To ΑΠΕ σε ανακοίνωση του μας ενημερώνει ότι στα Σκόπια συναντήθηκαν πανεπιστημιακοί από την Ελλάδα και της FYROM προκειμένου να γεφυρώσουν τις διαφορές μας. Ενώ το ΑΠΕ δεν λέει ποιοί ήταν από Ελληνικής πλευράς οι πανεπιστημιακοί(αναφέρει μόνο την Χριστίνα Kουλούρη), αντίθετα οι Σκοπιανοί μας ενημερώνουν ποιοί ήταν και που έλαβε μέρος. Ακολουθεί ανάρτηση του Γιώργου Εχέδωρου:....
Σκοπιανοί και Έλληνες καθηγητές πανεπιστημίου και δημοσιογράφοι θα προσπαθήσουν να σπάσουν τον πάγο στις σχέσεις των δύο χωρών.
Η συζήτηση θα διεξαχθεί (είναι τώρα σε εξέλιξη) στο ξενοδοχείο "Aleksandar Palace" και από την ελληνική πλευρά συμμετέχουν πέντε συνομιλητές.
Όπως χαρακτηριστικά γράφει η σκοπιανή εφημερίδα: ''αυτό δεν συνέβη ποτέ τις δύο τελευταίες δεκαετίες».
Από ελληνικής πλευράς συμμετέχουν: η Χριστίνα Κουλούρη καθηγήτρια στο τμήμα κοινωνικής και εκπαιδευτικής πολιτικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, η Δρ Αθηνά Σκουλαρίκη Λέκτορας του τμήματος Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου της Κρήτης, ο Κωνσταντίνος Τσιτσελίκης του τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών γλωσσών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη, ο οποίος είναι και πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο Δρ Λάμπρος Μπαλτσιώτης του τμήματος πολιτικών επιστημών και ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και διευθυντής της Ελληνικής Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Η συζήτηση θα γίνει στα πλαίσια της προσέγγισης των δύο λαών με ιδιαίτερη αναφορά στην περιφερειακή ιστορία, την εθνική ιστορία, την ένταξη των μουσουλμάνων και χριστιανών Αλβανών στην ελληνική κοινωνία και τα ανθρώπινα δικαιώματα καθώς και την εδραίωση του κράτους δικαίου μέσα από το πρίσμα της συζήτησης σχετικά με το νόμο για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας.
Στη συζήτηση δεν θα αναφερθούν καθόλου στο ζήτημα της ονομασία της πΓΔΜ, ούτε και στη διένεξη των δύο χωρών σχετικά με την ενδιάμεση συμφωνία και το Δικαστήριο της Χάγης.
Από πλευράς Σκοπίων θα συμμετάσχουν ο καθηγητής διεθνούς δικαίου Δρ Ljubomir Δ. Frckoski, ο οποίος θα μιλήσει για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην πΓΔΜ «μεταξύ του λαϊκισμού και της μυθομανίας», ο ιστορικός καθηγητής Βλάντο Ποπόφσκι για τις σλαβο- αλβανικές σχέσεις, ο Μιλάνο Νέντκοφ πρώην πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου για τα δικαιώματα της ατομικής ιδιοκτησίας και ο διευθυντής της Brima Gallup Γκεόργκι Κίμοφ για τον λαϊκισμό και την κατάχρηση των σφυγμομετρήσεων της Κοινής Γνώμης κ.α.
Όπως αναφέρεται στόχος της πρωτοβουλίας αυτής είναι να αναφανούν τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δύο κοινωνίες στη σύγχρονη εποχή, να γίνει ενημέρωση και κατανόηση της συλλογικής αντίληψης που επικρατεί στις δύο χώρες.
Επί μια εικοσαετία το θέμα της διαφοράς για την ονομασία της πΓΔΜ έχει μονοπωλήσει το ενδιαφέρον των δύο μερών με αποτέλεσμα να παραμεληθούν σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δύο λαοί.
Επισημαίνεται ακόμη πως η πρωτοβουλία αυτή προσβλέπει στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης και την ανάδειξη των στοιχείων εκείνων που ενώνουν τους δύο λαούς.
Όπως είναι φανερό από Ελληνικής πλευράς συμμετέχουν γνωστά στελέχη Μ.Κ.Ο που μας απασχόλησαν κατά το παρελθόν (ΚΕΜΟ) , σήμερα (ΕΕΑΠ και εθνοκτόνο νομοσχέδιο) όπως και άτομα που συμμετείχαν σε αμερικανοκίνητα προγράμματα ιστορίας CDRSEE ή σε αναλύσεις που σήκωσαν θύελλα διαμαρτυριών σε ακροαριστερές εφημερίδες όπως η ΑΥΓΗ.
Η φημολογία ότι ο καθηγητής Ηρακλείδης δεν πήγε διότι ήταν καλεσμένος σε ανάλογη πρωτοβουλία στην Ιστανμπούλ είναι φήμη.
Τέλος σημειώνω ότι όλοι αυτοί δεν έχουν γράψει ούτε ....ένα βιβλίο για την Μακεδονία.
(akritas)
Εμεις σαν online-press θα θέλαμε να γνωρίζουμε εάν αυτή....η αθώα συνάντηση, είναι υπό την σκέπη (άτυπα) του υπουργείου Εξωτερικών ή απλά έχουμε αφήσει την εξωτερική πολιτική, με μια χώρα που έχουμε τα γνωστά και ιδιαίτερα εθνικά προβλήματα, να τη χειρίζονται καθηγητές πανεπιστημίου;


 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top