνεργαζόμενο ίδρυμα του εξωτερικού ώστε η όποια ζημία να φύγει από τα αποτελέσματα και τους αυστηρούς ελέγχους της επιτροπής κεφαλαιαγοράς. Προσοχή, δεν μιλάμε για πώληση επισφαλειών σε κάποια ανεξάρτητη εισπρακτική εταιρεία αλλά για ένα νέο φρούτο που οι αρμόδιες αρχές οφείλουν να ελέγξουν: Εταιρεία εξωτερικού που ελέγχεται πλήρως από Ελληνική τράπεζα και αναλαμβάνει το τοξικό δάνειο. Με απλά λόγια, η Ελληνική τράπεζα έχει διοχετεύσει κεφάλαια ιδρύοντας νέα εταιρεία (σσ. ΠΩΣ διατέθηκαν αυτά τα κεφάλαια, είναι ενήμερη η ΕΚ; ΟΛΕΣ οι κύριες τράπεζες είναι εισηγμένες στο ΧΑΑ και υποχρεούνται να αναφέρουν τέτοιες εκροές) η οποία αναλαμβάνει και την επισφάλεια αφήνοντας τη ”μαμά τράπεζα” και τα αποτελέσματα της αλώβητα. Μαγική εικόνα δηλαδή και προκαλεί απορία πως δεν υπάρχει ακόμα έγκληση όταν τα στοιχεία είναι ορατά και στον απλούστερο έλεγχο.
Οι αρμόδιες αρχές λοιπόν όχι μόνο δεν επενέβησαν, αλλά προσπάθησαν να εκβιάσουν ώστε το επίμαχο νομοσχέδιο να μην περάσει. Τώρα λοιπόν, με τη θεσμοθέτηση της συνδιαλλαγής για τις οφειλές, αυτά τα δάνεια γίνονται “επισφαλή” και με το νόμο. Να δούμε πως θα καταφέρουν να καλύψουν τα τεχνάσματα τους οι οικοδεσπότες του “Μυστικού Δείπνου” τώρα που έχουν να αντιμετωπίσουν και μία ευρεία κομματική συναίνεση.
(olympia.gr)


 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top