Οι προηγούμενες εμπειρίες μας από χρεοκοπίες ανάγονται στην εποχή του Χ. Τρικούπη και στο «δυστυχώς πτωχεύσαμε». Ταυτόχρονα έχουμε στο μυαλό μας την Αργεντινή. Με αυτές τις εικόνες κατά νου, μας είναι αδύνατον να αντιληφτούμε ότι σήμερα η χρεοκοπία σε μια χώρα ζώνης του Ευρώ θα είναι πολύ διαφορετική. Μας είναι αδύνατον τελικά να αντιληφτούμε ότι έχουμε χρεοκοπήσει.
Μη δυνάμενοι να το αντιληφτούμε ή αδυνατούμε να αναπροσαρμόσουμε την πολιτική μας και να βρεθούμε μπροστά από τους κερδοσκόπους.
Η αδυναμία κατανόησης της πραγματικότητας βρίσκεται στο αντιλαμβανόμαστε την κερδοσκοπία ως αιτία της ανόδου του σπρεντ.
Για όλο τον υπόλοιπο κόσμο όμως η κερδοσκοπία και η άνοδος του σπρεντ είναι το αποτέλεσμα της χρεοκοπίας μας.
Το πενταετές κοινοπρακτικό δάνειο το δεχθήκαμε ως ανάσα εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία. Για όλο τον υπόλοιπο κόσμο όμως ήταν μια πρόσκληση σε φαγοπότι. Ένα εισιτήριο εισόδου στο τραπέζι όπου τρώνε το πτώμα μας.
Έτσι και ανακοίνωση του νέου δανείου για τον Φεβρουάριο για εμάς ήταν ευκαιρία ενώ για όλους τους άλλους είναι άλλη μια πρόσκληση σε ένα νέο αιματοβαμμένο πάρτι.
Η Ελληνική κυβέρνηση ως συνήθως ξαναβρίσκεται πίσω από την πραγματικότητα και δεν αντιδρά. Με το που έγινε αυτό αντιληπτό από τις αγορές αυτό (περίπου αρχές Νοεμβρίου) και κάθε εβδομάδα από τότε τα πράγματα χειροτερεύουν. Κάθε εβδομάδα που δεν αντιλαμβανόμαστε ότι έχουμε χρεοκοπήσει τα πράγματα θα γίνονται χειρότερα καθώς ολοένα και περισσότεροι γύπες θα μαζεύονται στο κουφάρι μας.
Είμαστε στο σημείο που κάθε δήλωση ή μη δήλωση, κάθε ενέργεια ή παράληψη, κάθε παραπολιτικό σε κάποια εφημερίδα της πλάκας, κάθε δήλωση αξιωματούχου ακόμη και από την εσωτερική Μογγολία, λειτουργεί ως πρόσχημα για να ανεβάζει το επιτόκιο δανεισμού και μας κοιμίζει. Οι αγορές βρίσκονται στην φάση που έχουν μυριστεί την χρεοκοπία μας και το ότι δεν την έχουμε “ψυλαστεί”, και τρέχουν να προλάβουν να αρπάξουν ότι μπορούν πριν αυτή να γίνει αντιληπτή από την Ελληνική Κυβέρνηση.
Η κατάσταση είναι τόσο τραγική και η ανικανότητα τόσο εγκληματική που όταν οι ευρωπαίοι κάνουν ένα βήμα προς τα εδώ εμείς βγαίνουμε και φωνάζουμε ότι δεν θέλουμε βοήθεια και θα τα καταφέρουμε.
Το μόνο που καταφέραμε όμως είναι να μοιράζουμε λεφτά στους κερδοσκόπους.
Ας αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα και ας αποδεχτούμε ότι χρεοκοπήσαμε.
Βήμα 1: Ας κάτσουμε πίσω και ας Χαλαρώσουμε…Ας καπνίσουμε ένα τσιγάρο.
Βήμα 2: Ας προχωρήσουμε σε αίτημα συνδρομής από τους εταίρους μας στην ΕΕ με όποιους όρους αυτοί βάζουν. Ας τους θυμίσουμε ότι εναλλακτικά “ευρωζώνη τέλος” και εμείς πάμε ΔΝΤ. Ας τους δείξουμε την Ισπανία και την Πορτογαλία που παίρνουν σειρά πίσω μας.
Και με αυτό τον τρόπο ας σώσουμε οτιδήποτε εάν σώζεται.
Εκτιμώ ότι η ΕΕ φοβούμενη την επέκταση ενός “ντόμινο” και την γενικότερη αποσταθεροποίηση θα συνδράμει είτε με ομολογά είτε με ρευστό είτε κάπως και η κρίση θα λήξει. Βεβαίως πρέπει να ειπωθεί ότι έτσι ο Γιώργος Παπανδρέου θα υποβιβαστεί σε Νομάρχη της ΕΕ, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου σε ταμία και ο Φ. Σαχινίδης σε κλητήρα. Αλλά ας είναι, είχαν τον χρόνο και τον έχασαν Ας πρόσεχαν. Τώρα κάποιοι πρέπει να πληρώσουν το μάρμαρο..
Ας ειπωθεί ακόμη ότι κάθε καθυστέρηση -καθώς αφήνει τους κερδοσκόπους να τρώνε ότι έχει απομείνει- είναι ολέθρια για την σημερινή Ελλάδα αλλά και για τα παιδιά μας. Κάθε καθυστέρηση είναι ολέθρια για το ευρώ και τις Αγορές.
Και εδώ υπάρχει ένα κοινό συμφέρον με την ΕΕ. Αν αντιληφτούμε την πραγματικότητα, αν σοβαρευτούμε ίσως να το διατυπώσουμε σωστά και εγκαίρως.
(papaioannou)


 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top