Αυστηρό μήνυμα προς την κυβέρνηση να μην επιχειρήσει να προχωρήσει στην εφαρμογή του σχεδίου “Καλλικράτης”, εάν προηγουμένως δεν διασφαλίσει την οικονομική υποστήριξη του εγχειρήματος της διοικητικής μεταρρύθμισης και εάν συγχρόνως δεν ρυθμίσει τα ανεξόφλητα χρέη της προς την τοπική αυτοδιοίκηση, απηύθυνε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος.
Τους τελευταίους τρεισήμισι μήνες, όπως είπε, έχουν συσσωρευτεί χρέη συνολικού ποσού 550.000.000 ευρώ προς τους 1.034 δήμους της χώρας εξαιτίας της μη απόδοσης θεσμοθετημένων πόρων. “Το χρέος προς τον δήμο Θεσσαλονίκης φθάνει στο ποσό των 13.000.000 ευρώ”, διαμαρτυρήθηκε ο κ. Παπαγεωργόπουλος, ο οποίος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μελλοντικά να προκύψουν λειτουργικά προβλήματα, εάν συνεχιστεί η ίδια πρακτική από πλευράς κεντρικής εξουσίας.
“Όταν το κράτος δεν έχει να αποδώσει σήμερα στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης τους θεσμοθετημένους πόρους, με τι προοπτική θα προχωρήσει στη χρηματοδότηση της διοικητικής μεταρρύθμισης;” διερωτήθηκε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, επισημαίνοντας ότι, σύμφωνα με μελέτη που διενεργήθηκε για λογαριασμό της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας, το εγχείρημα της διοικητικής μεταρρύθμισης κοστολογείται σε έξι δισ. ευρώ.
Για ακόμη μία φορά, εξάλλου, ο κ. Παπαγεωργόπουλος επισήμανε πως πάγια θέση των αιρετών της αυτοδιοίκησης είναι ότι, για να συνεχιστεί ο διάλογος για το σχέδιο “Καλλικράτης”, η κυβέρνηση θα πρέπει να ξεκαθαρίσει τις θέσεις της σχετικά με τη χωροθέτηση των νέων δήμων, αλλά και σχετικά με τη θεσμοθέτηση της μητροπολιτικής διακυβέρνησης σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα.
(Μακεδονία) 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top