Αντίθετα με την Ελλάδα που τα πολιτικά κόμματα (όταν είναι στη κυβέρνηση) αποφεύγουν τα δημοψηφίσματα σαν ο διάβολος το λιβάνι, στην Ισλανδία ένα αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο οδηγείται για ψήφισμα στον λαό. Υπαίτιος είναι ο πρόεδρος της Ισλανδίας Olafur Ragnar Grimsson (φωτο), που όπως δήλωσε δεν θα υπογράψει το νομοσχέδιο για την αποζημίωση της Βρετανικής και Ολλανδικής κυβέρνησης για την πτώχευση της Ισλανδικής τράπεζας Icesave, και παραπέμπει το ζήτημα σε δημοψήφισμα.
Σύμφωνα με το ισλανδικό σύνταγμα, αν ο πρόεδρος αρνηθεί να υπογράψει ένα νομοσχέδιο που ψηφίστηκε από το κοινοβούλιο, το ζήτημα τίθεται σε λαϊκό δημοψήφισμα. (αλήθεια εδώ στην Ελλάδα αν ο πρόεδρος αρνηθεί να υπογράψει ένα νομοσχέδιο π.χ για το δικαίωμα ψήφου στους μετανάστες τι γίνεται ή δεν υπάρχει περίπτωση μιας και ο πρόεδρος συμφωνεί σε όλα;;)
Για την ιστορία το παραπάνω νομοσχέδιο της τράπεζας Icesave, εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο της Ισλανδίας στις 31 Δεκεμβρίου και αποφάσιζε την πληρωμή 3,8 δισ. ευρώ (5,4 δισ. δολάρια) για τη βρετανική και την ολλανδική κυβέρνηση για αποζημιώσεις των περίπου 320.000 βρετανών και ολλανδών αποταμιευτών που έχασαν χρήματα από την κατάρρευση της ισλανδική τράπεζα.
Η πληρωμή όμως προκάλεσε την έντονη δυσαρέσκεια στους γηγενείς αποταμιευτές οι οποίοι έχουν πληγεί σοβαρά από την οικονομική κατάρρευση της χώρας τους, τον Οκτώβριο του 2008.
Έτσι περίπου 60.000 άνθρωποι - περίπου το ένα τέταρτο του εκλογικού σώματος της χώρας – υπέγραψαν αναφορά μέσω της οποίας διαμαρτύρονταν για το νομοσχέδιο και καλούσαν την κυβέρνηση να κάνει εδώ και τώρα δημοψήφισμα και απ ότι φαίνεται το κατάφεραν! 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top