Το πολυδιαφημιζόμενο από το ΠΑΣΟΚ και πολυαναμενόμενο νομοσχέδιο για την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης από την εκτελεστική εξουσία (κυβέρνηση) με την διαφημιζόμενη επιλογή της ηγεσίας της όχι πλέον από την κυβέρνηση αλλά από τη νομοθετική εξουσία (βουλή), παρουσίασε χθες ο αρμόδιος υπουργός κ. Καστανίδης.
Εμείς, αντί για ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης βλέπουμε ένα αλλόκοτο κατασκεύασμα, που στην ουσία είναι μια πολιτική πομφόλυγα.
Μέσα από τις γραμμές του νομοσχεδίου διαφαίνεται μια προσπάθεια της κυβερνώσας πολιτικής ελίτ για ένα ακόμα επικοινωνιακό τέχνασμα με στόχο......
να πειστεί ο λαός ότι θα έχουμε πλέον ανεξάρτητη Δικαιοσύνη. Στην ουσία στήνεται ένα πέρα δώθε μεταξύ κυβέρνησης και προέδρων της βουλής που φυσικά η πλειοψηφία τους ανήκει στην κυβερνητική παράταξη. Δεν είμαστε πια και τόσο ανεγκέφαλοι, έλεος.
Πέρα όμως από αυτό, το νομοσχέδιο προβλέπει ότι θα καλούνται οι υποψήφιοι ηγέτες της ελληνικής Δικαιοσύνης (υποτίθεται μία από τις τρεις ανεξάρτητες εξουσίες του κράτους), οι οποίοι είναι πολύπειροι δικαστές, σε ακρόαση λέει, ενώπιον των προέδρων της βουλής, δηλαδή ανθρώπων, εκλεγμένων μεν από το λαό, αλλά τις περισσότερες φορές άσχετων με νομικά και δικαστικά θέματα.
Βασική αρχή ενός δημοκρατικού πολιτεύματος και όχι φυσικά ενός ολιγαρχικού όπως είναι το δικό μας, είναι η πλήρης διάκριση των εξουσιών (Δικαστικής - Εκτελεστικής – Νομοθετικής). Εκεί λοιπόν που η Δικαιοσύνη στη χώρα μας ήταν εξαρτώμενη μόνο από την εκτελεστική εξουσία, τώρα πλέον θα εξαρτηθεί και από τη νομοθετική και απορούμε, αν στο μέλλον θα έχει διάθεση οποιοσδήποτε δικαστής να ζητήσει πλέον δίωξη βουλευτή.
Αν λοιπόν το ΠΑΣΟΚ και ο κ. Παπανδρέου θέλουν μια πραγματικά ανεξάρτητη Δικαιοσύνη που να μπορεί να λειτουργεί πολιτικά ανεπηρέαστη και να μπορεί να στριμώχνει άνετα ακόμα και πολιτικά πρόσωπα, μία μόνο δημοκρατική λύση υπάρχει.
Αυτή που από παλιά έχει υποστηρίξει ο Αντώνης Σαμαράς. Δηλαδή να εκλέγεται η ηγεσία της Δικαιοσύνης από το φυσικό της χώρο, χωρίς ανάμιξη ούτε της κυβέρνησης ούτε της βουλής.
(Προεδρική Δημοκρατία)


 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top